18/1/11

Κρατικά Βραβεία Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης για εκδόσεις του έτους 2010
18/01/2011





Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν τα πιο κάτω βραβεία για εκδόσεις του έτους 2010:

1. Παιδική Λογοτεχνία (Ποίηση / Πεζογραφία) (Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα)

2. Νεανική Λογοτεχνία (Ποίηση / Πεζογραφία) (Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα)

3. Εικονογράφηση Παιδικού / Νεανικού Βιβλίου (Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα)

Προϋποθέσεις υποψηφιότητας: Σύμφωνα με τον Κανονισμό, υποψήφια για βράβευση θα θεωρηθούν όσα βιβλία έχουν εκδοθεί από την 1/1 μέχρι τις 31/12 του 2010 και τα οποία θα έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέχρι τις 31/1 του 2011. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, για να θεωρηθεί υποψήφιο ένα έργο είναι να είναι γραμμένο στην ελληνική, να μην έχει παρουσιαστεί προηγουμένως ως αυτοτελής έκδοση και ο συγγραφέας του ή ο εικονογράφος του (ανάλογα με την κατηγορία στην οποία διαγωνίζεται) να είναι Κύπριος στην καταγωγή ή Κύπριος πολίτης.

Εξαιρέσεις: Εξαιρούνται έργα των οποίων οι συγγραφείς έχουν τιμηθεί με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση στην Παιδική / Νεανική Λογοτεχνία έργα των μελών της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας. Επίσης δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση στην Εικονογράφηση έργα των μελών της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης. Επιπλέον, δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση σε καμία κατηγορία έργα των οποίων οι συγγραφείς (ή εικονογράφοι στη σχετική κατηγορία) κατά τη χρονολογία έκδοσης είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών).

Υποβολή ενστάσεων για τον κατάλογο των υποψήφιων έργων: Μετά τον καταρτισμό του καταλόγου και για περίοδο δύο εβδομάδων (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες πληροφόρηση για το κατά πόσον το έργο τους περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψήφιων έργων για εκδόσεις του έτους 2010 και να υποβάλουν ένσταση εάν διαπιστώσουν ότι έργο τους δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν. Μετά τη λήξη της περιόδου των δύο εβδομάδων και αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων, ο κατάλογος θα θεωρηθεί τελικός και θα παραδοθεί στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Παιδικού / Νεανικού Βιβλίου προς εξέταση.