14/1/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

14/01/2011
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Πακακώστας επισκέφθηκε σήμερα το ΚΕΝ Λάρνακας με την ευκαιρία της κατάταξης των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2011 Α’ ΕΣΣΟ, συνοδευμένος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη.



Μετά την επιθεώρηση των συνεργείων υποδοχής και κατάταξης των νεοσυλλέκτων, ο κ. Παπακώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την κατάταξη τόσο των εξ αναβολής όσο και των πρωτόκλητων. Όλα βαίνουν καλώς. Εκείνο που έχω προσέξει είναι ότι οι πρωτόκλητοι, και αυτό είναι πρωτοφανές, ενώ περιμέναμε λιγότερους, ήρθαν περισσότεροι. Οι αναστολές και οι αναβολές είναι πολύ ελάχιστες και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Φυσικά για να μιλούμε με στοιχεία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάταξη που συνεχίζεται ακόμη».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακώστας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πού βρίσκεται το θέμα του νομοσχεδίου για τη φυγοστρατία δεδομένου ότι επιστολή συγγενών των φυγόστρατων, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αναφέρει ότι «η Επιτροπή Άμυνας κοιμήθηκε στη σκοπιά»;

Απάντηση: Δεν θα έλεγα αυτό το πράγμα. Αδικείται η Επιτροπή Άμυνας. Χθες είχαμε συνεδρία στην Επιτροπή Άμυνας. Είχαμε κληθεί και εγώ προσωπικά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει πει ότι εντός 15 ημερών από σήμερα πρέπει, και αυτό επιβάλλεται, το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφισή του σε Νόμο. Τώρα αν θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν ή όχι δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Είναι λίγο το χρονικό διάστημα. Υπήρξε καθυστέρηση, καμιά φορά και αδικαιολόγητη. Πέρασαν έξι μήνες, όμως έγινε καλή δουλειά, δηλαδή ακουστήκαν απόψεις, εισηγήσεις πολύ χρήσιμες και έτσι βελτιώσαμε το κείμενο του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου. Τα κοντά μακριά έχουν γίνει. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για να κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση σε Νόμο.

Ερώτηση: Υπάρχουν και νέα σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση των Μονάδων ή και των Φυλακίων ή γενικά ο αριθμός των στρατιωτών είναι ικανοποιητικός;

Απάντηση: Μικροπροβλήματα έχουμε, αλλά θεωρείται ικανοποιητικός ο αριθμός. Δεν θα ήταν ικανοποιητικός εάν δεν προλαβαίναμε να κάνουμε την αναδιοργάνωση. Ευτυχώς είχαμε την πρόνοια, την πρόβλεψη ώστε να γίνει η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, να μειώσουμε δηλαδή τις Μονάδες, να συγχωνεύσουμε στρατόπεδα και έτσι, με την κίνηση αυτή που έγινε, να εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό αριθμό στρατιωτών. Με την εξοικονόμηση αυτού του προσωπικού έχουμε ενδυναμώσει όλες τις Μονάδες. Δεν είναι μόνο το θέμα που λέγεται αριθμητική δύναμη, αλλά γίνεται και καλύτερη εκπαίδευση διότι εκεί στοχεύαμε. Στοχεύαμε στην εκπαίδευση και το πετύχαμε. Και σάς λέω ειλικρινά είμαι πολύ περήφανος και εγώ και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, επειδή φτάσαμε στο επίπεδο που φτάσαμε, δηλαδή σε ένα πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και εκπαίδευσης της Εθνικής μας Φρουράς.

Ερώτηση: Τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης;

Απάντηση: Η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης, όπως και σε όλους τους στρατούς του κόσμου, είναι μακροπρόθεσμη, μπορεί αυτό να σημαίνει και μια δεκαετία. Εκείνο που συνήθως περιλαμβάνει είναι η εξασφάλιση νέων οπλικών συστημάτων, πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία φυσικά εμείς γνωρίζουμε. Ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, ανάλογα και με την οικονομική ευχέρεια που θα έχουμε σαν κράτος, σιγά – σιγά μπορούμε να μπούμε δειλά – δειλά και στην Β' φάση της αναδιοργάνωσης της Εθνικής μας Φρουράς.