11/2/11

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αναδιοργάνωση του Τομέα προσφορών και Δημιουργίας νέας Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών στη Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας», στη Λευκωσία
11/02/2011





Στην εποχή που η συνεχής αύξηση των δημόσιων δαπανών προβληματίζει κάθε Κυβέρνηση, που η νέα τάση Διοίκησης στον Δημόσιο Τομέα προστάζει ευελιξία, καλή οργάνωση, μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της παραγωγικότητας και οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας είναι ραγδαίες, το Υπουργείο Υγείας έχοντας ως γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον πολίτη, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, αποφάσισε τη δημιουργία νέας «Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών».

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από προσεκτική και ενδελεχή μελέτη σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χώρων. Στόχος είναι η απομάκρυνση από μοντέλα αποκεντρικοποιημένων διαδικασιών και η δημιουργία κεντρικών φορέων προμηθειών με στόχο, όχι μόνο τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω της εξασφάλισης οικονομιών κλίμακας.

Σήμερα, οι διαδικασίες προμήθειας των δημόσιων νοσηλευτηρίων παρουσιάζουν σημαντικές δομικές και διαδικαστικές αδυναμίες, οι οποίες οδηγούν σε καθυστερήσεις και, συχνά, σε ελλείψεις αναλώσιμων και άλλων υλικών. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια υποβαθμίζεται σημαντικά.

Η έως τώρα πρακτική με τις διαδικασίες προμήθειας να είναι αποκεντρικοποιημένες και να διεκπεραιώνονται από Τμήματα τριών διαφορετικών Υπουργείων δεν είναι αποδοτική και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων και, επιπλέον, διοικητικό κόστος με αντίκτυπο την ταλαιπωρία των ασθενών.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζοντας την προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών διέγνωσε την ανάγκη ουσιαστικού ανασχεδιασμού και αναβάθμισης των διαδικασιών προμήθειας προχωρώντας στη δημιουργία Διεύθυνσης Προσφορών στο επίπεδο της Διοίκησης του Υπουργείου Υγείας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης, είναι η ανάγκη της αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, άλλα πρωτίστως η ευέλικτη, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του τομέα εξασφαλίζοντας άριστης ποιότητας προϊόντα, εξοπλισμό και υπηρεσίες στις χαμηλότερες τιμές, έγκαιρα και απρόσκοπτα. Επιπλέον, η νέα διεύθυνση θα έχει συμβουλευτικό και συντονιστικό ρόλο με τα άλλα Τμήματα του Υπουργείου και θα λειτουργήσει ως πρόδρομος της ομαλής ενοποίησης όλων των Τμημάτων που εμπλέκονται στην προμήθεια των κρατικών νοσηλευτηρίων, με στόχο τη μετάβαση και μετεξέλιξη της Διεύθυνσης σε Ενιαίο Φορέα Προμηθειών.

Για τους πιο πάνω λόγους, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ως Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων του κράτους, είχε ζητήσει και κατάφερε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2009 επιπρόσθετες θέσεις, ενός Ανώτερου Λογιστή και ενός Λογιστή. Η συνεργασία αυτή κρίνεται πολύτιμη αφού στη νέα Διεύθυνση θα ενταχθούν Λειτουργοί με εξειδικευμένη τεχνογνωσία στα θέματα Δημοσιών Συμβάσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι από τις 18 Οκτωβρίου 2010 έχουμε στη διάθεσή μας τις υπηρεσίες ενός πολύ έμπειρου και εξαίρετου επαγγελματία, εξειδικευμένου σε θέματα Δημόσιων Προσφορών ο οποίος προέρχεται από τη Διεύθυνση Δημοσιών Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα της υλοποίησης των σχεδιασμών μας, ώστε ο υφιστάμενος τομέας προσφορών του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας να μεταφερθεί στο επίπεδο της Διοίκησης του Υπουργείου Υγείας και όπως αποτελέσει τον βασικό κορμό για τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Προσφορών.

Η ενίσχυση του τομέα με μόνιμο προσωπικό, η δημιουργία διευρυμένου Αρχείου Διεύθυνσης Προσφορών, η δρομολόγηση της ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης και εφαρμογής ενιαίου λογισμικού που θα δίνει την ευχέρεια παρακολούθησης των αποθεμάτων και έγκαιρου προγραμματισμού, η αυτοματοποίηση γραφείου, η εφαρμογή των Συμφωνιών Πλαισίου σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, αλλά πρωτίστως η καλλιέργεια νέας νοοτροπίας και πολιτικής επικεντρωμένη στις ανάγκες και προσδοκίες του Κύπριου ασθενή, είναι κάποιοι από τους άμεσους και μεσοπρόθεσμούς στόχους της νέας Διεύθυνσης, που θα αναπτυχθούν από τον προϊστάμενο του τομέα στη συνέχεια.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στο προσωπικό της νέας Διεύθυνσης καλή δουλειά και πολύ υπομονή, για να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει. Μπορώ, όμως, να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι δίπλα τους αρωγός στον νέο αυτό θεσμό.

Τέλος, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω, ως Υπουργείο Υγείας, τους συνεργάτες μας από άλλες Υπηρεσίες και Τμήματα σε αυτή την προσπάθεια αναδιοργάνωσης, τη Γενική Λογίστρια, τη Γενική Ελέγκτρια, τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, τη Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και τη διεύθυνση του Τμήματος Κρατικών Αγορών και Προμηθειών.