6/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Σεμινάριο “Copyright and Related Rights”, στη ΛευκωσίαNEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Σεμινάριο “Copyright and Related Rights”, στη Λευκωσία
06/12/2010





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα που έχει σαν θέμα τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, συνδιοργανώνουν την ημερίδα αυτή στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για ενημέρωση του νομικού, εμπορικού, βιομηχανικού και πνευματικού κόσμου της Κύπρου για τα θέματα που αφορούν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα αποκλειστικά δικαιώματα των δημιουργών πάνω στα πρωτότυπα πνευματικά δημιουργήματά τους. Παραχωρούνται, κατοχυρώνονται και προστατεύονται από τον Νόμο για ορισμένο χρονικό διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία της εμπορικής εκμετάλλευσης αποκλειστικά και μόνο στον δημιουργό τους. Οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση από τρίτους χωρίς την άδεια ή συγκατάθεση του δημιουργού απαγορεύεται από τον Νόμο και αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Βασικά ο Νόμος, προστατεύοντας τα πνευματικά δικαιώματα, επιβραβεύει τον πνευματικό κόπο και μόχθο των δημιουργών, οι οποίοι μέσω των έργων τους συντείνουν και βοηθούν στη δημιουργία και διάδοση του πολιτισμού ενός τόπου.

Η Κύπρος, στην προσπάθεια να στηρίξει τους πνευματικούς δημιουργούς και, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη του πολιτισμού, θέσπισε το 1976 νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία με συνεχείς τροποποιήσεις έχει εναρμονισθεί πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με βάση, λοιπόν, τη νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο, παρέχεται νομική προστασία σε έργα πρωτότυπα που αποτελούν προσωπικό πνευματικό δημιούργημα σε επιστημονικά, καλλιτεχνικά, φιλολογικά και μουσικά έργα, ταινίες, ηχογραφήσεις, εκπομπές, δημοσιεύσεις αδημοσίευτων έργων, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και, τέλος, βάσεις δεδομένων.

Εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, με τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε το 2004, προστατεύονται παράλληλα και τα συγγενικά δικαιώματα στα μουσικά έργα, παρέχοντας μια εύλογη αμοιβή στους καλλιτέχνες, ερμηνευτές, εκτελεστές και μουσικούς.

Στην προσπάθειά μας για περισσότερη στήριξη και κατοχύρωση της πνευματικής δημιουργίας, παράλληλα με την ισχύουσα κυπριακή νομοθεσία, η Κύπρος έχει συμβληθεί με διάφορες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και συνθήκες. Ενδεικτικά, αναφέρω ορισμένες από αυτές, όπως τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διεθνή προστασία των λογοτεχνικών και φιλολογικών έργων, τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης για τη διεθνή προστασία των καλλιτεχνών, των παραγωγών φωνογραφημάτων και των οργανισμών ραδιοτηλεόρασης, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και τη Συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Η διάδοση του πολιτισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αυστηρή προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και χωρίς την καταπολέμηση των παράνομων, παραποιημένων ή πειρατικών αντιγράφων και αντιτύπων. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η πειρατεία, η παράνομη αντιγραφή και η ανατύπωση αποτελούν μάστιγα, ιδιαίτερα στον χώρο του διαδικτύου. Καταβάλλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση και την καταστολή του φαινομένου αυτού μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές στους παρανομούντες.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχουν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, καθώς και το ότι σκοπός μας είναι η όσον το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία τους. Προστατεύοντας τα δικαιώματα αυτά, προστατεύουμε τον πνευματικό κόσμο και προάγουμε και βοηθούμε τη διανόηση, τον πολιτισμό και την επιστήμη, με θετικά αποτελέσματα στην ευημερία και ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Θέλω να σημειώσω ότι θα συνεχίσω τις προσπάθειες έτσι ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης στο αρμόδιο Τμήμα έτσι ώστε να εκλείψουν οποιαδήποτε παράπονα τα οποία λαμβάνω. Γίνονται προσπάθειες, αλλά δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας αυτής και να ευχαριστήσω τόσο τους διακεκριμένους ομιλητές μας όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που, σε συνεργασία με τον Κλάδο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, συνδιοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση.