22/3/11



Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη για το θέμα της απαγόρευσης εισαγωγής τροφίμων ιαπωνικής προέλευσης που δυνατό να είναι επιμολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία
22/03/2011





Διάταγμα περί προστασίας της δημόσιας υγείας από τρόφιμα ιαπωνικής προέλευσης που δυνατό να είναι επιμολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης.

Με το εν λόγω διάταγμα απαγορεύεται η εισαγωγή οποιουδήποτε φορτίου τροφίμων, τα οποία έχουν παραχθεί, παρασκευαστεί, μεταποιηθεί, συντηρηθεί, συσκευαστεί ή αποθηκευθεί στην Ιαπωνία, εκτός εάν το φορτίο συνοδεύεται από υγειονομικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από αρμόδια Αρχή της Ιαπωνίας και το οποίο πιστοποιεί ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στα αναφερόμενα τρόφιμα συμμορφώνονται με τα όρια που καθορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως σκοπός του διατάγματος είναι να διασφαλίσει πως οποιοδήποτε προϊόν εισάγεται από την Ιαπωνία θα περνά από αυστηρό έλεγχο. Σημείωσε μάλιστα, πως η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε το συγκεκριμένο διάταγμα, την περασμένη Πέμπτη.

Διευκρίνισε, παράλληλα, πως η Κύπρος βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανταλλαγή πληροφοριών και άλλων στοιχείων για πιθανές εισαγωγές προϊόντων που τυχόν να έχουν επίπεδα ραδιενέργειας πέραν των επιτρεπομένων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε πως από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνεται να έγιναν μεγάλες εισαγωγές όσον αφορά τρόφιμα ή μεταποιημένα τρόφιμα ιαπωνικής προέλευσης κατά το τελευταίο διάστημα. Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού τονίζοντας πως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση.