18/1/11

Η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας βράβευσε επιτυχόντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Αθήνα
18/01/2011





Επιτυχόντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους αριστεύσαντες Κύπριους μαθητές βράβευσε στις 16 Ιανουαρίου η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) στην Κυπριακή Εστία, στην Αθήνα.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης κατά την ομιλία του με θέμα: «Η παιδεία στην υπηρεσία της πατρίδας και ο ρόλος της νεολαίας σήμερα», αφού συνεχάρη τους μαθητές και τους φοιτητές που πέτυχαν την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, έκανε αναφορά στο Κυπριακό.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των θέσεων που καταθέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμμετέχει σε αυτές προσηλωμένος στις αρχές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η πολιτική και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έβγαλαν την Κύπρο από την απομόνωση και επανέφεραν το Κυπριακό στο διεθνές προσκήνιο.

Ο κ. Υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι δίκαιες και ισορροπημένες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος και οι δημιουργικές του εισηγήσεις για επιτάχυνση και ουσιαστική υποβοήθηση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης παραμένουν χωρίς ανταπόκριση. Η όλη προσπάθεια προσκρούει στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η επικοινωνιακή φιλολογία για λύση και μάλιστα για σύντομη λύση παραμένει χωρίς αντίκρισμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Ηλιάδης και έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Άγκελα Μέρκελ για τις θέσεις των δύο πλευρών. Και τόνισε:

«Παρ' όλα αυτά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης και της ειρήνης με συνέπεια και υπευθυνότητα. Αυτές τις κρίσιμες, ίσως και καθοριστικές στιγμές, η ενότητα είναι όρος επιβίωσης. Δεν είναι η ώρα για τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, τα ψεύτικα. Είναι η ώρα της ευθύνης, της μεθοδικότητας, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Μόνο με σοβαρότητα και αξιοπιστία θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι «οι σύγχρονες κοινωνίες δεν προωθούν και δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς διαπληκτισμούς, ατελείωτες αντιδικίες, περιστασιακές υπαναχωρήσεις και ασταμάτητες αντιπαραθέσεις. Προχωράνε μπροστά, μέσα από τον διάλογο, τη σύνθεση, τη συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τα κρίσιμα υπαρξιακά μας προβλήματα».

Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες νέους, είπε: «Το χρέος μας είναι να κοιτάξουμε τα νέα παιδιά στα έξυπνά τους μάτια και να τους δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί ενωμένοι αγωνιζόμαστε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη που να την κάνουμε νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό ήταν το δικό μας μήνυμα στους νέους που βραβεύουμε σήμερα, στη νέα γενιά του μέλλοντος και της ελπίδας».

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ συνεχάρη με τη σειρά του τους νέους που βραβεύτηκαν και τους κάλεσε να επιδείξουν αφοσίωση στις σπουδές τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «της παιδείας αι μεν ρίζαι πικραί, οι δε καρποί γλυκείς».

Υπογράμμισε δε ότι η κυπριακή πολιτεία βρίσκεται δίπλα στη σπουδάζουσα νεολαία, ιδιαίτερα τους νέους που καταξιώνονται μέσα από την αριστεία στον χώρο της ανώτατης παιδείας.

Παρουσιάζοντας τους αριστεύσαντες, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Λοϊζος Λοϊζος τόνισε τις προσπάθειες και τη διάκριση των παιδιών των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σημειώνοντας την ξεχωριστή σημασία τους, καθώς προέρχονται κυρίως από προσφυγικές οικογένειες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μετά το 1974. Εξέφρασε την ελπίδα για λύση του Κυπριακού και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες τους.

Τα βραβεία έχουν προσφερθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας και την Ελληνική Τράπεζα.

Μετά την βράβευση των επιτυχόντων και την παράδοση των αριστείων, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΚΕ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Δήμαρχος Ακανθούς κ. Σάββας Σαββίδης, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κ. Χάρης Χρυσοστόμου, ο Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Λυμπουρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, η Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα κα Αικατερίνη Σιακαλλή, εκπρόσωποι κυπριακών οργανώσεων, συγγενείς και φίλοι των βραβευθέντων νέων.