21/3/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

21/03/2011
Η Κύπρος, λόγω των πολιτικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένεκα της τουρκικής κατοχής, αλλά και λόγω των σχέσεων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής, δεν θα ήθελε να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κ. Άντρο Κυπριανού, ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι «επιδόθηκαν και συζητήθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία. Θέλω να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση είναι πάντοτε ανοικτή σε προτάσεις, θέσεις και εισηγήσεις των κομμάτων που αφορούν σε διάφορα θέματα της διακυβέρνησης, πόσω μάλλον για την οικονομία, έχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αναπόφευκτα η κυπριακή οικονομία επιδέχεται τις συνέπειες και προκαλούνται προβλήματα στην κυπριακή οικονομία από την κρίση».

Πρόσθεσε ότι «είναι κοινή η διαπίστωση με το ΑΚΕΛ ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, διαφαίνεται ότι η κυπριακή οικονομία άφησε πίσω της την ύφεση και πλέον αυτή εμφανίζει στοιχεία ανάκαμψης. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως των στοχευμένων και έγκαιρων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση τόσο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης όσο και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρώτιστα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αυτό επισημαίνεται και από την ΕΕ, η οποία με πρόσφατη ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία εκπλήρωσε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010, που είχε θέσει η ίδια ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά.

Θα πρέπει να πούμε ότι η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, συνεχίζει την προσπάθεια για στήριξη της οικονομίας και για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, κυρίως στηριζόμενη πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, τη συνέχιση της υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται στο οικονομικό πακέτο που η Κυβέρνηση εξήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τα δεδομένα και για το 2011 και για το 2012.

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη αναφορικά με το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη θα αρχίσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Τρίτος βασικός άξονας είναι η συνέχιση της στήριξης του κοινωνικού κράτους και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όπως ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα, η Κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ένεκα των επιπτώσεων από την εισαγωγή του 5% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ».

Στη συνέχεια, κληθείς να πει κατά πόσον θα χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις ως ορμητήριο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης και εάν η Κυβέρνηση προέβη σε κάποιες διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η βρετανική πλευρά μάς έχει ενημερώσει ότι μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται οι βάσεις για υποστηρικτικές υπηρεσίες και αυτό είναι που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Από ’κει και πέρα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει χθες, εμείς μεταφέραμε την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η Κύπρος κρατηθεί εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, λόγω των πολιτικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένεκα της τουρκικής κατοχής, αλλά και λόγω των σχέσεων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής, δεν θα ήθελε να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις για να υπάρξει αποτροπή μιας τέτοιας πρόθεσης από πλευράς Βρετανών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν μας έχει δηλώσει η Βρετανία ότι θα χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις) ως ορμητήριο για τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και για βομβαρδισμούς. Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ζήτημα έχει να κάνει με τις στρατιωτικές βρετανικές βάσεις οι οποίες διέπονται από ένα συγκεκριμένο καθεστώς που προβλέπεται στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης των Βάσεων. Αυτή η Συνθήκη προβλέπει ενημέρωση προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τη χρησιμοποίηση των βάσεων», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.