25/1/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μαρμαρά: «Η Τρισκατάρατη», στην Αθηένου
25/01/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μαρμαρά με τίτλο «Η Τρισκατάρατη», που εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Αθηένου για τη Γιορτή των Γραμμάτων.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αξιόλογα συγγραφικά έργα της αγαπητής φίλης Μαρίας, μίας συγγραφέως με σημαντικότατη προσφορά στον λογοτεχνικό τομέα, αλλά και με πλούσια δράση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Το έργο «Η Τρισκατάρατη» αποτελεί μια ξεχωριστή συγγραφική δουλειά για διάφορους λόγους. Κατ' αρχάς η όλη ιστορία, που τόσο άμεσα και ζωντανά ξετυλίγεται, διαδραματίζεται στα δύσκολα χρόνια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, περιγράφοντας τα βιώματα και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων της Κύπρου και, ειδικότερα, των ανθρώπων της γενέτειρας της συγγραφέως. Το βιβλίο είναι μια μαρτυρία των οικονομικών δυσκολιών που καταδυνάστευαν τους αγρότες της Κύπρου, αλλά και μια μαρτυρία των κοινωνικών αντιλήψεων που επικρατούσαν την εποχή εκείνη. Ιδιαίτερα γλαφυρός και παραστατικός είναι ο τρόπος που η συγγραφέας ξεδιπλώνει τη θέση της γυναίκας στην τότε κυπριακή κοινωνία. Η συγγραφέας αντιμετωπίζει τα γεγονότα που περιγράφει με σεβασμό, αγάπη και ήθος.

Το έργο είναι ένας ύμνος στις αλήθειες της ζωής, τις αξίες αλλά και τους καημούς των απλών καθημερινών ανθρώπων της εποχής, είναι ένα έργο αγάπης για την Κύπρο.

Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι έκφραση στήριξης και συμπαράστασης προς την συγγραφέα και άνθρωπο Μαρία Μαρμαρά που αγωνίζεται με την πνευματική της δημιουργία να πλάσει χαρακτήρες και, ταυτόχρονα, να αναδείξει την Κύπρο και τους Κυπρίους.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψετέ μου να ευχαριστήσω και πάλι τη φίλη Μαρία για την ευγενική της πρόσκληση και να της ευχηθώ ολόψυχα ακόμη σημαντικότερες επιτυχίες στο μέλλον, υγεία και δύναμη να αντεπεξέλθει στο έργο της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της.