17/3/11

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

17/03/2011


Πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων ύψους €23,6 εκ. ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων ύψους €23,6 εκ. ως αντιστάθμισμα για την αύξηση της φορολογίας στα τρόφιμα και στα φάρμακα ύψους 5%, όπως επιβαλλόταν από την ΕΕ.

Σήμερα υλοποιείται μια σημαντική δέσμευση της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί για ένα πακέτο μέτρων €20 εκ. προς τις συντεχνίες και γενικότερα προς την κοινωνία. Το σημερινό πακέτο αφορά σε 20% περισσότερο από ό,τι ήταν η δέσμευση μας κάτι που δείχνει τη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Το πακέτο αυτό έτυχε μεγάλης επεξεργασίας από τεχνοκράτες του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών και είναι στοχευμένο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και επωφελούνται περίπου 160 χιλιάδες άτομα σε πέντε βασικές κατηγορίες: οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, τα άτομα με αναπηρίες, οι λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με χαμηλά εισοδήματα και οι μακροχρόνιοι άνεργοι».

Από πλευράς της, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι «τα σχέδια θα ανακοινωθούν αναλυτικά αργότερα ώστε και εκείνοι που επωφελούνται από αυτά να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, αυτοί θα επωφεληθούν μέσα από δύο Σχέδια. Το πρώτο αφορά στην αύξηση του πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους κατά €50 δηλαδή αντί €300 όπως πήραν πέρυσι, φέτος ο κάθε δικαιούχος συνταξιούχος θα πάρει €350. Δεύτερον, θα επωφεληθούν από την αύξηση του ορίου φτώχειας στο Σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται για στήριξη των ομάδων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει και περισσότερους δικαιούχους, αλλά και ανακατάταξη των συνταξιούχων στις διάφορες κατηγορίες που υπάρχουν στο Σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο υλοποιούμε μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης, που είναι η στήριξη των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας ώστε σταδιακά να μην έχουμε συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό το μέτρο είναι επαναλαμβανόμενο.

Σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρίες θα βοηθηθούν άτομα που λαμβάνουν επίδομα τυφλού, βαριάς κινητικής αναπηρίας, διακίνησης αναπήρου, φροντίδας παραπληγικού ή τετραπληγικού ατόμου. Πρόκειται για 4.720 άτομα που θα επωφεληθούν μέσα από μία ειδική χορηγία που θα τους δοθεί τον προσεχή μήνα, με τη μηνιαία επιταγή που λαμβάνουν. Θα πάρουν αύξηση πάνω στη μηνιαία επιταγή. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2011, διότι αρκετά από αυτά τα επιδόματα αλλάζουν με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Άρα, σε αυτά τα άτομα, πέραν από την εφάπαξ χορηγία που παίρνουν, θα επιμετρηθεί η επίπτωση του ΦΠΑ πάνω στο μηνιαίο τους επίδομα με την κάθε χρονική αύξηση.

Υπογραμμίζω ότι ειδικά αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του Νόμου για το δημόσιο βοήθημα, όπου εκεί θα διορθώσουμε και αρκετές στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στα ωφελήματα που παρέχονται στα άτομα με αναπηρίες.

Για τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος σημειώνω ότι σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζεται το ύψους του δημόσιου βοηθήματος και πάλι με βάση την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αναγνωρίζοντας, όμως, ότι και αυτοί είναι μια ευάλωτη ομάδα, έχει αποφασιστεί, για όσους λήπτες δημόσιου βοηθήματος δεν επωφελούνται από οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα, να δοθεί ένα ποσό το οποίο θα είναι ανάλογο με τη σύνθεση της οικογένειας.

Εισάγουμε ένα καινούριο, πρωτοποριακό και καινοτόμο μέτρο που για πρώτη φορά εισάγεται στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών παροχών. Πρόκειται για το Σχέδιο Στήριξης των Εργαζομένων με Χαμηλά Εισοδήματα και των Μακροχρόνια Ανέργων. Με βάση αυτό το Σχέδιο, όσοι εργαζόμενοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας - που έχει οριστεί στις €11.149 ετησίως για το 2010, και το οποίο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, δηλαδή για μια διμελή οικογένεια δεν θα είναι αυτό το όριο της φτώχιας - θα πάρουν ειδική χορηγία που το ύψος της θα είναι ανάλογο με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Αυτό το μέτρο θα ισχύσει και για τους μακροχρόνιους ανέργους. Μακροχρόνια άνεργος έχει οριστεί το άτομο που έχει εξαντλήσει το ανεργιακό επίδομα των έξι μηνών και συνεχίζει να έχει ενεργή εγγραφή στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, αναζητώντας εργασία για ακόμη έξι μήνες.

Στα νοικοκυριά των μακροχρόνια ανέργων το ποσό θα είναι πιο ψηλό από το ποσό που θα δοθεί στα νοικοκυριά με εργαζόμενους.

Πέραν από το ότι αυτά τα μέτρα έτυχαν μεγάλης επεξεργασίας από τα δύο Υπουργεία, προσπαθήσαμε μέσα από αυτά να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και επίσης έτυχαν συζήτησης και με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, και προσπαθήσαμε τα μέτρα αυτά να ανταποκρίνονται σε κάποιες επισημάνσεις που μας είχαν κάνει. Ειδικά το Σχέδιο για τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα θα εφαρμόζεται μέχρι και τον εκσυγχρονισμό του Νόμου και θα δίνεται το δημόσιο βοήθημα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί μόνο το 2011, αλλά θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι τον εκσυγχρονισμό του Νόμου. Σε αυτόν το Νόμο, μια από τις πολιτικές παραμέτρους που θα εισάγουμε είναι η στήριξη των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα».

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε αύξηση κατά 20% στο πακέτο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «όταν είδαμε τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται αποφασίσαμε ότι έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα γενναιόδωροι και σίγουρα, λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές δημοσιονομικές προκλήσεις, είναι μια σημαντική κοινωνική παραχώρηση αυτής της Κυβέρνησης. Έτσι, το ποσό αυξήθηκε σχεδόν στα €24 εκ.».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα επιδόματα θα είναι επαναλαμβανόμενα και όχι εφάπαξ όπως κάποιοι έλεγαν, η κα Χαραλάμπους είπε ότι «αυτό απαντά στο πόσο βιάστηκαν κάποιοι να κρίνουν το πακέτο. Εμάς, από την αρχή ο στόχος μας ήταν να ανταποκριθούμε στις ανάγκες εκείνων των ομάδων που έχουν περισσότερη ανάγκη για στήριξη, λαμβάνοντας υπόψη και υφιστάμενες πολιτικές. Άρα, εκεί και όπου σήμερα κάποιοι μέσα από τα επιδόματά τους έχουν και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, τώρα, πέραν από αυτή, θα πάρουν και πρόσθετη χορηγία. Η ουσία είναι ότι - ιδιαίτερα το μέτρο για τους συνταξιούχους και το μέτρο για τους χαμηλά αμειβόμενους - είναι ένα μέτρο που για πρώτη φορά μάς βοηθά να στηρίξουμε συνταξιούχους και εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα και με βάση τη σύνθεση της οικογένειάς τους. Το αν θα πάρουν μία επιταγή, και όχι κάθε μήνα, αυτό νομίζω ότι δεν έχει σημασία γι’ αυτούς. Η ουσία είναι ότι ανοίγουμε ένα καινούριο ‘παράθυρο’ σημαντικό στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής με το Σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα».

Ερωτηθείσα η κα Υπουργός είπε ότι «το πασχαλινό επίδομα παρέχεται κάθε χρόνο, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κρίναμε καλύτερο να δώσουμε την αύξηση επ’ αυτού μία φορά πάνω στο πασχαλινό επίδομα, παρά με άλλο τρόπο. Είναι και ζήτημα να μπορούμε πιο εύκολα κάποια μέτρα να τα αποδώσουμε και να έχουν και άμεση ενίσχυση προς αυτούς που θέλουμε να φτάσει η ενίσχυση».