9/1/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου χθες NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου χθες
09/01/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Ο Ελληνας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ενώπιον των Τούρκων διπλωματών έθεσε το όραμά του για την Κύπρο, για να αποτελέσει ένα πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Αυτό το ίδιο όραμα μοιράζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με την επίτευξη λύσης η οποία να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει το λαό και τη χώρα και να μετατρέπει την Κύπρο σε πρότυπο συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Γι' αυτή τη λύση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ξεκάθαρες θέσεις αρχών για τη λύση του Κυπριακού, με την επίδειξη του αναγκαίου ρεαλισμού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες, ισορροπημένες και εποικοδομητικές προτάσεις.

Το τρίπτυχο των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εισηγηθεί παρέχει διεξόδους για αποφασιστική προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για δημιουργία δυναμικής η οποία θα προωθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Δυστυχώς, το τρίπτυχο των προτάσεων απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά. Εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού, όπως είπε χθες στην ομιλία του, τότε επιβάλλεται η Τουρκία έμπρακτα να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και για υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας και στην πράξη η Τουρκία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει κάνει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, γεγονός το οποίο διαπιστώνει και η ίδια η ΕΕ στα Συμπεράσματά της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως είπε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ‘ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων’».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του κ. Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια στην πρότασή του για μια τετ-α-τετ συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για το θέμα που αφορά μια τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση έχουμε γνωστή θέση, ότι απορρίπτεται και υπενθυμίζω ότι το ίδιο θέμα έθεσε και ο κ. Ερογλου στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και απορρίφθηκε και από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει διαδικασία στο Κυπριακό που έχει να κάνει πρώτα από όλα με το διακοινοτικό διάλογο. Εκεί η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον εργάζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε – αν και εφόσον βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά ζητήματα – και στην πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία θα ασχοληθεί με την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ότι εταιρεία πετρελαιοειδών έστειλε τελεσίγραφο προς τη ΔΕΦΑ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση δεν θα σχολιάζει πληροφορίες, η Κυβέρνηση εργάζεται πάντοτε στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και στην περίπτωση του φυσικού αερίου και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο συμβουλεύεται και διαλέγεται με αυτούς στους οποίους η Πολιτεία έχει αναθέσει να υλοποιήσουν το μεγαλόπνοο σχέδιο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτή είναι η ΔΕΦΑ. Υπενθυμίζω ότι στην κατ΄ αρχήν ενημέρωση που έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες από τη ΔΕΦΑ, από την ΑΗΚ και στην παρουσία της ΡΑΕΚ, τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου τα αποτελέσματα της διαδικασίας που ακολούθησε η ΔΕΦΑ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου, αποτελέσματα για τα οποία τα μέλη της ΔΕΦΑ και όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ομόφωνοι. Από κει και πέρα έγινε ένας διάλογος με τα κόμματα, τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί και η Κυβέρνηση πολύ ψύχραιμα και χωρίς θόρυβο θα συζητήσει ξανά με τους ειδικούς, τους συμβούλους της, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί πλήρως και σφαιρικά και ανάλογα θα ληφθούν και οι αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν οι διαφωνίες στη ΔΕΦΑ προέκυψαν μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στην ενημέρωση του Προέδρου, επαναλαμβάνω, για τα ζητήματα που τέθηκαν στον Πρόεδρο ήταν ομόφωνες οι θέσεις».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει ξανά συνάντηση μετά τη διαπίστωση διαφωνιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει ότι έγινε ένας γύρος ενημέρωσης και είχαμε δηλώσει ως Κυβέρνηση ότι θα έρθουμε πίσω και θα ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση υπό το φως του γεγονότος ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις - και το είχαμε τονίσει αυτό, ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις- και υπό το φως των προβληματισμών και των ερωτημάτων που τα κόμματα είχαν θέσει. Αυτό το θεωρούμε και πιο υπεύθυνο».

Κληθείς να πει πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα γίνει σύντομα.

Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσον τίθεται θέμα πριν κλείσει το όλο ζήτημα να εξετασθούν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί εκπρόθεσμα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θέλω πρώτα από όλα να πω κάτι για τη διαδικασία, διότι λέγεται από διάφορους ότι ‘ξέρετε, τη διαδικασία την αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο’ και λίγο ή πολύ λένε κάποιοι ότι ‘δεν έδωσε τα περιθώρια εκείνα στους ανθρώπους που διαπραγματεύθηκαν και έβαλαν μπροστά τη διαδικασία να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τις επιλογές’. Θέλω να κάνω μια διόρθωση εδώ. Τη διαδικασία δεν την αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Την πρόταση για τη διαδικασία, η οποία διαδικασία είναι στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την έλευση του φυσικού αερίου, την πρότειναν οι σύμβουλοι και οι εμπειρογνώμονες της ΔΕΦΑ και το Υπουργικό Συμβούλιο απλώς ενέκρινε μια πρόταση. Και όπως έχουν πει η ΔΕΦΑ, η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα των διαδικασιών και της διαπραγμάτευσης είναι πολύ ικανοποιητικά.

Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Η Κυβέρνηση με πολλή υπευθυνότητα και χωρίς πολύ θόρυβο θα τα ζυγίσει, θα τα μετρήσει και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις της. Αλλά να μη δίνεται η εντύπωση ότι δεν έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει ή ότι είναι απλό να απαντάται ένα ερώτημα για το τι θα γίνει με τις εκπρόθεσμες προτάσεις, όποιες και αν είναι αυτές, όπως και αν έχουν έρθει αυτές. Υπάρχουν και παρενέργειες, υπάρχουν και άλλες πτυχές οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν και αυτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να τύχουν χειρισμού μέσα από ένα δημόσιο διάλογο ή μια συζήτηση και ένα θόρυβο που τελικά δεν εξυπηρετεί κανένα, αλλά μάλλον δυσκολεύει τα πράγματα. Είναι γι' αυτό που εμείς πριν από μερικές ημέρες ως Κυβέρνηση είχαμε ζητήσει, και είναι θέση μας αυτή, να χαμηλώσουν οι τόνοι».

Τέλος, κληθείς να αναφέρει πόσο ενδιαφέρει την Κύπρο η επίσκεψη του κ. Λίμπερμαν στην Αθήνα, δεδομένης της επιθυμίας του Ισραήλ να καταστεί μια ενεργειακή δύναμη στην περιοχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «και το Ισραήλ είναι μια χώρα με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις, παραδοσιακά έχουμε πολύ καλές σχέσεις και έχουμε ένα διάλογο σε διάφορα επίπεδα».