13/2/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Πανηγυρικό Συνέδριο του Κινήματος των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών στο Συνεδριακό Κέντρο Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία
13/02/2011





Φίλες και φίλοι σύνεδροι,

Σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, τα οποία τιμάτε με την πραγματοποίηση του σημερινού Πανηγυρικού Συνεδρίου.

Σ’ αυτά τα 15 χρόνια το Κίνημά σας έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για την οικολογία και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, καθώς και για την ανακίνηση και προώθηση προς επίλυση διάφορων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το οικολογικό πρόβλημα είναι το πιο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η επιβάρυνση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και η καταστροφή του περιβάλλοντος, ειδικά στον 20ο αιώνα, έχει θέσει επιτακτικά και πολύ πιεστικά ενώπιον της ανθρωπότητας την ανάγκη για αλλαγή του συστήματος που, όπως πολύ χαρακτηριστικά κάποτε είχε λεχθεί, στον βωμό του κέρδους θυσιάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι φωνές και οι μαζικές κινητοποιήσεις παγκόσμια είναι πολύ έντονες και συνεχείς. Αυτές έχουν υποχρεώσει τις Κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσουν λύσεις. Οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, καθώς και οι αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνονται, συνήθως προσκρούουν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα ανακόψουν την καταστροφική πορεία. Είναι θέμα συζήτησης, βεβαίως, αν οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι οι ορθές και αν μπορούν να θέσουν φραγμούς στην ασυδοσία και την αναλγησία που παράγει η λογική του κέρδους και να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση. Δυστυχώς, οι αποφάσεις πολλές φορές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ή μένουν γράμμα κενό.

Η αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης είναι συλλογική ευθύνη. Ασφαλώς, την πρώτιστη και την καθοριστική ευθύνη για τη διάσωση του πλανήτη έχουν οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες. Αυτές που ρυπαίνουν περισσότερο και που έχουν μεγάλα παγκόσμια και περιφερειακά συμφέροντα.

Η Κύπρος, με τις μικρές της δυνάμεις, έχει τον δικό της ρόλο σ’ αυτές τις προσπάθειες αξιοποιώντας την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Με τις θέσεις και τις παρεμβάσεις μας υπογραμμίζουμε την ανάγκη προώθησης πιο ουσιαστικών και αποτελεσματικών πολιτικών οι οποίες θα στοχεύουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και αειφορίας, μεταξύ της προόδου και της διασφάλισης της προοπτικής ενός ευοίωνου αύριο.

Το κάθε κράτος έχει ευθύνη να έχει και να εφαρμόζει ολοκληρωμένη οικολογική πολιτική στα δικά του όρια. Αυτό, το κυπριακό κράτος έχει μια αντικειμενική αδυναμία, που είναι η τουρκική κατοχή. Αυτή εμποδίζει την άσκηση πολιτικής και ελέγχου από μέρους του νόμιμου κράτους σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας. Πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, επίσης, η παρουσία στο νησί μας των βρετανικών βάσεων.

Από αυτή την άποψη, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της παρουσίας των βρετανικών βάσεων, πέρα από την πολιτική, έχει και την περιβαλλοντική του διάσταση. Έτσι κι αλλιώς, η τουρκική κατοχή μαζί με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις και προβλήματα που προκαλεί, υποθηκεύει το μέλλον του λαού μας και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να τερματιστεί.

Ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, εντατικά εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα που ο λαός με την ψήφο του μας εμπιστεύτηκε την Προεδρία του κράτους μας, για επίτευξη λύσης.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια καθοδηγούμαστε από τις αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες βρίσκονται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79. Αυτές τις αρχές υπερασπιζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Έχουμε ξεκάθαρους στόχους για τη λύση του Κυπριακού τους οποίους υπηρέτησαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στοχεύουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Λύση που θα προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του κυπριακού κράτους.

Για την επίτευξη αυτής της λύσης διαπραγματευόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Έχοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, πολύ δραστήρια κινούμαστε στη διεθνή πολιτική σκηνή οικοδομώντας συμμαχίες και ενισχύοντας τα ερείσματα που διαθέτουμε. Αξιοποιώντας την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ενεργοποιούμε μοχλούς για άσκηση επιρροής και πίεσης πάνω στην Τουρκία ώστε να μετακινηθεί από τις άτεγκτες και αρνητικές θέσεις της.

Η Τουρκία, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει τη στάση της και εμφανίζει μια αλαζονική συμπεριφορά. Αυτό το γεγονός αυξάνει τα προβλήματα και τις δυσκολίες στις προσπάθειές μας για λύση, αλλά εμείς δεν πρόκειται να τις τερματίσουμε, θα τις συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα.

Λόγω της δικής της στάσης έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία. Είναι φανερό ότι η Τουρκία για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό. Η Τουρκία έχει καθήκον να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και ότι έμπρακτα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από αυτήν να κάνει.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας θέσαμε σε εφαρμογή, με συνέχεια και συνέπεια, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχουν υλοποιηθεί σειρά αποφάσεων και μέτρων τα οποία αναβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πιο κάτω θα ήθελα να σταχυολογήσω μερικά μόνο σημεία της πολιτικής που η Κυβέρνηση εφαρμόζει για το περιβάλλον.

· Αναβαθμίσαμε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε Τμήμα, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του.

· Σε εθνικό επίπεδο αρχίσαμε τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης του Ακάμα το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ευρύτερη περιοχή. Προωθείται η ετοιμασία του Διαχειριστικού Σχεδίου που θα διέπει την περιοχή του Δικτύου «Φύση 2000».

· Παραμένουμε, ως Κυβέρνηση, σταθεροί στη δέσμευση για ολοκληρωτική απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Κύπρο. Σημαντική είναι και η Απόφασή μας για καθορισμό του αυστηρού ορίου του μηδενικού συντελεστή για την παρουσία γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικές σποροπαρτίδες αραβόσιτου, εξασφαλίζοντας έτσι την καθαρότητα του αραβόσιτου που εισάγεται στην Κύπρο για σπορά.

· Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα τη νέα πολεοδομική και χωροταξική πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του όλου συστήματος προγραμματισμού, στρατηγικού επανασχεδιασμού και ελέγχου της ανάπτυξης. Έτσι θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη μεταξύ αστικών περιοχών και περιφέρειας.

· Διαμορφώσαμε ενεργειακή πολιτική ώστε αυτή να συνάδει με την ευρωπαϊκή και εντάξαμε την πολιτική για εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος του 13% για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 είναι πλέον απολύτως εφικτός, αφού ήδη έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε προγράμματα για την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

· Ενδυναμώσαμε τις προσπάθειας για δημιουργία έργων διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων για περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούν σε κοινότητες, με ταυτόχρονη ηλεκτροπαραγωγή ως Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

· Προωθούμε ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πολιτική που αφορά τη μετάβαση της χώρας μας σε ένα σύγχρονο, ορθολογικό και ολοκληρωμένο τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ώστε να καταστήσουμε παρελθόν τους σκυβαλότοπους και ό,τι αυτοί συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αυτό το σύστημα σύγχρονης και ορθολογικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων αποτελείται από μια αλυσίδα έργων υποδομής, τα οποία ήδη κάποια έχουν ετοιμαστεί και κάποια βρίσκονται στην πορεία της υλοποίησής τους.

· Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην οριστική επίλυση του θέματος των δημοτικών απορριμμάτων.

· Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων, το Τμήμα Περιβάλλοντος μελετά την δυνατότητα εργοδότησης άνεργων πτυχιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν και να οριστούν ως Επιθεωρητές με ειδικά καθήκοντα για σκοπούς ελέγχων. Η εισήγηση αυτή προήλθε από το Κίνημά σας και αφού αξιολογήθηκε ως πολύ χρήσιμη, είμαστε στο στάδιο της περαιτέρω διερεύνησης και ετοιμασίας λεπτομερών κριτηρίων για την υλοποίησή της.

Φίλες και φίλοι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές,

Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, σαν δικαίωμα και σαν ευθύνη. Ως Κυβέρνηση εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάθε μέρα κάνουμε βήματα μπροστά, έχουμε όμως πολλά ακόμη να κάνουμε. Οι Κυβερνήσεις από μόνες τους δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Όλοι μαζί μπορούμε: Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιωτικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών.

Όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη μοναδικότητα και την ομορφιά του τόπου μας.

Εύχομαι σε όλους κάθε καλό.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.