29/3/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2010, στη Λευκωσία
29/03/2011





Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), στην οποία θα παρουσιαστούν τόσο τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2010 όσο και τα αποτελέσματα αξιολόγησης των επιδράσεων του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης-Σχεδίου Δράσης της ΑνΑΔ στο ανθρώπινο δυναμικό και στις επιχειρήσεις της Κύπρου. Ένα έργο σημαντικό και πολύπλευρο που τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

Η μεγάλη αποδοχή της οποίας τυγχάνει το έργο της Αρχής οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στέρεη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η Αρχή που είναι η τριμερής συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Με τη συνεχή συνέργεια και διαβούλευση με όλους τους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στον τομέα της οικονομίας και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, η Αρχή πετυχαίνει να έχει δράσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ευρωπαϊκή και διεθνής οικονομική πραγματικότητα βρίσκεται σε μια δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνει και η δική μας οικονομία. Βρισκόμαστε σήμερα σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, όπου οι όποιες εξελίξεις δεν μπορούν πια να παραμένουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά λαμβάνουν παγκόσμιες διαστάσεις. Τα νέα αυτά δεδομένα απαιτούν συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και αναπροσανατολισμό των προσόντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου. Απαιτούν από τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους αλλά και τους θεσμούς μια συνεχή εγρήγορση ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιτυχώς στις νέες συνθήκες.

Με τις δράσεις και το πολύπλευρο έργο που υλοποιεί η Αρχή στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού αποδεικνύει ότι είναι από τους οργανισμούς που έχουν λάβει έγκαιρα αυτό το μήνυμα και κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Στη συνολική προσπάθεια της οικονομίας και της κοινωνίας μας να αντεπεξέλθουν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η Αρχή διαδραμάτισε μέσα από τις πολλαπλές δράσεις της έντονο ρόλο. Μετέχοντας στην καθολική προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και την ανεργία, η Αρχή έθεσε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2009 Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης - Σχέδιο Δράσης. Το Ειδικό Σχέδιο περιλαμβάνει ποικίλες αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις που στοχεύουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή της ανεργίας και απευθύνονται σε ανέργους, οικονομικά αδρανείς και εργοδοτούμενους επιχειρήσεων, με την καταβολή σε κάθε περίπτωση των σχετικών χορηγημάτων και επιδομάτων.

Για να διαφανεί το εύρος και η συμβολή του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης - Σχεδίου Δράσης, επισημαίνω ότι από τη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2010, συμμετείχαν στις δράσεις του Σχεδίου 22 περίπου χιλιάδες άτομα με υπολογιζόμενη δαπάνη ύψους €31 εκ. Χαίρομαι όλως ιδιαίτερα γιατί, πέραν των αριθμών που μιλούν από μόνοι τους, οι στοχευμένες δράσεις του Ειδικού Σχεδίου της ΑνΑΔ αποδίδουν, σύμφωνα με τις έρευνες πεδίου που έχουν διεξαχθεί και θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου, χειροπιαστούς καρπούς στηρίζοντας ποικιλοτρόπως την απασχόληση.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι στοχευμένες δράσεις που περιέχονται στο Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης–Σχέδιο Δράσης έτυχαν και τυγχάνουν εμπλουτισμού, αναπροσαρμογής και αναθεώρησης, ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αυτές οι αναπροσαρμογές αποτελούν προϊόν παραγωγικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ευθυγραμμίζονται με αποφάσεις πολιτικής της Κυβέρνησης και συνεργούν στην επίτευξη των στρατηγικών στοχεύσεων του κράτους.

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της Κύπρου περιμένουν από την Αρχή ότι η βοήθεια και η στήριξή της στον τομέα της κατάρτισης θα συνεχιστεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Είμαι σίγουρη πως η Αρχή θα συνεχίσει την προσφορά της, στηριζόμενη πάντα στη στέρεη βάση της τριμερούς συνεργασίας και στη συσσωρευμένη εμπειρία. Το πολύμορφο έργο που επιτελέστηκε μέχρι τώρα, και ειδικά κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, αποτελεί το θεμέλιο και το εφαλτήριο για να ανταποκριθεί η Αρχή στις ανάγκες του σήμερα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο.

Θα ήθελα, κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Γενική Διεύθυνση, τα στελέχη και το προσωπικό της Αρχής, και να διαβεβαιώσω ότι εγώ προσωπικά αλλά και το Υπουργείο μου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά το έργο της Αρχής, που είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της οικονομικής ανάπτυξης, της εξασφάλισης συνθηκών πλήρους απασχόλησης και επίτευξης κοινωνικής συνοχής.