14/1/11

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη στη συνέντευξη Τύπου «Δίνω χρώμα στη ζωή», στη Λευκωσία
14/01/2011





Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια οι Μικροί Εθελοντές ζήτησαν να έχουμε μια συνάντηση στο γραφείο μου για να με ενημερώσουν για το έργο τους και τις διάφορες δραστηριότητές τους, είχαμε οραματιστεί την προοπτική της συνεργασίας μας ώστε να πετύχουμε διάφορους στόχους που είχαν τεθεί. Σήμερα, μετά από μεγάλο αγώνα και θέληση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλουμε την έναρξη ενός πολυσύνθετου έργου το οποίο φέρει το όνομα: «Δίνω χρώμα στη ζωή».

«Δίνω χρώμα στη ζωή» ονομάζεται το έργο το οποίο έχει ανατεθεί στο σωματείο Μικροί Εθελοντές και αφορά προσχεδιασμένες επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, ώστε να καταστεί ένα νοσοκομείο φιλικό προς τα παιδιά το οποίο θα κάνει τη διαμονή ή έστω και την απλή τους επίσκεψη πιο ευχάριστη. Θα έχει χαρούμενα χρώματα στους τοίχους, πιο όμορφες κατασκευές, περισσότερο χώρο για την απασχόληση των παιδιών και αξιοπρεπείς χώρους για την αναμονή των γονέων. Οι ιδέες αυτές προέρχονται και από παιδιατρικά νοσοκομεία άλλων χωρών τα οποία έχω επισκεφθεί και τα οποία σε τίποτα δεν θυμίζουν ιατρικά ιδρύματα, αλλά μοιάζουν με όμορφους παιδότοπους.

Σε πρώτη φάση δόθηκε άδεια:

· να διαμορφωθεί ο χώρος της εισόδου του νοσοκομείου,
· να γίνει αλλαγή σε όλα τα ονόματα των θαλάμων κάνοντας τα πιο ευχάριστα και φιλικά για τα παιδιά και
· να αντικατασταθούν οι πινακίδες με κάτι πιο μοντέρνο και λειτουργικό ώστε να συνάδουν με όλες τις άλλες αλλαγές, σε ένα πιο φιλικό πλαίσιο.
· Παράλληλα, θα γίνει αναδιάπλαση των εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου, καθώς και του κυκλικού κόμβου με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και εικόνας τους.

Οι Μικροί Εθελοντές μοιράστηκαν μαζί μας το όραμα αυτό και μετά από κοινή επιθυμία να συμβάλουμε στον τομέα της υγείας με ουσιαστικά και καινοτόμα έργα, φτάσαμε σήμερα εδώ, με μια εθελοντική οργάνωση να συμβάλλει στον τομέα της προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Μια ευγενής δραστηριότητα που συμπίπτει και υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους, το οποίο έχει άλλωστε κηρυχθεί και ως Έτος Εθελοντισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με διαγωνισμό, ο οποίος έγινε μεταξύ των Μικρών Εθελοντών στα σχολεία, έγιναν οι εισηγήσεις για τις νέες ονομασίες των θαλάμων και σε συναντήσεις με τους γιατρούς των διαφόρων κλινικών του νοσοκομείου, αλλά και του ίδιου του Διευθυντή, αυτά προσαρμόστηκαν ανάλογα.

Έτσι, οι θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου θα μετονομαστούν και οι ονομασίες έχουν σχέση τόσο με αγαπημένους ήρωες των παιδιών όσο και με τη θαλάσσια ζωή και τη φύση. Βάσει των ονομάτων, ο κάθε θάλαμος θα χρωματιστεί ανάλογα και σε αυτόν θα τοποθετηθούν φιγούρες και σχέδια τα οποία θα συνάδουν με τις ονομασίες.

Οι πινακίδες, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους από τότε που δημιουργήθηκε το νοσοκομείο, έχουν πια ξεπεραστεί και δεν μπορούν να γίνουν σε αυτές διορθώσεις και προσθαφαιρέσεις ονομάτων θαλάμων ή ακόμη και κοινόχρηστων χώρων. Αλλάζουν όψη και γίνονται πιο ευχάριστες με ωραία χρώματα και ονόματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ονομασίες των θαλάμων.

Πέραν από την προθυμία των Μικρών Εθελοντών για την ανάληψη του έργου αυτού, τίποτα δεν θα ήταν κατορθωτό, αν δεν υπήρχαν και οι χορηγοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην υλοποίηση όλων των πιο πάνω και θα κάνουν το όραμα πραγματικότητα. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσοι έδωσαν ένα χρηματικό ποσό για το έργο μας ή εργάστηκαν αφιλοκερδώς στον ελεύθερο τους χρόνο για να φτάσουμε στο σημείο της υλοποίησης.

Τις θερμότερές μας ευχαριστίες θα ήθελα να αποδώσω στον μέγα χορηγό και συμπαραστάτη μας στο πρωτοποριακό αυτό έργο, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Μακαριότατε, σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε στο πλευρό μας και που δεχθήκατε να αγκαλιάσετε αυτό το υπέροχο έργο, το οποίο πραγματικά πιστεύουμε ότι θα δώσει χρώμα στη ζωή των πάσχοντων παιδιών και θα καμαρώνουμε όλοι που σταθήκαμε τυχεροί και ευλογημένοι να κάνουμε έστω και την πιο μικρή αλλαγή που επιδρά θετικά στον κόσμο των παιδιών.

Καταλήγοντας, θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω και όλη την ομάδα και όλους τους συντελεστές, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, με προσήλωση και αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση του έργου: «Δίνω χρώμα στη ζωή».