20/2/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, στη Λευκωσία NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, στη Λευκωσία
20/02/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό 6ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο).

Θα ήθελα, κατ' αρχάς, να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στην οργάνωση, η οποία από την ίδρυσή της, το 2000, παρέχει ουσιαστική στήριξη στις τρίτεκνες οικογένειες προωθώντας μια σειρά από προτάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με τρία παιδιά.

Η διεκδικητικότητα της οργάνωσής σας, αλλά και η σοβαρότητα που επιδεικνύεται κατά τη συζήτηση των όποιων ζητημάτων εγείρονται σας έχουν καταστήσει ένα σημαντικό συνεργάτη στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής του τόπου μας. Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει αυτόν σας τον ρόλο ορίζοντάς σας ως μια από τις οργανώσεις που μετέχουν στον Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Στόχος της παρούσας διακυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη και να κατοχυρώνεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση εντάσσει και τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας.

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα αποτελούν ζητήματα που επιδρούν σε πολλούς άλλους τομείς όπως στην οικονομία, στο εργατικό δυναμικό και στο συνταξιοδοτικό. Η πτωτική πορεία του ρυθμού των γεννήσεων και η ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ζωής είναι προκλήσεις που προβληματίζουν κάθε σύγχρονη και ανεπτυγμένη κοινωνία.

Νέα δεδομένα προστίθενται στη διαμόρφωση των στάσεων των νέων ανθρώπων ως προς τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσουν, όπως η συμμετοχή των γυναικών στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, oι αυξημένες οικονομικές ανάγκες που προϋποθέτει η ανατροφή των παιδιών, η αύξηση της μέσης ηλικίας σύναψης γάμου, οι αλλαγές στις αντιλήψεις αναφορικά με το θέμα του γάμου και της συμβίωσης, η αύξηση των διαζυγίων.

Η αντιμετώπιση τόσο των δημογραφικών προκλήσεων όπως και των σύγχρονων δεδομένων που οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες δημιουργούν προϋποθέτουν συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών για εφαρμογή μιας οριζόντιας και, ταυτόχρονα, συνεκτικής κοινωνικής, δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.

Η Κυβέρνησή μας έχει προβεί σ' ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής με την δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής μετά από σχετική Απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28/4/2009. Ο Φορέας αποτελεί το επίσημο Συμβουλευτικό Όργανο προς τους αρμόδιους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν τη χάραξη και ανάπτυξη της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Η χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της οικογένειας θα καταπιάνεται, πλέον, όχι μόνο με τη στήριξη μέσα από επιδόματα και παροχές, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, την επάρκεια των υποδομών κ.ά.

Ήδη, σε σύσκεψη του Εθνικού Φορέα, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του 2010, ζητήθηκαν οι απόψεις των Μελών του για τους τομείς που θεωρούν ότι χρειάζεται να τύχουν επεξεργασίας από αυτό το Σώμα, με στόχο σύντομα να υπάρξει καταγραμμένη μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Σαφής δέσμευση του προγράμματος διακυβέρνησης αποτελεί η αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης οικογένειας, μια δέσμευση η οποία σταδιακά υλοποιείται παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε.

Ήδη, από το πρώτο έτος διακυβέρνησης επεκτάθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις οικογένειες με τρία παιδιά ενώ οι τρίτεκνες οικογένειες, νοουμένου ότι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλήφθηκαν και στους δικαιούχους που απολαμβάνουν μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά τον τομέα της επιδοματικής πολιτικής, σημαντικότατο μέτρο υπήρξε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καταβολή 13ου επιδόματος τέκνου τόσο στις πολύτεκνες όσο και στις τρίτεκνες οικογένειες, το ύψος του οποίου είναι ίσο με το 50% του κανονικού μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν. Το συνολικό ποσό που έλαβαν οι τρίτεκνες οικογένειες από την υιοθέτηση του μέτρου για τα έτη 2009 και 2010 ανήλθε στα €4,3 εκ. περίπου.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι για το έτος 2010 στις 21.772 τρίτεκνες οικογένειες έχει παραχωρηθεί το ποσό των €51.5 εκ. για επίδομα τέκνου (εξαιρουμένου του 13ου επιδόματος).

Όσον αφορά την παροχή φοιτητικής χορηγίας, ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν εξισωθεί με τις πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το ακαδημαϊκό έτος 2008 - 2009, το σύνολο των φοιτητών που προέρχονται από πενταμελείς οικογένειες και στους οποίους δόθηκε φοιτητική χορηγία ανήλθε στους 13.270 με συνολική δαπάνη €36,5 εκ., ενώ για ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010 ο αντίστοιχός αριθμός φοιτητών ανήλθε στους 13.063 και η δαπάνη στα ίδια περίπου επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι τρίτεκνες οικογένειες μπορούν να τύχουν στήριξης μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα οποία απευθύνονται στο σύνολο των οικογενειών, ανεξαρτήτως σύνθεσης, όπως η παροχή επιδομάτων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η παροχή δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η στήριξη μέσω προγραμμάτων παροχής φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων, καθώς και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνοντας αυτές μου τις σκέψεις, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έγνοια και μέλημα της Κυβέρνησης παραμένει, παρά τις αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική ύφεση, η δημιουργία συνθηκών για αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών και, ειδικότερα, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Καταλήγοντας, επιθυμώ και πάλι να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την Π.Ο.Π.Ο για το πολύπλευρο έργο που επιτελεί, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίζουμε να εξετάζουμε με προσοχή και ευαισθησία τα αιτήματά σας.


Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.