15/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην 4η Γενική Συνέλευση του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου
15/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου. Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να συγχαρώ το ΚΕΒΕ, και ειδικότερα τον Φορέα, για τον καταλυτικό του ρόλο και για τις δράσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και τον ΚΟΤ, σε μια προσπάθεια να ενταχθεί η Κύπρος στον κατάλογο των χωρών που σήμερα θεωρούνται ως ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί προορισμοί ιατρικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας.

Οι ενέργειές μας εξυπηρετούν τον βασικό στρατηγικό μας στόχο που είναι η διεύρυνση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας μέσω της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας. Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων είναι και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματικών και άλλων υπηρεσιών, που αποτελούν σήμερα την κινητήριο δύναμη περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας με συνεισφορά γύρω στο 80% του ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας έχει εξελιχθεί σε μια νέα μεγάλη παγκόσμια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Τούτο οφείλεται κυρίως στα ψηλά κόστη ιατρικής περίθαλψης στις αναπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες, στη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και στην ευρεία χρήση του διαδικτύου. Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί πολύτιμη πηγή ξένου συναλλάγματος και αποφέρει πολλαπλά οικονομικά και άλλα οφέλη στις εγχώριες οικονομίες και τους πολίτες.

Η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς της, έχει τις δυνατότητες να πετύχει μια σεβαστή θέση σε αυτή την νέα αγορά και να καθιερωθεί ως αξιόπιστος προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας. Η χώρα μας διαθέτει, πέραν της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης, ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλες επενδύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας και υψηλής ποιότητας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που της επιτρέπουν να ανταποκριθεί επάξια σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες τομές και να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα κενά και αδυναμίες που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στο όλο σύστημα της προσφοράς και προώθησης των υπηρεσιών υγείας της Κύπρου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως αυτές που έχουν ξεκάθαρα αναλυθεί και αποτυπωθεί τόσο στη μελέτη που ετοίμασε το Γραφείο Προγραμματισμού το 2008 όσο και στην πολύ πιο ολοκληρωμένη μελέτη «Στρατηγικής οργάνωσης, ανάπτυξης και προβολής του τουρισμού υγείας της Κύπρου» που έχει πρόσφατα εκπονηθεί για λογαριασμό του ΚΟΤ.

Παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο εκείνες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που στοχεύουν στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, πάντα μέσα στα πλαίσια των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Όπως ήδη γνωρίζετε, κάθε χρόνο, τόσο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσο και ο ΚΟΤ στηρίζουν οικονομικά τον Φορέα, καθώς επίσης και συγκεκριμένες δράσεις προώθησης του τουρισμού υγείας και ευεξίας. Αναφέρω ως παράδειγμα τα δύο Σεμινάρια προβολής των υπηρεσιών υγείας που έχουν πρόσφατα διοργανωθεί στο Λονδίνο.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια έντονη ανταγωνιστική διεθνή αγορά τουρισμού υγείας η κρατική υποστήριξη για υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης και προβολής των υπηρεσιών υγείας είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική. Ωστόσο, απαιτείται πάνω από όλα αλλαγή στάσης από τα ίδια τα νοσηλευτήρια και τους Κύπριους επαγγελματίες γιατρούς σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς τους μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς επίσης και ενεργό ενδιαφέρον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ξένων αγοραστών σε σχέση τόσο με την ποιότητα όσο και με τις τιμές που προσφέρουν.

Είναι στα πλαίσια αυτής της στροφής προς τις ξένες αγορές που επιβάλλεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαπίστευσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που είναι μια από τις πιο βασικές συνιστώσες αποτελεσματικής προβολής της Κύπρου ως προορισμού υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Με αυτές τις πιο πάνω σκέψεις εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο έργο σας.