21/3/11

Δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη αναφορικά με το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ
21/03/2011





Συμμετείχα σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η Ουγγρική Προεδρία με στόχο να συζητήσουμε θέματα ενέργειας υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ιαπωνία και τη Βόρειο Αφρική. Εμείς, όπως και οι εταίροι μας, εκφράσαμε τη λύπη μας για την ανθρώπινη τραγωδία που προκάλεσε ο εγκέλαδος και το τσουνάμι στην Ιαπωνία αλλά και την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος του οποίου οι συνέπειες θα επηρεάσουν τραγικά το παγκόσμιο.

Η Κύπρος, αναγνωρίζοντας το διασυνοριακό χαρακτήρα των πυρηνικών ατυχημάτων, στηρίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού της αντίδρασης της ΕΕ με γνώμονα τον έλεγχο των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών μέσω κατάλληλων κριτηρίων και δοκιμών, την αξιολόγηση των επιπέδων πυρηνικής ασφάλειας και την επανεξέταση κατασκευής και λειτουργίας νέων πυρηνικών σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα προς τους ομολόγους μου ότι ο συντονισμός των προσπαθειών μας, όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και με τις γειτονικές μας χώρες που έχουν ή προγραμματίζουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων στην επικράτεια τους, είναι απαραίτητος.

Με την ευκαιρία εξέφρασα την έντονη ανησυχία και αντίδρασή μας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ιδιαίτερα σε σχέση με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για ανέγερση εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, την περιοχή Άκκιογιου (Akkuyu), που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα βόρεια παράλια της Κύπρου.

Θεωρούμε αλαζονικό τον τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μόλις πριν από λίγες μέρες, και ενώ το παγκόσμιο σείεται από τις πυρηνικές εξελίξεις στην Ιαπωνία και τις ενδεχόμενες παγκόσμιες επιπτώσεις τους, επέλεξε να επιβεβαιώσει την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει στην κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας, απροκάλυπτα, αγνοώντας ακόμα και τις αντιδράσεις που προέρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας αναφορικά με το σεισμογενή χαρακτήρα της περιοχής Άκκιογιου.

Στο Συμβούλιο υπέδειξα ότι τις ανησυχίες μας επιτείνει και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με αριθμό υποχρεώσεών της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας κατά τις επαφές που θα έχει με την Τουρκία.

Για να έχει πραγματικό νόημα η προσπάθεια διασφάλισης υψηλών επιπέδων ασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούμε επιτακτική και την ανάγκη διαλόγου και στενής συνεργασίας με τις χώρες της σεισμογενούς περιοχής της Μεσογείου.