11/2/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας
11/02/2011






Είναι με ευχαρίστηση που αποδέχθηκα να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή όμορφη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για στήριξη του πολύπλευρου έργου που ο Σύνδεσμος επιτελεί στην προσπάθειά του για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρδιοπαθών συνανθρώπων μας.

Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης των μελών του Συνδέσμου, αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα, για αλληλεγγύη και προσφορά προς τους καρδιοπαθείς. Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας, από την ίδρυσή του, βασίζει την επιτυχή υλοποίηση του πολύπλευρου του έργου, ακριβώς σε αυτή την αλληλεγγύη.

Παρόλο που η καρδιολογία σημείωσε τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο και το επίπεδό της στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας είναι αρκετά υψηλό, δυστυχώς, οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας στον τόπο μας.

Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας, μέσα από την πολύχρονη και συνάμα ανεκτίμητη παρουσία του, έχει προσφέρει πολλά και σημαντικά στους καρδιοπαθείς συνανθρώπους μας. Παρά τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες, λειτούργησε αποτελεσματικά, έθεσε φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις, οι οποίες χάρη στις προσπάθειες και στους αγώνες του, έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος επιτευχθεί.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα του Συνδέσμου ήταν η δημιουργία του ανεξάρτητου Καρδιολογικού και Καρδιοχειρουργικού Τμήματος στο παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η λειτουργία των θαλάμων ανάρρωσης και εξωτερικών ιατρείων ειδικά για τις ανάγκες των καρδιοπαθών αποτελούν, επίσης, επιτυχίες επίμονων αγώνων του ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου.

Εξίσου σημαντική προσφορά είναι η λειτουργία του Κέντρου Καρδιακής Αποκατάστασης που στεγάζεται στα γραφεία του Συνδέσμου και λειτουργεί υπό την παρακολούθηση καρδιολόγου, φυσιοθεραπευτή και ψυχολόγου. Οι υπηρεσίες που ο Σύνδεσμος προσφέρει στα μέλη του, όπως επιδότηση της περίθαλψής τους, οικονομική στήριξη, επιμόρφωση, ψυχαγωγία και εργασιοθεραπεία κοστολογούνται χονδρικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο ρόλος των εθελοντών μπορεί να είναι πράγματι καταλυτικός μέσα από τέτοιους Συνδέσμους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση της προσφοράς στους ασθενείς στα καλύτερα δυνατά επίπεδα, πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επαφή με τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που καθημερινά σημειώνονται στον χώρο της αντιμετώπισης των καρδιακών νοσημάτων. Ωστόσο, η πρόληψη που αποτελεί ίσως και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του προβλήματος, παραμένει ένα θέμα στο οποίο δεν δίνουμε όση προσοχή θα έπρεπε.

Η πρόληψη, φίλες και φίλοι, μπορεί να είναι σωτήρια, ιδιαίτερα όσον αφορά εκείνες τις μορφές των παθήσεων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η πληροφόρηση του κοινού, η εκπαίδευση ως προς τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής, η αποχή από το κάπνισμα και τα φάρμακα και η επένδυση χρόνου στην άσκηση, αποτελούν μέτρα που θα έπρεπε να γίνουν για τον καθένα τρόπος ζωής.

Η ανάπτυξη του τομέα της υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συνολικό πνεύμα της φιλολαϊκής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης. Μεριμνώντας για τη σταθερή βελτίωση και εκσυγχρονισμό στους τομείς διάγνωσης και θεραπείας έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά.
Με σκοπό την παροχή βελτιωμένης και πιο ολοκληρωμένης περίθαλψης στους καρδιοπαθείς, τώρα οι ηλεκτρο-φυσιολογικές μελέτες πραγματοποιούνται με επιτυχία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, για τερματισμό των μακρών λιστών αναμονής και επέκταση της δυναμικότητας της Καρδιολογικής Κλινικής. Ο στόχος είναι η καρδιολογία να αναπτυχθεί έτσι που να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της Ιατρικής Σχολής που θα λειτουργήσει στην Κύπρο.

Ακόμη, με την ολοκλήρωση των προσπαθειών που καταβάλλονται για λειτουργία καρδιοχειρουργικού τμήματος σύντομα στη Λεμεσό, θα πετύχουμε την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και την παροχή ακόμη πιο ποιοτικής φροντίδας υγείας στους καρδιοπαθείς του τόπου μας.

Συγχαίρω από καρδιάς τον Πρόεδρο, τα μέλη του Συμβουλίου και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας για το ουσιαστικό και αξιόλογο έργο που επιτελούν υπηρετώντας με υποδειγματική ανιδιοτέλεια και περισσή αγάπη τους καρδιοπαθείς συνανθρώπους μας. Τους μεταφέρω την αγάπη και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για υγεία, κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και ευόδωση των στόχων του.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Στηρίζοντας αυτές τις εκδηλώσεις γινόμαστε κοινωνοί της προσπάθειας για ευημερία των καρδιοπαθών του τόπου μας.

Εύχομαι να απολαύσετε το υπόλοιπο της βραδιάς.