22/2/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, για την παρουσίαση προγράμματος κατάρτισης για νέους επιστήμονες (της Eurolife και της Ακτής), στο Στρόβολο
22/02/2011





Συγχαίρω τους διοργανωτές Eurolife και Ακτή για τη σημερινή εκδήλωση αλλά και για την όλη δράση τους στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των ταλέντων και των προσόντων των νέων πτυχιούχων. Το έργο που αναπτύσσουν στον χώρο του περιβάλ­λοντος και της ποιότητας ζωής είναι πολύ αξιόλογο και η συμβολή τους μέσω αυτού είναι σημαντική στην αειφόρο ανάπτυξη, στην προστασία της φύσης, αλλά και στην ένταξη και διατήρηση περισσότερων νέων στην απασχόληση. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στη στήριξη των νέων ανθρώπων να ξεκινήσουν την καριέρα τους με τον καλύτερο τρόπο, μέσω απόκτησης πολύτιμων γι’ αυτούς εμπειριών.

Οι νέοι σήμερα ζουν σε έναν κόσμο με περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, περισσότερες επιλογές επαγγελμάτων, τεχνο­λο­γικές δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια και με ελευθερία στην επικοινωνία και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, οι νέοι σήμερα έχουν περισσότερες ανάγκες, κοινωνικές και οικονομικές και έτσι αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα προβλήματα.

Όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση, οι νέοι είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στην αγορά εργασίας. Τα επίπεδα ανεργίας είναι πάντα ψηλότερα για τους νέους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και πολύ συχνά αυτό τους αναγκάζει να δέχονται επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλό εισόδημα ή/και με προσωρινό συμβόλαιο. Η μετάβαση τους από τη εκπαίδευση στην απασχόληση αποτελεί όλο και μεγαλύτερη πρόκληση.

Η προώθηση υποστηρικτικών μέτρων όπως ποιοτικές ειδικεύσεις, επαγγελ­ματική κατάρτιση, προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, όπως αυτό που υλοποιεί η Eurolife με την Ακτή, και ο σωστός συνδυασμός τους με τις πολιτικές απασχόλησης συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Στην Κύπρο η ανεργία των νέων είναι ψηλότερη από τη γενική ανεργία, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού, η γενική ανεργία στην Κύπρο ήταν 6,5% το 2010 (μέσος όρος τριών πρώτων τριμήνων), ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν κάτω από 4%. Η ανεργία των νέων 15-24 ετών είναι ψηλότερη από το γενικό ποσοστό, φθάνοντας το 17,3%. Δυστυχώς, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, που ανέτρεψε τη μέχρι πρόσφατα καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας, και η οικονομική ύφεση που ακολούθησε ανέβασαν σημαντικά την ανεργία γενικότερα αλλά και για τους νέους.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πιο σημαντικό συντελεστή παραγωγής, ακολουθεί από καιρό μια πολιτική απασχόλησης που έχει ως βασικό στόχο την πλήρη και παραγωγική απασχόληση, την ορθο­λογική αξιοποίηση των εργαζομένων και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, στοχεύει στη διευκό­λυνση όλων, ανεξάρ­τητα από το φύλο ή τα ειδικά χαρα­κτηριστικά τους, να εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, να αξιοποιούνται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αλλά και να τυγχάνουν δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης, με λογικούς όρους εργασίας και προσμένοντας ένα όλο και καλύτερο μέλλον.

Σε μια εποχή δημογραφικής γήρανσης, ειδικότερα, δεν μπορούμε να αφήνουμε να πηγαίνει χαμένο ούτε το ελάχιστο του ανθρώπινου δυναμικού, ούτε να αποδεχόμαστε αποκλεισμό ατόμων από την απασχόληση, είτε με βάση το φύλο τους είτε με άλλα χαρακτηριστικά τους.

Για τους νέους, συγκεκριμένα, η πολιτική μας είναι να αυξηθούν οι ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση και κατάρ­τισή τους και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, σε καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την τρέχουσα ύφεση και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εντείνεται ακόμη περισσότερο.

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην απασχόληση και κάποια από αυτά είναι στοχευμένα για τους νέους, για παράδειγμα:
· Το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα (ΑΝΑΔ),
· το Σχέδιο Ενθάρρυνσης και Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ανάπτυξη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των νεαρών ατόμων (20-39) που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά (ΥΕΒΤ),
· το Σχέδιο Κινήτρων προς εργοδότες για Πρόσληψη Ατόμων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που συμπεριλαμβάνει και νέους μέχρι 25 ετών (ΤΕ, ΥΕΚΑ).

Γενικότερα μέτρα που επίσης συμβάλλουν στην απασχόληση των νέων είναι άλλα Σχέδια Κατάρτισης/Επιμόρφωσης της ΑΝΑΔ, όπως και η στήριξη και καθοδήγηση για εξεύρεση εργασίας από το δίκτυο γραφείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε και τις προκλήσεις του περιβάλλοντος και της οικολογικά προσεγμένης μεγέθυνσης της οικονομίας και να επενδύσουμε πιο πολύ σε δραστηριότητες και θέσεις εργασίας που επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξη. Οι οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον αποτελούν ευκαιρία για αξιόλογες θέσεις εργασίας. ΄Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση η ΑΝΑΔ προχωρεί το 2011 σε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες.

Οι φορείς που σχετίζονται με την οικονομία, το περιβάλλον και την απασχό­ληση, περιλαμβανομένων κρατικών αρχών, επιχειρήσεων και πανεπι­στημιακών ερευνητικών κέντρων, μπορούν και πρέπει να συνεργα­στούν πιο στενά, για να τονώσουν την πράσινη ανάπτυξη, για το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο πρόγραμμα και το έργο σας, με την ελπίδα αυτό να αποτελέσει και παράδειγμα για πραγματοποίηση και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών σε περισσότερους τομείς δραστηριότητας και επαγγέλματο