22/12/10

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κοφίνου
22/12/2010






Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής έρχεται να συμβάλει στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας στον τόπο μας. Το Κέντρο Υγείας Κοφίνου που έχω τη χαρά να εγκαινιάζω σήμερα αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των έργων υποδομής που υπηρετούν αυτό τον κεντρικό στόχο. Διευκολύνει, ενισχύει και ποιοτικά αναβαθμίζει την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους της Κοφίνου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο τομέας της υγείας έχει προορισμό να ικανοποιεί και να εκπληρώνει συγκεκριμένες βασικές απαιτήσεις: Να παρέχει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας όταν τις έχουν ανάγκη, να διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να είναι κοινωνικά δίκαιος.

Η ορθολογιστική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης μας στον τομέα της υγείας. Στοχεύει στην αποσυμφόρηση και στην ορθολογική χρήση τόσο των υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και της εφαρμογής της οργανωμένης Πρόληψης που θα οδηγήσει τελικά στην ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, προσφέροντας ποιότητα ζωής.

Για την ανάπτυξη ενός ικανοποιητικού και αποδοτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαιτείται η δημιουργία νέων καθώς και η αναβάθμιση υφιστάμενων κτηριακών υποδομών, όπως και ο εκσυγχρονισμός του αναγκαίου λειτουργικού εξοπλισμού των υφιστάμενων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του κράτους και των 18 κοινοτήτων της περιοχής Κοφίνου. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους όσοι με την αφοσίωση, εργατικότητα, την υπευθυνότητα και τη δραστηριότητά τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Το Κέντρο Υγείας Κοφίνου, που είναι ένα από τα πρώτα που λειτουργούν στη χώρα μας, ιδρύθηκε στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών για αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Λόγω της μεγάλης οικιστικής και πληθυσμιακής ανάπτυξης της κοινότητας Κοφίνου και των γειτονικών κοινοτήτων, το κτήριο που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το Κέντρο Υγείας δεν είχε τη δυνατότητα επέκτασης, για ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των ασθενών.

Η ανέγερση νέου κτηρίου κατάλληλα διαρρυθμισμένου, αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας πάντα ως στόχο τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες στους τομείς της πρόληψης και θεραπείας πρώτου επίπεδου.

Το Κέντρο Υγείας Κοφίνου αποτελεί ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα των άριστων αποτελεσμάτων που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο η συνεργασία των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τους κρατικούς φορείς. Αποτελεί ακόμη ένα χειροπιαστό δείγμα των θετικών αποτελεσμάτων στα οποία οδηγεί η σύμπηξη μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και στον τομέα της υγείας.

Για εμάς παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο στόχος πως η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που κάθε κράτος οφείλει να παρέχει σε όλους τους πολίτες του στο πιο ψηλό ποιοτικό επίπεδο, μέσα από ορθά δομημένες Υπηρεσίες.

Τα σύγχρονα συστήματα υγείας για να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά, στηρίζονται σε σχεδιασμούς που προνοούν ένα ευρύ δίκτυο μικρότερων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Υγείας κατανέμονται γεωγραφικά και χωροταξικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην αποστολή τους, καλύπτοντας με επάρκεια συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ο ρόλος των Κέντρων Υγείας είναι να παρέχουν πρώτου βαθμού ιατρική φροντίδα στον πληθυσμό ευθύνης τους με την αντιμετώπιση - θεραπεία, αλλά και την πρόληψη των προβλημάτων υγείας του πολίτη.

Πρόκειται για δομές οι οποίες οφείλουν να στηρίζονται στις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία ώστε να εγγυώνται την αναγκαία, αλλά επαρκή και ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών, με εστίαση στην προαγωγή της υγείας και την προληπτική ιατρική. Η λειτουργία τους προσφέρει συνθήκες άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη στον χώρο διαμονής του αλλά την ίδια ώρα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, μειώνοντας ουσιαστικά τον όγκο εργασίας τους τόσο στο επίπεδο των απλών επειγόντων περιστατικών όσο και των εξωτερικών ιατρείων. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία των ασθενών και ακόμη πιο ουσιαστικά αναπτύσσεται η τόσο αναγκαία στον τομέα της υγείας προσωπική σχέση μεταξύ ασθενή και ιατρικού προσωπικού.

Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, το άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα συμβάλουν στην καλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Αναντίλεκτα, η ατομική υγεία αλλά και το επίπεδο υγείας του συνόλου των πολιτών, αποτελεί παράγοντα πρωταρχικής σημασίας όχι μόνο για τη βιολογική επιβίωση των ατόμων ξεχωριστά, αλλά και για τη δυνατότητα ανάπτυξης και προόδου σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έχουμε δεσμευθεί να προσαρμόσουμε και να μετασχηματίσουμε σταδιακά το υπάρχον σύστημα υγείας στον τόπο μας και να το καταστήσουμε ικανό να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες, μέσα στα πλαίσια ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του τόπου όπως και τις ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Το σημερινό σύστημα υγείας είναι φανερό πως έχει εξαντλήσει, σε μεγάλο βαθμό, τις δυνατότητές του. Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν, αναδιαμορφωμένο κάθε φορά που το απαιτούσαν οι ανάγκες, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον λαό μας. Αγκάλιασε με στοργή και φροντίδα και προστάτευσε με την παροχή πραγματικών και αναντικατάστατων υπηρεσιών υγείας ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού, τις εποχές και τις δύσκολες ώρες που το είχαν ανάγκη, ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο και τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Όμως, στην πορεία των χρόνων και μέσα στις ραγδαία μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες, όπως ήταν εξάλλου φυσικό, το σημερινό σύστημα υγείας παρουσιάζει σημεία «κόπωσης» που αναδεικνύουν και τις δομικές αλλά και τις λειτουργικές του αδυναμίες και ανεπάρκειες. Απαιτείται με σωφροσύνη, αλλά και συνυπολογισμό όλων των παραγόντων, να εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες δομές και να τις προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ανάγκες. Δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευση μας για δημιουργία ενός σύγχρονου Γενικού Σχεδίου Υγείας. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί όμως να είναι στιγμιαία. Απαιτεί με ορθολογισμό και συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων, οικονομικών, κτηριακών υποδομών, λειτουργικής επάρκειας των επιμέρους συστημάτων και μέσα από μια σειρά μεταβατικών σταδίων να φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

Οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν απαρέγκλιτη δέσμευσή μας. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και της υγείας, μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και με αισιοδοξία τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Μεγάλα ποσά επενδύονται από το κράτος τα τελευταία χρόνια, με παράλληλη αύξηση των δαπανών υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Εκείνο που τώρα απαιτείται είναι, με ορθή οργάνωση, συναίνεση και ορθολογιστικές προσεγγίσεις να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των προσπαθειών, προς όφελος όλων των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω το Κέντρο Υγείας Κοφίνου και εύχομαι σε όλο το προσωπικό που το στελεχώνει κάθε επιτυχία στο έργο του, στον δε πληθυσμό που θα εξυπηρετείται, σε όλους εσάς, στέρεη και ακλόνητη υγεία.

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.