20/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή εγκαινίων του νέου οικήματος του 291ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου
20/02/2011





Πανιερότατε, Έντιμε κ. Δήμαρχε, Έντιμοι κ.κ. Βουλευτές, κ. Έφορε, παλαιοί πρόσκοποι, βαθμοφόροι, αεροπρόσκοποι, λυκόπουλα, αγαπητοί γονείς,

«Αναγγέλλουμε αναχώρηση της πτήσης CY 291 με προορισμό τα μονοπάτια του αεροπροσκοπισμού…».

Με αυτήν την ευφάνταστη αναγγελία, το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου καλεί τα παιδιά και τους νέους, που μέσα τους σιγοκαίει η φλόγα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, να σεργιανίσουν στην ιστοσελίδα του Συστήματος και να γνωρίσουν τον κόσμο του αεροπροσκοπισμού.

Σήμερα, ύστερα από μια μακρά και υψηλή πτήση, οι Αεροπρόσκοποι Παραλιμνίου αποκτούν ένα καινούργιο οίκημα για να στεγάσουν τα όνειρά τους, μια νέα φωλιά για να ζεσταίνει την αγάπη τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρακολουθούμε με ευχαρίστηση τα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου να εμπεδώνουν μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες τον σεβασμό, την ευθύνη και την αλληλεγγύη, αξίες που ενυπάρχουν στον εθελοντισμό, που αποτελεί φέτος έναν από τους υπό έμφαση στόχους της σχολικής χρονιάς.

Ο Προσκοπισμός έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα του σχολείου να μορφώσει τις παιδικές ψυχές, να ενσταλάξει στην καρδιά των μαθητών την αγάπη για τον συνάνθρωπο και να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνία ως ενεργοί και δημοκρατικοί πολίτες που διακατέχονται από δημόσιο πνεύμα και διάθεση προσφοράς. Οι δράσεις των αεροπροσκόπων προάγουν τη γνώση και την αγάπη για τη φύση, συμβάλλουν στην πνευματική καλλιέργεια, βελτιώνουν τη σωματική ευεξία και εδραιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες.

Εκφράζω την ευαρέσκειά μου για το έργο που επιτελεί ο Προσκοπισμός και θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο, τους βαθμοφόρους και τον καθένα από τους αεροπροσκόπους του Συστήματος ξεχωριστά, γιατί αφιερώνουν χρόνο και αγάπη για να επιτελούν έργο κοινωνικό σε μια εποχή όπου οι νέοι μας εγκαλούνται για έλλειψη ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι διαχρονικές αξίες του Προσκοπισμού, δηλαδή η εθελοντική προσφορά, η οικολογική συνείδηση, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή στην ομάδα, η αυτενέργεια και η υπευθυνότητα, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ και αποτελούν κόσμημα για τους νέους ανθρώπους.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω το νέο οίκημα του 291ου Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου και εύχομαι να καταστεί φυτώριο ανθρώπων που θα διακρίνονται για το ήθος, το δημόσιο πνεύμα και την αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.