18/1/11

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2010
18/01/2011





Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν τα πιο κάτω

βραβεία για εκδόσεις του έτους 2010:

1. Ποίηση - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

2. Μυθιστόρημα - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

3. Διήγημα - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

4. Δοκίμιο (για τη φιλολογία, την τέχνη, την αισθητική, την επιστήμη, την ηθική, την πολιτική, την κοινωνία ή τη φιλοσοφία) / Μελέτη (για τη λογοτεχνία ή τις τέχνες) - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

5. Χρονικό / Μαρτυρία (για πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά συμβάντα) – Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

6. Μελέτη για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Κύπρου από μη Κύπριο συγγραφέα (το έργο θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα) - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα (απονέμεται κάθε τρία χρόνια)

7. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα

8. Λογοτεχνικό Έργο στην Κυπριακή Διάλεκτο - Βραβείο €5000 με τιμητικό δίπλωμα (απονέμεται κάθε τρία χρόνια)

Προϋποθέσεις υποψηφιότητας: Σύμφωνα με τον Κανονισμό, υποψήφια για βράβευση στις κατηγορίες 1, 2, 3, 4, 5 και 7 θα θεωρηθούν τα έργα που έχουν εκδοθεί από την 1/1 μέχρι τις 31/12/2010 τα οποία έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέχρι τις 31/1/2011 (είτε έχουν εκδοθεί στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό) και φέρουν ως χρονολογία έκδοσής τους το 2010.

Έργα που ανήκουν στις κατηγορίες 6 και 8 καταλογογραφούνται μαζί με τα έργα από τις υπόλοιπες κατηγορίες, αλλά παραδίδονται στην Κριτική Επιτροπή για εξέταση κάθε τρία χρόνια (η πρώτη κρίση έγινε το 2009, η δεύτερη θα γίνει το 2012 για εκδόσεις των ετών 2009, 2010 και 2011 κ.ο.κ.). Τα έργα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 6 και 8 πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη κατά το έτος έκδοσής τους μέχρι και τις 31/1 του επόμενου έτους (είτε έχουν εκδοθεί στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό).

Υποψήφια θα θεωρηθούν, επίσης, έργα που είναι γραμμένα στην πανελλήνια δημοτική (εκτός από την κατηγορία 8) που δεν έχουν παρουσιαστεί προηγουμένως ως αυτοτελείς εκδόσεις και των οποίων ο συγγραφέας είναι Κύπριος στην καταγωγή ή Κύπριος πολίτης (εκτός από την κατηγορία 6).

Εξαιρέσεις: Εξαιρούνται έργα των οποίων οι συγγραφείς έχουν τιμηθεί με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών καθώς και έργα των μελών της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων, από όλες τις κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων. Δεν θεωρούνται, επίσης, υποψήφια για βράβευση σε καμία κατηγορία έργα των οποίων οι συγγραφείς κατά τη χρονολογία έκδοσης είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών).

Υποβολή ενστάσεων για τον κατάλογο των υποψήφιων έργων: Μετά τον καταρτισμό του καταλόγου και για περίοδο δύο εβδομάδων (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες πληροφόρηση για το κατά πόσον το έργο τους περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψήφιων έργων για εκδόσεις του έτους 2010 και να υποβάλουν ένσταση, εάν διαπιστώσουν ότι έργο τους δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν. Μετά τη λήξη της περιόδου των δύο εβδομάδων και αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων, ο κατάλογος θα θεωρηθεί τελικός και θα παραδοθεί στα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας προς εξέταση.