30/3/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

30/03/2011
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί των εσωτερικών πτυχών ασφάλειας κατατέθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Το καινούριο είναι ότι αρχίσαμε συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας. Έχουμε καταθέσει εμείς τη δική μας τοποθέτηση και μία πρόταση την οποίαν υποσχέθηκαν να μελετήσουν οι Τουρκοκύπριοι και έκανε μία τοποθέτηση ο κ. Έρογλου. Θα συναντηθούμε την ερχόμενη Τετάρτη».

Ερωτηθείς σε τι αφορούν οι εσωτερικές πτυχές ασφάλειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αφορούν στην αστυνομία, στην αστυνόμευση, στο ποια θα είναι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην ομοσπονδιακή και στις ομόσπονδες μονάδες της αστυνομίας, στο τι θα αστυνομεύουν και στις αρμοδιότητες του καθενός. Είναι αρκετά ευρύ το θέμα και θα πάρει αρκετή συζήτηση».

Σε ερώτηση τι θα γίνει στην ερχόμενη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Έρογλου «θα σχολιάσει τη δική μας θέση την οποία έχει πάρει γραπτώς και βεβαίως θα σχολιάσουμε και εμείς τη δική του, διότι έκανε μια γραπτή τοποθέτηση και ο κ. Έρογλου».

Ερωτηθείς για το θέμα της απογραφής πληθυσμού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε αδιέξοδο στο εξής: ο κ. Έρογλου σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει να υπογραμμίζει την κρατική λεγόμενη οντότητα του ψευδοκράτους - αυτά αντιλαμβάνεστε είναι απαράδεκτα για μας- και για αυτό τονίζει ότι ‘εμείς θα κάνουμε τη δική μας απογραφή, αν θέλουν να κάνουν και οι άλλοι απογραφή’. Η δική μας πρόταση είναι συγκεκριμένη: η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί – με όλη τη σημασία της λέξης – από διεθνείς οργανισμούς με προεξάρχοντα τον ΟΗΕ. Έχουμε ένα σχετικό αδιέξοδο σε αυτό το ζήτημα. Βεβαίως θα επανέλθουμε σε αυτό».

Κληθείς να πει κατά πόσο είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «όχι ακόμα», ενώ σε ερώτηση αν αναμένει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα είπε ότι «είναι θέμα πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα. Εγώ είμαι έτοιμος στο ‘ακουστικό’. Οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο Γενικός Γραμματέας να μιλήσουμε πολύ ευχαρίστως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εντός Απριλίου απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση για νέα συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Νομίζω πως εντός των ημερών θα έχουμε επικοινωνία και θα ξεκαθαρίσει το θέμα».