9/12/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος του Δήμου Στροβόλου

09/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.


Σε μια περίοδο ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη για την Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα, ο λαός μας γιορτάζει φέτος την 50ή επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Φόρο τιμής αποτίνουμε, επίσης, σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτίνουμε, παράλληλα, φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θεμελίωσε το κυπριακό κράτος και υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

Η συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα γεγονός που υπαγορεύει προσεκτική αναδρομή στα γεγονότα της ίδρυσης και την όλη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μια σε βάθος και έκταση ανάλυση των σημερινών δεδομένων, των σημερινών κινδύνων και των σημερινών απειλών που αντιμετωπίζει το κράτος μας.

Στα 50 χρόνια του ανεξάρτητου βίου της, η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε από διάφορες φάσεις. Αντιμετώπισε υπονομεύσεις και επιβουλές και συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ωστόσο, με ασπίδα το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, ο κυπριακός λαός υπερασπίστηκε την κρατική του οντότητα και διαφύλαξε το κύρος της μέσα στη διεθνή κοινότητα.

Γιορτάζουμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την τουρκική αδιαλλαξία. Απροκάλυπτα η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας και σε δύο κράτη. Χρησιμοποιεί τις απευθείας διαπραγματεύσεις για να προωθήσει τους διχοτομικούς της στόχους. Αρνείται να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το παρελθόν, τα τραγικά γεγονότα του 1974 και όσα έχουν επακολουθήσει είναι εκεί για να μας διδάσκουν. Το παρόν και το μέλλον υπαγορεύουν συνεχή εγρήγορση και διαρκή προσπάθεια για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και για αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποδεχόμενοι τον οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποδεχθήκαμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και λειτουργικό ομόσπονδο κράτος. Ένα ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εκπτώσεις και χωρίς περιορισμούς που θα παρεκκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ένα κράτος που θα θεμελιώνεται πάνω στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Η προσπάθεια αυτή προϋποθέτει σωστή στρατηγική και αποφασιστική, καθώς και αποτελεσματική τακτική. Ο σχεδιασμός μιας σωστής στρατηγικής και μιας αποτελεσματικής τακτικής προϋποθέτει συλλογικότητα και ενότητα. Ενότητα στόχων και δυνάμεων και συλλογικότητα στη δράση. Κυρίως προϋποθέτει σταθερότητα σε αρχές, πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς και τις τουρκικές μεθοδεύσεις, καθώς και σε κάποιες πονηρές μεθοδεύσεις διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας.

Εορτάζοντας τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναδιακηρύσσουμε την εμμονή μας σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς της πατρίδας μας, μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις.

Λαός που δεν σέβεται την ιστορία του, δεν σέβεται τον εαυτό του. Λαός που δεν γνοιάζεται για το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να μην έχει μέλλον. Γιατί το χθες επεξηγεί το σήμερα και καταδεικνύει τα δέοντα για το αύριο. Η γνώση, λοιπόν, του παρελθόντος ισοδυναμεί με αυτογνωσία, χαράσσει πορεία για το μέλλον, καθοδηγεί τις νέες γενιές.

Η τήρηση αρχείων με υλικό που αναφέρεται σε σημαντικές στιγμές και φάσεις της ιστορίας μας αποτελεί υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας, καθώς τέτοια αρχεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συλλογικής μνήμης που οδηγεί στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών. Κάθε φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της πολιτικής και του πολιτισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, οφείλει επίσης να συγκροτεί ανάλογα αρχεία, τα οποία να είναι προσιτά στον πολίτη, αφού μόνο έτσι ενεργοποιείται η συλλογική μνήμη και μαζί με τη συμπυκνωμένη πείρα μεταλλάσσονται σε εφόδια για το μέλλον.

Η σημερινή έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος του Δήμου Στροβόλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης. Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δραματική, συνάμα, περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγχαίρω θερμά τον Φωτογραφικό Όμιλο και γενικότερα τον Δήμο Στροβόλου γι' αυτή τους την πρωτοβουλία και εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση. Παράλληλα, θερμά συγχαρητήρια απευθύνω σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης.