18/1/11

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα του φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα του φυσικού αερίου
18/01/2011





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασίνης, τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΔΕΦΑ κ.κ. Κώστας Ιωάννου, Γιώργος Γιαπάνης και Στέλιος Στυλιανού, ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΡΑΕΚ κ.κ. Γιώργος Σιαμμάς, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος και Κύπρος Κυπριανίδης και ο Πρόεδρος της ΑΗΚ κ. Χάρης Θράσου.

Αναφορικά με τη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση με όλους τους συνεργάτες μας – την Διαπραγματευτική Ομάδα της ΔΕΦΑ, την ηγεσία της ΑΗΚ, την ΡΑΕΚ, την Υπηρεσία Ενέργειας και, φυσικά, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου – αναφορικά με το μέγα θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου.

Έγινε αλληλοενημέρωση και έχω ζητήσει από όλους τους συνεργάτες γραπτή έκθεση, ο καθένας για τον δικό του τομέα, την οποία θα ετοιμάσουν πολύ, πολύ σύντομα.

Θέλω για πολλοστή φορά να επαναλάβω ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το θέμα του φυσικού αερίου. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, γι’ αυτό η Κυβέρνηση το χειρίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και η απόφαση αυτή θα ληφθεί μόνο όταν τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης όλα τα σχετικά γεγονότα – το πόρισμα της ΔΕΦΑ, οι οποιεσδήποτε πρόσφατες εξελίξεις στη γύρω περιοχή, τυχόν εισηγήσεις, προτάσεις, ή άλλως πως από οποιεσδήποτε εταιρείες της περιοχής για συνεργασία και το θέμα των δικών μας κοιτασμάτων. Διότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να έλθει το φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν με έναν ασφαλή τρόπο και, σίγουρα, να μειωθεί το κόστος της πρώτης ύλης για την Αρχή Ηλεκτρισμού και, κατά συνέπεια, στον καταναλωτή.

Να πούμε, επίσης, ότι η οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί θα είναι με τέτοιον τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στη γύρω περιοχή και, φυσικά, τα δικά μας κοιτάσματα και είτε θα αναστέλλεται η παρούσα διαδικασία είτε δεν θα αποκλείεται η συνέργεια και των δικών μας ενδεχομένως κοιτασμάτων.

Σίγουρα η Κυβέρνηση έχει αναθέσει αυτή την αποστολή σε ειδικούς. Όμως, αφού έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και όλες τις εκθέσεις ενώπιόν μας, θα ληφθούν υπόψη και οι εκθέσεις των ειδικών και άλλες παράμετροι, διότι, επαναλαμβάνω, το θέμα φυσικό αέριο δεν είναι τόσο απλό – έχει και άλλες προεκτάσεις».

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται να γίνει η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να δοθούν στο Υπουργείο οι εκθέσεις που ζητήθηκαν, καθώς και ότι δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σημείωσε δε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, για να τους ενημερώσει ο καθένας για το δικό του κομμάτι.

Κληθείς, επίσης, να εξηγήσει περαιτέρω τον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης στον οποίο αναφέρθηκε στην αρχική του δήλωση, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία. Δεν σημαίνει αυτόματα ότι με το να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με τον άλφα ή βήτα τρόπο αποκλείεται και συνεργασία με θετική εξέλιξη δικών μας κοιτασμάτων ή άλλες εταιρείες. Η απόφαση θα είναι τέτοια που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς αναφορικά με το είδος της συνεργασίας που ζητήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Delek, ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε όπως ο δημοσιογράφος, που αναφέρθηκε στον ίδιο σε σημερινό άρθρο του, θυμηθεί πότε ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. «Εγώ είπα ότι δεν υπάρχει πρόταση από το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι κράτος, έχει Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και Υπουργούς. Δεν έχουμε τέτοια πρόταση και ήδη ρωτήσατε σχετικά και τον Πρέσβη του Ισραήλ.

Επίσης, πρόταση σημαίνει κάτι συγκεκριμένο – ποσότητες, λεφτά, χρονοδιαγράμματα, υποχρεώσεις και ούτω καθεξής. Υπήρξε μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εταιρεία Delek και λέει: Θέλουμε κ. Πρόεδρε να μας δώσετε χρόνο να σας παρουσιάσουμε μια εισήγηση συνεργασίας για αυτό το θέμα».

Κληθείς να αναφέρει αν απαντήσαμε ή θα απαντήσουμε σε αυτήν την επιστολή, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι δεν έχουμε απαντήσει ακόμη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απαντήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε σήμερα και για το περιεχόμενο των γνωστών φακέλων της ΔΕΦΑ, ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι «αδικείται πολλές φορές η ΔΕΦΑ από τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα. Τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Απλά κάποιες λεπτομέρειες που δεν είχαν αναφερθεί δημιούργησαν σκιές ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι μέρος της διαδικασίας για αυτοέλεγχο και έλεγχο – αν θέλετε – και από τρίτους».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πρόταση του μέλους της Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΔΕΦΑ κ. Γιώργου Γιαπάνη για διεύρυνση των όρων εντολής της ΔΕΦΑ, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε: «Την απόφαση και την ευθύνη της έλευσης του φυσικού αερίου, μετά από τις εκθέσεις των ειδικών, την έχει η Κυβέρνηση και κανένας άλλος».