9/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, στη Λευκωσία

09/12/2010





Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση και να απευθύνω χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ).

Στον ΚΟΔΑΠ έχει ανατεθεί η διατήρηση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και με τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση ελλείψεων στην προμήθεια ενέργειας στη Δημοκρατία, ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να μπορεί να αποδεσμεύει ποσότητες αποθεμάτων. Τα αποθέματα αυτά χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πετρελαιοειδή και ενέργεια προκειμένου να μην εμφανιστούν προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει σήμερα να διατηρεί αποθέματα πετρελαιοειδών που αντιστοιχούν σε 90 τουλάχιστον ημέρες μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Λόγω των περιορισμένων αποθηκευτικών χώρων στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία σύναψε συμφωνίες με την Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών για διατήρηση μέρους των αποθεμάτων πετρελαιοειδών στην επικράτειά τους.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του έργου του τερματικού πετρελαιοειδών στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ο ΚΟΔΑΠ αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του τερματικού πετρελαιοειδών, εφόσον όλα τα στρατηγικά αποθέματα θα διατηρούνται εκεί. Καθοριστικής σημασίας ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 8/10/2010, η οποία ορίζει τριμελή Υπουργική Επιτροπή ως υπεύθυνη για την προώθηση του έργου του τερματικού πετρελαιοειδών. Η απόφαση εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕτΑΠ), τον ΚΟΔΑΠ και την ΑΗΚ, σε έκδοση πρόσκλησης διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στρατηγικών συνεργατών για σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού. Το τεράστιας σημασίας αυτό έργο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων και των λειτουργικών αποθεμάτων των εταιρειών πετρελαιοειδών καθώς και εγκαταστάσεις για χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού εμπορίας πετρελαιοειδών. Το κράτος θα συμμετέχει στο τερματικό πετρελαιοειδών μέσω της ΚΕτΑΠ, του ΚΟΔΑΠ και της ΑΗΚ. Τα έγγραφα της πρόσκλησης διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στρατηγικών συνεργατών έχουν ετοιμαστεί από Τεχνική Επιτροπή και αναμένεται εντός των ημερών να ληφθεί η απόφαση για δημοσίευσή τους.

Τα επόμενα χρόνια ο ΚΟΔΑΠ έχει να εκπληρώσει ακόμα μια σημαντική αποστολή, τη διατήρηση αποθεμάτων με βάση τη νέα σχετική Οδηγία 2009/119/ΕΚ, η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η νέα Οδηγία προσαρμόζει τις μεθόδους υπολογισμού των υποχρεώσεων διατήρησης αποθεμάτων σε αυτές που εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών για όλα τα προϊόντα πετρελαίου που εισάγονται στο κάθε κράτος μέλος και τα οποία θα αντιστοιχούν σε 90 ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών, σε αντίθεση με σήμερα που διατηρούνται αποθέματα για συγκεκριμένα πετρελαιοειδή και τα οποία αντιστοιχούν σε 90 ημέρες μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ το κάθε κράτος μέλος αποφασίζει, με βάση τις δικές του ανάγκες, τη σύνθεση των αποθεμάτων που θα διατηρεί. Είμαι βέβαιος ότι ο ΚΟΔΑΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο, και ιδιαίτερα με την Υπηρεσία Ενέργειας, θα εκπληρώσουν με τον αποδοτικότερο τρόπο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νέα Οδηγία.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΑΠ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη Γενική Συνέλευσή σας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

Αρχή