25/1/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου για την Εβδομάδα του Δέντρου
25/01/2011





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Κάθε χρόνο η Εβδομάδα του Δέντρου είναι πολύ σημαντική για όλους μας γιατί μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε για την άμεση σχέση που έχουν τα δέντρα με την ποιότητα περιβάλλοντος και της καθημερινής μας ζωής. Ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε όσο ποτέ άλλοτε τόσο στο τόπο μας όσο και ανά το παγκόσμιο, τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον ίδιο τον άνθρωπο, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιδείξουμε τον αναγκαίο σεβασμό για τα δέντρα και για το περιβάλλον γενικότερα.

Τα τελευταία χρόνια το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών άρχισε να απειλεί την επιβίωσή μας. Είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδράνειας και εφησυχασμού. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση της γήινης ατμόσφαιρας προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες, οι καταιγίδες που, μαζί με την ανομβρία που πλήττει πολλές χώρες, προκαλούν πολλαπλά προβλήματα. Είναι για αυτούς τους λόγους που κρίνεται πια απαραίτητη η άμεση αντίδραση και η συνεργασία όλων των χωρών για τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες συνέπειες.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, τα δέντρα αποτελούν αντίποδα. Όλοι γνωρίζουμε τα καλά των δέντρων, όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καταστροφή των δασών. Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς μας και των συνηθειών μας για τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία, τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του φυσικού μας περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για να αλλάξουμε τα σημερινά δεδομένα. Η δραστική εξοικονόμηση νερού, η ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, η χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ο περιορισμός των ρύπων και των καυσαερίων διασφαλίζουν σίγουρα τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την αειφόρο ανάπτυξη.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες

Με την ευκαιρία που μας παρέχουν οι εκδηλώσεις της φετινής Εβδομάδας του Δέντρου, ας κάνουμε καθημερινό βίωμά μας την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Κύπρος μας διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό πλούτο. Καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε την περιβαλλοντική μας ευαισθησία. Ας οργανώσουμε, λοιπόν, εκστρατείες για τη δεντροφύτευση των σχολείων μας με παραδοσιακά δέντρα και φυτά της Κύπρου που ταιριάζουν με το φυσικό μας περιβάλλον. Ας μετατρέψουμε το σπίτι, τη γειτονιά, το σχολείο μας σε ευχάριστους χώρους πρασίνου, όπου όλοι θα ζουν, θα δημιουργούν και θα εργάζονται μέσα σε ένα όμορφο και υγιεινό περιβάλλον. Ας γίνουμε, ταυτόχρονα, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθημερινοί φύλακες και προστάτες του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύουμε και θα εμπλουτίζουμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής μας, την υγεία και, γενικότερα, τις συνθήκες διαβίωσής μας.