21/2/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε παιδιά από την ομογένεια στις ΗΠΑ NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

21/02/2011

Η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό θα βοηθήσει και την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε παιδιά της ομογένειας στις ΗΠΑ τα οποία δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.


Υποδεχόμενος τα παιδιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το Προεδρικό Μέγαρο είναι «το σπίτι του λαού», Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν λαό, με δύο κοινότητες, και πως γι’ αυτόν το λόγο οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Μιλώντας για την ιστορία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο ξένες δυνάμεις όσο και δυνάμεις εντός της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ήθελαν να ευλογήσουν την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι βρετανικές βάσεις είναι κυρίαρχες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτές χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές για θέματα που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμφωνούσε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με την ενταξιακή της πορεία. Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η Τουρκία πρέπει να πάει σπίτι της και μέσα από έναν λογικό διάλογο – και όχι έναν διάλογο όπου ο ισχυρός στρατιωτικά θέλει να επιβάλει τη θέλησή του στον στρατιωτικά αδύναμο - με τους Τουρκοκύπριους να βρούμε τρόπους συνένωσης και του λαού και της πατρίδας μας και να μοιραστούμε την εξουσία».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «η τουρκοκυπριακή ηγεσία οδηγείται από την Άγκυρα» και ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλουν «σκληρές θέσεις που πολλές φορές παίρνουν πίσω αυτά που συμφώνησε ο προηγούμενος ηγέτης της». Πρόσθεσε ότι εμείς «προσπαθούμε να πείσουμε και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, να ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στην ηγεσία της Τουρκίας ώστε να κάνει τα αναγκαία βήματα τα οποία θα βοηθήσουν και την Κύπρο αλλά και την Τουρκία». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην «ετσιθελική στάση της Τουρκίας» η οποία «κρατά την Κύπρο όμηρο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο, διότι ενόσω συνεχίζει τη στάση αυτή αφήνει παγωμένα τα κεφάλαια στην ενταξιακή της πορεία.

«Εμείς με δημιουργικές προτάσεις προσπαθούμε συνεχώς να πείσουμε την τουρκική ηγεσία» να κάνει αυτά τα αναγκαία βήματα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ευχήθηκε ότι το συντομότερο δυνατόν, με τη βοήθεια και φίλων της Τουρκίας και της ΕΕ, η Τουρκία θα κάνει αυτές τις κινήσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία ερωτοτροπεί με ισλαμικές δυνάμεις στις αραβικές χώρες» όπου οι λαοί ξεσηκώθηκαν. «Όλοι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «τασσόμαστε υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές».

Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κάποιοι «έχουν βάλει τα γάντια του μποξ και άρχισαν από τώρα την αντιπαράθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια θερμή περίοδο μέχρι τις 22 του Μάη».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι φυσιολογικά εκεί όπου υπάρχουν εκλογές, ωστόσο «σε χώρα που υποφέρει από διαίρεση θα έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις να ήταν λίγο πιο μετριοπαθείς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα», και εξέφρασε την ευχή όπως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαμηλώσουν τους τόνους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ο ίδιος έχει αποσυρθεί από την κομματική ηγεσία και την κομματική δουλειά, σημειώνοντας ότι είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ιστορικό του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς». Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανεγερθεί νέα αίθουσα στο Προεδρικό Μέγαρο διότι δεν είναι λογικό όταν υπάρχουν εκδηλώσεις να αναζητούνται άλλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις αυτές.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξενάγησε τα παιδιά στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1974 και υπογράμμισε στην ανάγκη «να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, η οποία χρειάζεται αποδοχή της διαφορετικότητας και αλληλοσεβασμό».