18/1/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του τερματικού πετρελαιοειδών της εταιρείας VTTI στην περιοχή Βασιλικού
18/01/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της εταιρείας VTTI και βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου ενός μεγαλεπήβολου έργου, του υπερσύγχρονου τερματικού σταθμού εισαγωγής και εξαγωγής καυσίμων της εταιρείας, στη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και ο κυπριακός λαός θεωρούν τη σημερινή μέρα χαρμόσυνη γιατί τίθεται ο θεμέλιος λίθος ενός τόσο σημαντικού έργου, που δίνει μια άλλη διάσταση και μια δυναμική προοπτική στην κυπριακή οικονομία γενικότερα. Η Κύπρος και η κυπριακή οικονομία με τέτοια έργα εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή παραπέρα προόδου και ανάπτυξης που κατ΄ επέκταση θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο και τον λαό μας.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την κυπριακή οικονομία αφού η κατάθεση του θεμέλιου λίθου σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών για την κατασκευή ενός αξιόλογου αναπτυξιακού έργου που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κλάδο του διαμετακομιστικού εμπορίου πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη διοχέτευση καυσίμων στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση, ύψους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην πρώτη φάση και 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στη δεύτερη φάση, από έναν όμιλο κολοσσό στον τομέα της ενέργειας που διαθέτει τεράστια εμπειρία σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και διαχείριση τερματικών σταθμών καυσίμων, έχοντας ήδη υπό τον έλεγχο του συνολικά έντεκα σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ιδιωτικό τερματικό της VTTI στο Βασιλικό, που θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία εταιρειών του Ομίλου Ιωάννου και Παρασκευαΐδης (J&P) με βάση τα υψηλού επιπέδου διεθνή πρότυπα τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όσο και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σε πρώτο στάδιο θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 340.000 κυβικών μέτρων καυσίμων. Ωστόσο υπάρχουν σχέδια για επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στα 550.000 κυβικά μέτρα στη δεύτερη φάση, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της επένδυσης να ξεπεράσει τα €200 εκ.

Η προώθηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Ειδικά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στον τομέα της ενέργειας προσφέρουν πάρα πολλές μακροπρόθεσμες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία. Αυτή η επένδυση στη νέα τεχνολογία είναι ένα εφαλτήριο για μελλοντικές παρόμοιες επενδύσεις, αλλά κυρίως είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία από ένα ξακουστό ξένο οίκο επενδυτών.

Οικονομικά οφέλη για το κράτος προκύπτουν και από τις νέες θέσεις εργασίας, αφού κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τερματικού θα δημιουργηθούν περίπου χίλιες θέσεις εργασίας ενώ επιπρόσθετες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μετέπειτα για τη λειτουργία και διαχείρισή του.

Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στο να καταστεί δυνατή η έναρξη των εργασιών κατασκευής του μεγαλεπήβολου αυτού έργου και εύχομαι στην εταιρεία VTTI κάθε επιτυχία τόσο στην ολοκλήρωση των εργασιών του τερματικού, που υπολογίζεται στα τέλη του 2012, όσο και στη λειτουργία του. Παράλληλα, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τους ιθύνοντες της εταιρείας για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην κυπριακή οικονομία.