27/1/11

΄Εντονη αντίδραση Τούρκων Βουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης της έκθεσης του Βουλευτή κ. Χρ. Πουργουρίδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ
27/01/2011





Δριμεία επίθεση δέχθηκε χθες από Τούρκους Βουλευτές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Βουλευτής κ. Χρήστος Πουργουρίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης της έκθεσής του στην ολομέλεια της Συνέλευσης για το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Την έντονη αντίδραση των Τούρκων Βουλευτών προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η αναφορά στην έκθεση Πουργουρίδη πως η διακρατική προσφυγή «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο βόρειο μέρος της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη διαίρεση και στρατιωτική κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σε σχετικές παρεμβάσεις τους, μέλη της τουρκικής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, τον κ. Πουργουρίδη ως μη αντικειμενικό στην καταγραφή των γεγονότων σε σχέση με την Κύπρο και ισχυρίστηκαν πως δεν θα έπρεπε καν να οριστεί ως εισηγητής για το εν λόγω θέμα λόγω της κυπριακής καταγωγής του που συνεπάγεται, κατά την έκφρασή τους, «σύγκρουση συμφερόντων». Ουδέποτε υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή της Τουρκάλα Βουλευτής, αλλά «στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης των Τουρκοκυπρίων» οι οποίοι, κατά τα λεγόμενά της, «σφαγιάζονταν από τους Ελληνοκύπριους». Άλλοι Τούρκοι Βουλευτές που επίσης πήραν τον λόγο υποστήριξαν πως ο κ. Πουργουρίδης, ενώ επικρίνει σε πολλά σημεία της έκθεσής του την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή περί των 1.600 αποφάσεων του ΕΔΑΔ που εκκρεμούν εις βάρος της, δεν πράττει το ίδιο στις αναφορές του για την Ελλάδα.

Οι εν λόγω επικρίσεις των Τούρκων Βουλευτών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προεδρεύοντος της ολομέλειας, επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Jean - Claude Mignon ο οποίος, καλώντας τους σε τάξη, τόνισε με έντονο ύφος πως η Συνέλευση δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε προσπάθεια, από όπου και αν αυτή προέρχεται, σπίλωσης του ονόματος του κ. Πουργουρίδη ο οποίος απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια, κατά την έκφρασή του, πόσο αντικειμενικός και δίκαιος είναι αλλά και αδέκαστος προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τον λόγο πήρε, επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ουκρανός Βουλευτής κ. Serhyi Holovaty ο οποίος τόνισε πως τόσο η ακεραιότητα όσο και η ευθυκρισία του κ. Πουργουρίδη είναι πολύ καλά γνωστή σε όλους τους Ευρωπαίους Βουλευτές.

Απαντώντας ο κ. Πουργουρίδης, εξέφρασε την έκπληξή του για την αντίδραση των Τούρκων Βουλευτών οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν παρόντες στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προηγήθηκε της συνεδρίας της ολομέλειας, όπου τόσο το προσχέδιο ψηφίσματος όσο και το προσχέδιο σύστασης της έκθεσής του υιοθετήθηκαν ομόφωνα, δηλαδή και με τις ψήφους των Τούρκων Βουλευτών. Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς τους για την Κύπρο, τονίζοντας πως η ιστορία του Κυπριακού είναι γνωστή σε όλους. Σε ό,τι αφορά στην αυστηρή εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «διαταγές δεν δέχομαι από κανέναν».

Στην έκθεσή του ο κ. Πουργουρίδης επισημαίνει, εξάλλου, πως η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρακολουθεί στενά τα θέματα που σχετίζονται με τους αγνοουμένους αλλά και τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων σε ό,τι αφορά στις περιουσίες τους. Ειδικότερα, σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, ο Κύπριος Βουλευτής επικρίνει το γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές καμία απάντηση δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν ώστε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο να συνεχίσει απρόσκοπτα το διερευνητικό της έργο. Επιπρόσθετα αναφέρει πως όσον αφορά την υπόθεση «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας», η Επιτροπή Υπουργών έχει ήδη υιοθετήσει δυο ενδιάμεσα ψηφίσματα καλώντας τις τουρκικές Αρχές να ανταποκριθούν στην απόφαση του Δικαστηρίου για «δίκαιη αποζημίωση», χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τα εν λόγω ψηφίσματα της Επιτροπής Υπουργών.

Στο ψήφισμα της έκθεσης Πουργουρίδη, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως είναι υποχρέωση της ΚΣΣΕ να επιτηρεί την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, το κύρος του οποίου εξαρτάται, όπως αναφέρεται, από την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων.

Μέσα από το ψήφισμα καλούνται, επίσης, όσα εθνικά κοινοβούλια δεν το έχουν ακόμη πράξει, να εισαγάγουν ειδικούς μηχανισμούς και διαδικασίες για αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Καλούνται, επίσης, τα κράτη μέλη του Οργανισμού να υιοθετήσουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα για την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου και να μεριμνήσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός αποτελεσματικού οργάνου λήψεως αποφάσεων στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο που να είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό της εσωτερικής διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, επίσης, πως στην περίπτωση που κράτος μέλος επανειλημμένως αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου ή που το εθνικό κοινοβούλιο δεν ασκεί την απαιτούμενη πίεση προς την Κυβέρνησή του για εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, τότε η ΚΣΣΕ δύναται να λάβει πρόσθετα κυρωτικά μέτρα.

Στη σχετική σύσταση της έκθεσης Πουργουρίδη, που επίσης υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, καλείται η Επιτροπή Υπουργών ως ο θεσμοθετημένος «εγγυητής» της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου όπως, μεταξύ άλλων, δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των πιο δύσκολων προβλημάτων που παρατηρούνται σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων και ιδιαίτερα των σχετικών συστηματικών αδυναμιών που έχουν επισημανθεί στο ψήφισμα της εν λόγω έκθεσης. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καλείται, επίσης, όπως ενημερώνει σε τακτική βάση τη Συνέλευση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως στις περιπτώσεις συνεχούς αναβλητικότητας και μη εφαρμογής από τα συμβαλλόμενα μέρη, η Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα και να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές της, από κοινού με την ΚΣΣΕ, για την καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου.