20/2/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, στη Λευκωσία
20/02/2011





Είναι με ευχαρίστηση που αποδέχθηκα να απευθύνω χαιρετισμό στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.).

Η Π.Ο.Π.Ο. ιδρύθηκε με στόχο την αναγνώριση της συμβολής των τρίτεκνων οικογενειών στην αντιμετώπιση του φαινομένου υπογεννητικότητας και την παροχή σε αυτές τις οικογένειες ανάλογης στήριξης από το κράτος. Για τον σκοπό αυτό εργάστηκε αποτελεσματικά θέτοντας φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις, οι οποίες χάρη στις προσπάθειες και τους αγώνες της, έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος επιτευχθεί.

Σε αυτά τα 10 χρόνια παρουσίας, η Οργάνωση έχει καταφέρει πολλά και σημαντικά για τις πενταμελείς οικογένειες αφού πέτυχε μέσα από μια σωστή και λειτουργική σχέση με το κράτος να υλοποιήσει προτάσεις που αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής τους.

Οι πενταμελείς οικογένειες, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας και διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο σε σχέση με τη διατήρηση των δημογραφικών ισορροπιών στον τόπο μας. Η υπογεννητικότητα οδηγεί στη γήρανση του πληθυσμού, κατά συνέπεια στη μείωση του παραγωγικού δυναμικού, της οικονομίας, της ανάπτυξης, επηρεάζοντας την κοινωνία στο σύνολό της.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, το κράτος ανταποκρίθηκε. Με τη σύσταση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής πετύχαμε την καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο προχωρώντας ολοταχώς προς μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημογραφική ανάπτυξη και τις πολιτικές για την οικογένεια.

Η Π.Ο.Π.Ο. ήταν ανάμεσα στους πρώτους που χαιρέτισαν αυτό το μέτρο αφού επιτυχώς αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη της οικογένειας δεν πρέπει να μεταφράζεται μόνο σε επιδόματα και παροχές, αλλά και σε μέτρα και πολιτικές συμφιλίωσης της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής όπως είναι για παράδειγμα, η επέκταση των υποδομών φροντίδας για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μέσα σ' ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας με την παρούσα Κυβέρνηση, η Οργάνωση έχει, επίσης, πετύχει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις τρίτεκνες οικογένειες, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το 13ο επίδομα τέκνου, τη θεσμοθέτηση της χορηγίας προς την Οργάνωση.

Ο στόχος της Οργάνωσης για αναγνώριση από το κράτος της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνη και η παροχή όλων των ωφελημάτων που τώρα απολαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες παραμένει ως στόχος προτεραιότητας.

Είμαι βέβαιη ότι, σταδιακά, η παρούσα Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει και θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της. Το όραμά μας εξάλλου για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη είναι κοινό.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τα μέλη και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Π.Ο.Π.Ο. για το ουσιαστικό έργο που επιτελούν με ανιδιοτέλεια. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες της Οργάνωσης ευόδωση των στόχων της. Εύχομαι, επίσης, κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.