22/2/11

Απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε δημοσίευμα

22/02/2011
Η εφημερίδα ΜΑΧΗ, σε δημοσίευμά της την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 με τίτλο «Κράνη Θανάτου στην Εθνική Φρουρά», προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα κράνη που χρησιμοποιούνται στη Δύναμη είναι «ληγμένα και παντελώς άχρηστα». Επικαλείται δε ως «ντοκουμέντο» πληροφορίες της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρείας ΚΕΒΛΑΡ σχετικά με το ανώτατο όριο ζωής τους.



Σχετικά με το θέμα, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι οι πληροφορίες της εφημερίδας είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το ίδιο θέμα είχε ανακύψει και το 2009, είχε διερευνηθεί και σύμφωνα με την τεχνική προδιαγραφή των εν λόγω κρανών, καθώς και το εγχειρίδιο της κατασκευάστριας εταιρείας, ο ελάχιστος χρόνος ζωής – εγγύησής τους, για συνήθη χρήση, είναι τα 10 έτη. Επιπρόσθετα, σε ετήσια βάση, το 25% της συνολικής ποσότητας των κρανών βάφονται από κατάλληλα συνεργεία με ειδική μπογιά στο πλαίσιο της συντήρησής τους και της επέκτασης του ορίου ωφέλιμης ζωής τους. Ανάλογα δε με την καταλληλότητά τους ιεραρχούνται και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους από τους αρμόδιους στην Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να μην γίνεται και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Με την ευκαιρία του εν λόγω δημοσιεύματος, το Υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι είναι πάντοτε στη διάθεση των εκπροσώπων των ΜΜΕ για διευκρινίσεις ή παροχή πληροφοριών για τα θέματα που το αφορούν.