9/2/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου
09/02/2011





Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση πάνω στα βασικά ζητήματα, από εκεί που μείναμε προηγουμένως, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου «δεν ήταν και μακρά, διήρκησε μιάμιση - δύο ώρες, συζητήσαμε τα μετά της Γενεύης. Έχουμε καταλήξει στο να συνεχίσουμε πάνω στα βασικά ζητήματα, από εκεί που μείναμε προηγουμένως. Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζεται και επαναβεβαίωση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά σαφή τρόπο με τον κ. Ταλάτ προηγούμενα και αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Έρογλου, τα λίγα, αλλά κάποια έχουν συμφωνηθεί, στα ζητήματα της οικονομίας και της ΕΕ. Θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες από τους συμβούλους μας. Θα γίνονται δυο φορές τη βδομάδα, πρωί-απόγευμα, πάνω στα ζητήματα που απομένουν. Δεν συζητούμε για διεθνείς διασκέψεις, να μην τα επαναφέρουμε τώρα αυτά και με βάση τη θέση του Γενικού Γραμματέα αλλά και με βάση τις δικές μας θέσεις. Δεν θέλω να επαναλάβω τις θέσεις μας, είναι γνωστές. Η επόμενη συνάντηση με τον κ. Ερογλου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και από κει και πέρα η προσπάθεια είναι για κάθε Τετάρτη».

Σε ερώτηση αν μπορούμε να ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί διασύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό, μετά και τη σχετική υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η ελπίδα, λένε, πεθαίνει όταν δεν θα υπάρχουν άνθρωποι. Ας ελπίσουμε. Είναι η θέση μας η γνωστή και επιμένουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα επαναβεβαίωσης της βάσης των συνομιλιών αποτελεί επιχείρημα των πολιτικών του αντιπάλων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Για μας είναι ξεκαθαρισμένη και είναι καταγραμμένα αυτά στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Τι σημαίνει δεν είναι ξεκαθαρισμένη η βάση; Εμείς θέλουμε όμως να ξεκαθαριστεί και από το νέο ηγέτη. Αυτό είναι που θέλουμε. Κατά συνέπεια, ας μη συγχύζουμε το ένα με το άλλο, είναι ξεκαθαρισμένη για μας η βάση όπως την έχουμε ξεκαθαρίσει με τον κ. Ταλάτ».

Ερωτηθείς αν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία μπορούν να γίνουν κάποια βήματα μπροστά ή αν θα πρέπει να περιμένουμε μετά τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτό θα το δούμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση διότι προβλήθηκε και το επιχείρημα ότι έχουμε και εμείς εκλογές. Εγώ τους είπα ότι είμαι έτοιμος να διαπραγματεύομαι μέχρι την παραμονή των εκλογών, να με αφήσουν να πάω να ψηφίσω και από κει και πέρα είμαι έτοιμος να συνεχίσω. Αν η Τουρκία είναι έτοιμη αυτό θα φανεί, αλλά να ζητήσουμε εμείς να μη γίνονται συνομιλίες διότι υπάρχουν εκλογές νομίζω ότι θα ήταν ολίσθημα και θα ήταν σοβαρό λάθος από άποψη ουσίας αλλά και από άποψη τακτικής».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει αμφισβήτηση κάποιων σημαντικών στοιχείων από τον κ. Έρογλου από αυτά που είχαν συμφωνηθεί με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είναι ο νέος ηγέτης και θέλω να ξέρω πώς σκέφτεται πραγματικά σε όλα τα ζητήματα».