31/3/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για την εθνική επέτειο της 1η Απριλίου 1955
31/03/2011





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες, μαθητές και μαθήτριες,

Τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, που οδήγησε στην απαλλαγή της πατρίδας μας από την αγγλική αποικιοκρατία και στην ίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτίνουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Από το 1878 η Κύπρος είχε περάσει στα χέρια των Άγγλων κατακτητών, ύστερα από μια ανίερη αγοραπωλησία που είχε συνάψει η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Μεγάλη Βρετανία. Ο λαός της Κύπρου, από τα πρώτα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας, ανέμενε ότι θα αποδιδόταν στο νησί μας η ελευθερία και η αυτοδιάθεση, όπως είχε γίνει το 1863 με τα Επτάνησα. Πολύ γρήγορα όμως διαψεύσθηκαν οι ελπίδες του λαού μας. Οι κατακτητές αρνήθηκαν πεισματικά να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του κυπριακού λαού να διαφεντέψει τη δική του μοίρα, με αποτέλεσμα να τον εξωθήσουν τελικά στην ένοπλη εξέγερση.

Σε αυτό τον αγώνα συμμετείχαν όλα τα στρώματα του λαού: νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες. Όλοι μαζί και ο καθένας με το δικό του τρόπο υπηρέτησαν την ιδέα της ελευθερίας, με μοναδική φιλοπατρία, αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να ανακόψουν την ηρωική αυτή προσπάθεια του κυπριακού λαού για τη λευτεριά του. Με φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες, απαγχονισμούς αγωνιστών και με άλλα απάνθρωπα πολλές φορές μέσα, προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα και την αγωνιστικότητα του λαού μας. Όμως οι αγωνιστές του 1955-59 σε καμιά περίπτωση δεν πτοήθηκαν. Ήταν αφοσιωμένοι ολόψυχα στον αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου και την Ένωση της με την Ελλάδα.

Στον Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, στον Πενταδάκτυλο και στο Τρόοδος, σε χωριά και σε πόλεις και σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης Κύπρου οι αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας γράφουν το καινούριο έπος χωρίς υπολογισμό θυσίας. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οι τέσσερις του Λιοπετρίου, ο Μάρκος Δράκος, ο Πετράκης Γιάλλουρος, ο Καραολής, ο Ζάκος, ο Δημητρίου και όλοι οι νέοι μας που έπεσαν υπέρ πατρίδος, καταγράφονται στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας και γίνονται μια στρατιά νέων ηρωικών μορφών πλάι στους αγωνιστές του 21, για να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν σε κάθε δύσκολη ώρα και στιγμή.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Τιμώντας σήμερα την 1η Απριλίου υποκλινόμαστε μπροστά στις θυσίες των ηρώων μας και τους ευγνωμονούμε γιατί θυσιάστηκαν, για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι. Αντλούμε ταυτόχρονα από τον επικό εκείνο αγώνα τα ανάλογα μαθήματα και διδάγματα για το μέλλον που ξανοίγεται μπροστά μας. Έχοντας πάντα στη σκέψη μας το αγωνιστικό πνεύμα και το όραμα της ελευθερίας για το οποίο αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1955-59, καλούμαστε κι’ εμείς σήμερα να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα με ομοψυχία και ενότητα, με στόχο την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του νησιού μας. Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αποκαθιστά τα καταπατημένα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πρότυπα ζωής την αγωνιστικότητα, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των ηρώων του 1955-59, εσείς, η νέα γενιά της πατρίδας μας, μπείτε μπροστά στο δύσκολο αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.