23/2/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για την επίδοση των αθλητικών βραβείων «Όσκαρ 2011», στη Λευκωσία
23/02/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.



Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για τον θεσμό των αθλητικών βραβείων που έχει θεσπίσει πριν από είκοσι ένα χρόνια. Η μακροβιότητα του θεσμού είναι αυτόδηλο τεκμήριο της επιτυχίας του θεσμού και της αναγνώρισης που τυγχάνει.

Τα αθλητικά βραβεία του «Φιλελεύθερου» και του «Goal News», τα Όσκαρ των αθλητών στα τρία πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα στην Κύπρο, το ποδόσφαιρο, την καλαθόσφαιρα και την πετόσφαιρα, ηθικά επιβραβεύουν την προσπάθεια και την επίδοση στους αγωνιστικούς χώρους. Μαζί με την επιβράβευση και τον έπαινο, τα αθλητικά βραβεία λειτουργούν κι ως μέσο ενθάρρυνσης για συνέχιση της προσπάθειας και της άμιλλας από μέρους των αθλητών, έτσι ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα, να φτάσουν πιο ψηλά, να πηδήσουν πιο μακριά.

Η αναφορά μου στην άμιλλα, που παραπέμπει στον συναγωνισμό και στο «ευ αγωνίζεσθαι», είναι για να υπογραμμίσω την ανάγκη όπως αναδεικνύουμε και επενδύουμε στις αξίες και στα ιδανικά του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος.

Είναι αλήθεια ότι στη σύγχρονη εποχή, η χωρίς φραγμούς εμπορευματοποίηση των αθλητικών γεγονότων και η εισροή τεράστιων κονδυλίων στο χώρο του αθλητισμού έχει συμπιέσει και υποβαθμίσει τον ρομαντισμό, την αγνότητα, την αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας στους αγωνιστικούς χώρους. Στον βωμό του χρήματος, η επιτυχία έγινε μονόδρομος και η νίκη μετατράπηκε σε αυτοσκοπό, γιατί πλέον με τις νίκες και τις επιτυχίες διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τη χαρά και τη ψυχική απόλαυση. Αυτό το γεγονός βάζει κάτω από τεράστια πίεση αθλητικές αρχές και παράγοντες, τους αθλητές και όλους όσοι εμπλέκονται στην αθλητική δραστηριότητα. Οι προεκτάσεις και οι παρενέργειες είναι συνήθως καταστροφικές. Χρήση επικίνδυνων ουσιών για βελτίωση της απόδοσης, βία στα γήπεδα και άλλα φαινόμενα που ευτελίζουν αθλητές αλλά και τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, τα συναντούμε δυστυχώς και στη χώρα μας. Ο αθλητισμός είναι κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας, είναι μια από τις πιο μαζικές εκφάνσεις της κοινωνικής δραστηριότητας και με συλλογική προσπάθεια όλων πρέπει να τον προστατεύσουμε και να τον απαλλάξουμε από τα αρνητικά φαινόμενα.

Ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε τον αθλητισμό ψηλών επιδόσεων και ταυτόχρονα προωθούμε την προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε αθλούμενη κοινωνία, μέσα από τα προγράμματα κοινωνικού αθλητισμού.

Θέλουμε τον αθλητισμό μας, τους αθλητές και τις ομάδες μας να διακρίνονται και να προβάλλουν τη χώρα μας. Την ίδια ώρα, όμως, είναι απαίτησή μας να έχουμε αθλητές, παράγοντες και φιλάθλους με ήθος και αξίες. Προσπάθειά μας είναι να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε σταδιακά να μεταλλάξουμε τις άσχημες νοοτροπίες και συμπεριφορές και να προάγουμε τον αθλητισμό ως μέσο παιδείας και πολιτισμού.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που απόψε θα βραβευθούν ως οι κορυφαίοι της χρονιάς αξίζουν κάθε έπαινο και συγχαρητήρια. Πολλά εύγε και μπράβο σε όλους που διακρίθηκαν.

Επιτρέψετέ μου να κάνω ξεχωριστή αναφορά στην αθλήτρια Χρυσταλλένη Τρικωμίτου, που θα τιμηθεί με το έπαθλο «Χριστόφορος Παττίχης» για τις μεγάλες επιτυχίες της στη Ρυθμική Γυμναστική και ειδικά για τις επιτυχίες της στους τελευταίους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που έγιναν στο Νέο Δελχί.

Θέλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα στο έπαθλο που θα απονεμηθεί στην «Ανόρθωση» για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του σωματείου. Απολύτως δίκαια και επιβεβλημένη η τιμή προς την «Ανόρθωση», που έχει να επιδείξει μια πλούσια προσφορά σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας και ειδικά στο χώρο του αθλητισμού.

Απολύτως δίκαια είναι και η τιμή που αποδίδεται σε έναν λάτρη του αθλητισμού, τον Πανίκο Τίτα, ο οποίος για 42 ολόκληρα χρόνια, τα τελευταία 30 ως αρχισυντάκτης, ακούραστα υπηρέτησε στο Αθλητικό Τμήμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερου».

Εύχομαι σε όλους να έχετε μια καλή βραδιά και κάθε καλό.

Σημ: Τον xαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.