17/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην τελετή βράβευσης σχολείων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας, στη Λευκωσία
17/12/2010





Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές 14 σχολείων που επιλέγηκαν για να βραβευθούν για την εφαρμογή καλών πρακτικών πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας κατά το σχολικό έτος 2009 – 2010.

Εκφράζω την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά μου στις Διευθύνσεις, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους σχολικούς συμβούλους, τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, τους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων και άλλους φορείς αλλά κυρίως στους μαθητές και μαθήτριες που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών. Τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω και στις 71 σχολικές μονάδες που υπέβαλαν αίτηση για βράβευση.

Ευχαριστώ τον δρα Μιχάλη Παπαδόπουλο, Μέλος του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και Επιστημονικό Συντονιστή του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο, και τον κ. Κώστα Ιερείδη και τη δρα Μαρία Καρογιάννη, Μέλη του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο, για τη συνεργασία τους στο όλο εγχείρημα.

Η παρουσία όλων σας εδώ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο θεσμός αυτός, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια από το Συμβούλιο Εγκληματικότητας, αγκαλιάζεται με ενδιαφέρον και ευαισθησία.

Τα προληπτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να αποφασίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα και συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία τους μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής. Πρωτοβουλίες και δράσεις σαν και αυτές εκπέμπουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας στα σχολεία.

Η επιλογή των σχολείων έγινε από Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία αποτελούσαν μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο. Τα κριτήρια αξιολόγησης που τέθηκαν ως προς την επιλογή των σχολείων ήταν:

· η ενεργός συμμετοχή των μαθητών και των ενδιάμεσων ομάδων στόχου,
· η χρονική διάρκεια και συνέχεια των πρακτικών πρόληψης,
· η φαντασία, η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, η επιστημονικότητα και
· η συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και φορείς.

Η νεανική παραβατικότητα, ως μια μορφή αποτυχίας του κοινωνικού ελέγχου, είναι φαινόμενο που διαφοροποιείται ανάλογα με τον ιστορικό χρόνο και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Σε κάθε τύπο κοινωνικής οργάνωσης και κουλτούρας αντιστοιχεί μια μορφή παραβατικότητας.

Η παραβατικότητα, η βία στο σχολείο, την οικογένεια και τα γήπεδα και τα ναρκωτικά είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, αποτέλεσμα της επίδρασης ποικίλων παραγόντων, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε συγκεκριμένο άτομο. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή του απαιτεί δράση σε διάφορα επίπεδα (της οικογένειας, της εκπαίδευσης, του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, της ποινικής δικαιοσύνης κ.ά.).

Δυστυχώς, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νέων διολισθαίνει προς την κοινωνική απειθαρχία, ένα δε μικρότερο μέρος διολισθαίνει στην παραβατικότητα. Σας διαβεβαιώνω ότι το κράτος έχει θέσει στις προτεραιότητές του την ολιστική, επιστημονική και συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της νεανικής παραβατικότητας. Στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο Εγκληματικότητας εκπόνησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει 85 πολυτομεακές δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, στην προώθηση ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος, στη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των νέων και στη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και των τρόπων μεταχείρισης των αδικοπραγούντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 77,7% των δράσεων ενώ το 8,2% προωθείται για υλοποίηση. Προτεραιότητα του Συμβουλίου Εγκληματικότητας για το 2011 είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου και η εκπόνηση νέας στρατηγικής.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, γιατί εξάλλου η σημερινή εκδήλωση είναι πρωτίστως δική σας. Θα ήθελα απλά να εκφράσω για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείτε στα σχολεία σας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον να συμβάλλετε στην εδραίωση της πρόληψης ως τρόπου ζωής για το καλό της κοινωνίας μας.