10/3/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

10/03/2011
Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η Εκθεση χαρακτηρίζεται από σημαντικά θετικά στοιχεία και αποτελεί σαφή πίεση προς την Τουρκία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Χαιρετίζουμε την Έκθεση που έχει υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η Έκθεση χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά θετικά στοιχεία. Η Έκθεση αποτελεί μια σαφή πίεση προς την Τουρκία, με τις βασικές θέσεις που υποστηρίζει η δική μας πλευρά - τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη δηλαδή εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Αγκύρας, όσο και την ανάγκη η Τουρκία να στηρίξει κατά πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο τη σωστή επίλυση του Κυπριακού - να υιοθετούνται στην Έκθεση. Χαιρετίζουμε τις παρεμβάσεις και εισηγήσεις των Κύπριων Ευρωβουλευτών καθώς και άλλων φίλων Ευρωβουλευτών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του θετικού αποτελέσματος.

Τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση είναι η αναφορά για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κάλεσμα για απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η υπόμνηση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η αναφορά στην ανάγκη να μην επεκταθεί ο εποικισμός, όπως και η επισήμανση για τη δημογραφική αλλοίωση στο νησί. Θετικό γεγονός αποτελεί, επίσης, η απόρριψη τροπολογιών για εφαρμογή του απευθείας εμπορίου».

Στη συνέχεια ερωτηθείς πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Εκθεση και ιδιαίτερα την αναφορά για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Αυτές οι θέσεις αποτελούν όπλα στη φαρέτρα της Κυβέρνησης. Πολύ θετικές αναφορές είχαμε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, των αρχηγών των κρατών μελών, αποφάσεις που δείχνουν τη μάχη που δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Κύπρου και για να βελτιώσουμε τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο σε σχέση με το Κυπριακό. Μάχες που έχουν αποτέλεσμα. Αυτές οι θετικές εξελίξεις αξιοποιούνται και για τη βελτίωση της προσπάθειάς μας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων αλλά και στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε στον διεθνή χώρο προς όφελος των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας».

Κληθείς να πει πού στηρίζει το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο ήταν επιθετικό προς την Τουρκία στην Έκθεσή του, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Το μήνυμα που στέλνει και αυτή η Εκθεση είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται υπεροπτικά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και να δει πώς διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο που έχει στο Κυπριακό - και χρησιμοποιώ την αναφορά που έχει περιληφθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου - ώστε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού. Αν γίνουν αυτά τα βήματα τότε η Τουρκία θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία. Η ίδια η Αγκυρα πρέπει να κάνει εκείνα τα βήματα για να βοηθήσει τον εαυτό της. Αυτό είναι το μήνυμα».

Σε ερώτηση ποια θέση θα κρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την Εκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο θα εξεταστεί και η ελληνική οικονομία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η διαχρονική θέση που στηρίζει η Κύπρος είναι η υποβοήθηση των προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος αυτή «είναι σημαντική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε μια έντονη προσπάθεια για να υπερασπιστεί στο οικονομικό πεδίο τα συμφέροντα της Κύπρου. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και κατά την αυριανή σύνοδο και ελπίζουμε να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα επίθεσης εναντίον Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου στα κατεχόμενα αλλά και γενικότερα το κλίμα που δημιουργείται με τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Η Κυβέρνηση στο γενικότερο ζήτημα που έχετε θέσει προβαίνει σε ενέργειες με πολλή προσοχή και χωρίς τυμπανοκρουσίες διότι στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι στόχοι μας - που είναι και στόχοι του κυπριακού λαού στο σύνολο του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - και όχι να θορυβήσουμε γύρω από αυτά τα ζητήματα. Με πολλή προσοχή και σύνεση τυγχάνουν χειρισμού αυτά τα ζητήματα».

Εξάλλου, κληθείς να σχολάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο για τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σε σχέση με τετραμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είναι καλά γνωστές οι θέσεις της Κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «για τετραμερή συνάντηση, είναι γνωστή η διαφωνία της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για τις έρευνες σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα χειριστήκαμε τα θέματα οριοθέτησης της ΑΟΖ και ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλή σοβαρότητα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εκτιμούμε ότι αυτή η μέθοδος ήταν ένας από τους λόγους που είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία είχαμε. Δηλαδή να καταλήξουμε σε συμφωνία με δύο κράτη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, και να έλθουμε σε συμφωνία με μια εταιρεία για να είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτήν την πετυχημένη συνταγή θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθεί χωρίς πολλές συζητήσεις