27/1/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε εκδήλωση για την παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 61 οικοπέδων στους Οικισμούς Αυτοστέγασης Αναλυόντα και Κοτσιάτη
27/01/2011





Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 44 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Αναλυόντα και 17 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Κοτσιάτη της επαρχίας Λευκωσίας σε ισάριθμες οικογένειες δικαιούχων εκτοπισθέντων και, σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία που επιφυλάξατε σε αυτή μας την εκδήλωση.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόσφυγες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την τουρκική εισβολή και την κατοχή που συνεχίζεται εδώ και 36 χρόνια τώρα, υιοθέτησε από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, την 1η Μαρτίου 2008, διάφορα μέτρα και καινοτόμους ρυθμίσεις για τη βελτίωση, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της προσφυγικής πολιτικής με στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των προσφύγων.

Για να γίνω πιο σαφής, από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα αλλά και για όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Από €72 εκ. τον χρόνο που κατά μέσο όρο διέθεταν κάθε χρόνο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διάφορων προγραμμάτων της προσφυγικής τους πολιτικής, εμείς αυξήσαμε αυτό το ποσό στα €150 εκ. τον χρόνο. Και αυτό δεν είναι μόνο για το 2010. Ανάλογο ποσό προγραμματίζουμε να διαθέσουμε και για το 2011. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ήδη έχουμε υλοποιήσει το σύνολο σχεδόν των προγραμματικών δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των πολιτών, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.

Αν θα ήθελα πολύ συνοπτικά να αναφερθώ σε κάποια από αυτά που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα θα επισήμαινα τα ακόλουθα:

· Αυξήσαμε την προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση των εκτοπισθέντων.

· Επεκτείναμε τη βοήθεια που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών.

· Παραχωρήσαμε τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

· Δώσαμε λύσεις σε όσους δεν μπορούν να πάρουν τίτλο και με τρόπο που να μην αδικηθεί κανείς πρόσφυγας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε με την παραχώρηση πιστοποιητικού μίσθωσης και κρατικού οικοπέδου ως αντιστάθμισματος, δίδοντας όμως προτεραιότητα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια. Μάλιστα, έχουμε βάλει μπροστά έτσι που στα επόμενα τρία χρόνια όλοι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε σπίτια που ανεγέρθηκαν σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και τα οποία δεν θα έχουν μέχρι τότε απαλλοτριωθεί για να μπορούν να πάρουν τίτλο, να έχουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό μίσθωσης.

· Παραχωρήσαμε τα πρώτα 160 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο διαχωρισμός άλλων 750 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Ο στόχος που θέσαμε είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όλοι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και συνεπώς δικαιούνται οικόπεδο ως αντιστάθμισμα, να το έχουν πάρει.

· Προχωρούμε με την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 60 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες στη Λάρνακα.

· Μειώσαμε δραστικά τον χρόνο αναμονής των προσφύγων για οικόπεδο αυτοστέγασης, με αποτέλεσμα μόνο τα δυόμισι τελευταία χρόνια να έχουμε παραχωρήσει 1.221 οικόπεδα στους δικαιούχους. Παράλληλα, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο διαχωρισμός 1.285 οικοπέδων αυτοστέγασης, έτσι που να είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

· Στους επόμενους τρείς μήνες, και επιπρόσθετα από τα 61 οικόπεδα που παραδίδονται σήμερα στις κοινότητες Αναλυόντα και Κοτσιάτη, προγραμματίζουμε την παραχώρηση 636 περίπου οικοπέδων σε διάφορες κοινότητες στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Φίλοι μου, κάθε φορά που σας επισκέπτομαι με πολλή χαρά διαπιστώνω ότι η περιοχή σας συνεχώς αναπτύσσεται και προοδεύει. Εδώ στον Αναλυόντα, λόγω και της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή, η κατασκευή της γέφυρας επί του ποταμού Αλυκού κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί απευθείας από την είσοδο της κοινότητας στα οικόπεδα που έχουν διαχωριστεί για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και στην περιοχή που χρησιμοποιήθηκε για το διαχωρισμό οικοπέδων αυτοστέγασης για εκτοπισθέντες που παραχωρούνται σήμερα. Επίσης, με τη χρήση του δρόμου αυτού θα αποφεύγεται η διέλευση μεγάλου αριθμού οχημάτων μέσα από τον πυρήνα της κοινότητας. Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της ετοιμασίας των τεχνικών όρων για την προκήρυξη διαγωνισμού για ανάθεση σε ιδιώτη μελετητή της ετοιμασίας της αναγκαίας υδρολογικής μελέτης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθήσει τη διαδικασία για ανάθεση σε ιδιώτες της μελέτης για τον σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά σχέδια της γέφυρας.

Ανάλογη πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκτέλεση έργων παρατηρείται στην κοινότητα Κοτσιάτης όπου ανεγείρεται το οίκημα του σωματείου «Κέδρος» της κατεχόμενης Αγίας Μαρίνας. Για την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του Σωματείου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κοτσιάτη, αποφασίστηκε όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, παραχωρήσει οικονομική βοήθεια ύψους €30.000 περίπου

Απευθυνόμενος στους δικαιούχους των 61 οικοπέδων που παραχωρούμε σήμερα, δεν έχω παρά να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Και να μην ξεχνάμε πως τελικός στόχος και κύριο όραμα της Κυβέρνησής μας είναι η επίλυση του Κυπριακού για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και το λαό μας, να απαλλαγούμε από την κατοχή και να μπορείτε οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις κατεχόμενες σήμερα πόλεις και τα χωριά σας.