13/2/11

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο μνημόσυνο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανθυπαστυνόμου Νίκου Σοφοκλέους στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πάχνας
13/02/2011





Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι στον ιερό τούτο χώρο, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ’ ένα ηρωικό παλικάρι της Κύπρου, που στάθηκε στην πρωτοπορία μιας ατέλειωτης σειράς αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου και τη διατήρηση της ιστορικής συνέχειας του κυπριακού ελληνισμού.

Αυτές τις στιγμές, η μνήμη μας ανατρέχει στα δύσκολα, αλλά και ένδοξα χρόνια του έπους του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ. Τότε που ο λαός μας σαν ένα σώμα και μία ψυχή αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του στον αποικιοκρατικό δυνάστη.

Ανάμεσα στους ήρωες αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας περιλαμβάνεται και ο αείμνηστος Νίκος Σοφοκλέους, το γενναίο παλικάρι της Πάχνας, που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα.

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-1959 Νίκου Σοφοκλέους και όμως στη μνήμη όσων τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά παραμένει χαραγμένη η αγωνιστική του δράση και η αφοσίωσή του στην ιδέα της κυπριακής ελευθερίας.

Γεννημένος στην Πάχνα στις 22 Δεκεμβρίου 1939, γιος του Σοφοκλή και της Διαμαντούς, κατετάγη από τους πρώτους στον απελευθερωτικό αγώνα, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων και ανέπτυξε αξιόλογη δράση ως μέλος του εκτελεστικού της Λεμεσού. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις και οι δράσεις του εκτελεστικού της Λεμεσού φέρουν τη δική του σφραγίδα, όπως μαρτυρούν οι συναγωνιστές του.

Τον Σεπτέμβριο του 1956, στη διάρκεια μιας εκτέλεσης, ο Νίκος Σοφοκλέους καταδιώχθηκε από Βρετανό στρατιώτη, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και στις 8 Φεβρουαρίου του 1957 το Ειδικό Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού, για να μετατραπεί αργότερα η ποινή του σε ισόβια κάθειρξη.
Ως κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές θεωρήθηκε επικίνδυνος και μεταφέρθηκε από τους Άγγλους, μαζί με άλλους αγωνιστές σε φυλακές της Σκωτίας. Παρέμεινε εκεί μέχρι τον Μάρτιο του 1959 όπου απελύθη υπό τον όρο να μην επιστρέψει στη Κύπρο και εξακολούθησε να ζει στην εξορία στη Ρόδο, μέχρι την ημέρα της επίσημης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ήρωας – αγωνιστής Νίκος Σοφοκλέους, μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, ενεγράφη στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, αποφοίτησε από την Αστυνομική Σχολή Ανθυπαστυνόμων της Ελλάδας και συνέχισε να εργάζεται στις τάξεις της Κυπριακής Αστυνομίας. Το 1963, όταν εκδηλώθηκε η τουρκοκυπριακή ανταρσία, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως μέλος των Δυνάμεων Ασφαλείας του κράτους για την πάταξη της ανταρσίας και τη διαφύλαξη της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο ηρωικός αγωνιστής Νίκος Σοφοκλέους που λάμπρυνε με τη δράση του τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 έμελλε να φύγει από τη ζωή εντελώς άδοξα και ξαφνικά. Στις 14 Φεβρουαρίου 1971, ενώ επέστρεφε από την περιοχή Μόρφου, όπου είχε μεταβεί για να προσκαλέσει κάποιους φίλους και συγγενείς στον γάμο του, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν μόλις 32 χρόνων και δεν πρόλαβε να χαρεί την οικογενειακή ζωή που σχεδίαζε και ονειρευόταν.

Στα αδέλφια του ηρωικού αγωνιστή Θεόδωρο, Αφροδίτη, Χρυστάλλα, Μαρούλα και στους λοιπούς σεβαστούς συγγενείς του Νίκου θα ήθελα να απευθύνω τον τελευταίο λόγο.

Γνωρίζω ότι ούτε τα λόγια ούτε οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής μπορούν να αναπληρώσουν τον πόνο, τη θλίψη, αλλά και την απογοήτευσή σας από τον άδικο χαμό του αγαπημένου σας προσώπου.

Ευχόμαστε, όμως, να βρείτε παρηγοριά από την επίγνωση ότι ο λαός μας και η πολιτεία διατηρούν στην καρδιά και στον λογισμό τους άσβεστη τη μνήμη του.

Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα του.