10/1/11

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω δρος Τίτου Χριστοφίδη στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του ιδρύματος Max Planck Society
10/01/2011







Η σημερινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του κορυφαίου γερμανικού ιδρύματος Max Planck Society συνιστά ακόμα ένα σταθμό στην πετυχεμένη και δημιουργική πορεία του Ινστιτούτου Κύπρου. Η τελετή αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί η υπογραφή της συμφωνίας γίνεται την παραμονή της άφιξης της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Μέρκελ στην Κύπρο, της πρώτης επίσκεψης Καγκελαρίου της Γερμανίας στη χώρα μας.

Μιας επίσκεψης που έχει ιδιαίτερη σημασία και εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών και των δύο χωρών για την περαιτέρω διεύρυνση των ήδη άριστων διμερών σχέσεων. Πέρα όμως από τη σημαντική πολιτική σημασία, η επίσκεψη σηματοδοτεί και την περαιτέρω αναβάθμιση των επιστημονικών σχέσεων των δύο χωρών. Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας δεν μπορεί παρά να αξιολογείται στο πιο υψηλό επίπεδο δεδομένου του παγκόσμιου ηγετικού ρόλου της Γερμανίας στην έρευνα και καινοτομία και του καθοριστικού της ρόλου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό γίγνεσθαι.

Από τη δική του πλευρά το επιστημονικό έργο που το Ινστιτούτο Κύπρου επιτελεί, συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στη χώρα μας, στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Συνεργασίες του Ινστιτούτου Κύπρου με ιδρύματα όπως το Max Planck Society, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου με μακρά παράδοση στην έρευνα και καινοτομία, είναι στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Με την υιοθέτηση υψηλών στόχων ποιότητας και τη σύναψη σημαντικών στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας με διεθνούς φήμης Ιδρύματα, όπως το Max Planck Society, το Ινστιτούτο Κύπρου εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικά περιφερειακά ιδρύματα, με εξαίρετες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, μόνο με επίπεδα «Αριστείας» μπορεί να διακριθεί και να επιβιώσει στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο της γνώσης και της έρευνας.

Οι επιστημονικοί τομείς στους οποίους αρχικά επικεντρώνεται η συνεργασία των δύο ιδρυμάτων αφορούν τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους καθώς και την ανάπτυξη των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είναι δύο θέματα που πέρα από το επιστημονικό τους ενδιαφέρον βρίσκονται στην προμετωπίδα των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων και την αποφυγή μιας μελλοντικής πιθανής ερημοποίησης του νησιού μας. Η Κύπρος έχει έμπρακτα αποδείξει τη διάθεσή της να είναι όχι μόνο συμμέτοχος αλλά και πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Η τεράστια αυτή απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, και που αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την περιοχή μας, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και των κυβερνήσεων όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι για τούτο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για υλοποίηση αυτών των υψηλών στόχων.

Παράλληλα, όμως, και πέρα από αυτό, η σταθερή μετεξέλιξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία γνώσης και η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό Κέντρο Αριστείας στην έρευνα και εκπαίδευση συνιστά ύψιστο στρατηγικό στόχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση στηρίζει και προωθεί σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών και δραστηριοτήτων της χώρας μας. Η ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικότατο κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Η εντυπωσιακή πρόοδος του Ινστιτούτου και η διεθνής αναγνώριση του έργου του, που αποδεικνύεται με συνεργασίες όπως η παρούσα, συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων μας. Η Κυβέρνηση θα παραμείνει σθεναρός αρωγός σε τέτοιες αξιόλογες και παραγωγικές προσπάθειες. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας και να ευχηθώ στους ερευνητές - επιστήμονες και των δύο πλευρών τα άριστα δυνατά επιστημονικά αποτελέσματα.