9/12/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κυπριανού είχε χθες συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Guido Westerwelle. Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
09/12/2010





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κυπριανού είχε χθες συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Guido Westerwelle. Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Στη δήλωσή του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε τα ακόλουθα:

«Καλωσορίζω τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κυπριανού, με τον οποίο είχα μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία σε θέματα διμερών σχέσεων. Συναντιόμαστε συχνά σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Ιούλιο επισκέφτηκα τη Λευκωσία ως επίσημος προσκεκλημένος και για ακόμα μια φορά θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικές είναι για μας οι αμοιβαίες, στενές και φιλικές μας σχέσεις. Στο επίκεντρο των σημερινών μας συνομιλιών βρίσκονταν διμερή θέματα καθώς και διάφορα ζητήματα εν όψει των προετοιμασιών των συναντήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα. Συζητήσαμε, επίσης, ζητήματα που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια. Η Γερμανία δεν επιθυμεί τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε, όμως, την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων. Η Τουρκία είναι ήδη εταίρος-κλειδί για μας και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ να συνεχίσουμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Μια λύση δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και οι δύο εκπροσωπούμε αυτήν την άποψη. Ωστόσο, μια λύση απαιτεί ευελιξία από όλες τις πλευρές και για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη εδώ και δεκαετίες. Τα Ηνωμένα ΄Εθνη έχουν ξεκάθαρα ενισχύσει τις προσπάθειές τους και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, παρενέβη προσωπικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε για τις δυνατότητες συζήτησης του θέματος την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Η άποψή μας παραμένει αναλλοίωτη: Η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Συζητήσαμε επίσης θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν το εν λόγω ζήτημα. Θέλουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που θέλουν τη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην απραξία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε όλες τις πλευρές στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της περιοχής αλλά και προς το συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας … Ενημέρωσα επίσης τον ομόλογό μου για την πρόσφατή επίσκεψή μου στην Εγγύς Ανατολή. Ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά τη συνεργασία μας τον ερχόμενο χρόνο και μπορώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε έναν τόσο καλό και φιλικό εταίρο όπως η Κύπρος αλλά αγαπητέ Μάρκο και για την άψογη συνεργασία μας.

Στη δήλωσή του ο κ. Κυπριανού ανέφερε:

«Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον φίλο και συνάδελφο Guido για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο Βερολίνο. Πράγματι, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου είναι παραδοσιακά πάρα πολύ καλές διότι είμαστε από τους πιο στενούς εταίρους και συνεργάτες στην ΕΕ. Βεβαίως, θα έλεγα ότι και αυτή η χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες. Κλείνουν 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Θα έλεγα ότι βρίσκουμε πάντα κατανόηση στη Γερμανία, στο φίλο Υπουργό και τη γερμανική Κυβέρνηση γενικότερα, διότι η Γερμανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι σε θέση να καταλάβει το δράμα που περνάει ο κυπριακός λαός, το τι σημαίνει μια χώρα να είναι μοιρασμένη, ένας λαός να είναι μοιρασμένος. Γι΄ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού.

Συζητήσαμε, επίσης, όπως είπε ο φίλος Υπουργός, τις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα τους τομείς που μπορούν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο όπως τα οικονομικά και ο τουρισμός. Ήδη υπάρχει αύξηση των Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο φέτος και προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη αύξηση. Όμως υπήρξε και συζήτηση για τομείς όπως η έρευνα και τα ερευνητικά ιδρύματα στη Γερμανία και την Κύπρο τα οποία εξετάζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Βεβαίως η Κύπρος είναι πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τη Γερμανία. Φιλοξενούμε στην Κύπρο πλοία του γερμανικού ναυτικού στα πλαίσια της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, της UNIFΙL, που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, προσβλέπουμε στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στις αρχές του χρόνου, μια πολύ σημαντική επίσκεψη για την Κύπρο.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφο για το Κυπριακό, την εξέλιξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και να επαναβεβαιώσω τη δέσμευσή μας για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, για ομοσπονδιακή λύση, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία όμως θα εξασφαλίζει την επανένωση του νησιού, θα διατηρεί την επανένωση και μετά τη λύση, θα είναι βιώσιμη και διαρκής και θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια και μοναδική κυριαρχία. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι, αυτή ήταν η βάση λύσης που συμφωνήθηκε όταν άρχισαν οι συνομιλίες, και είμαστε δεσμευμένοι σ΄ αυτήν, αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η διαδικασία όπως άρχισε, δηλαδή μια διαδικασία η οποία προβλέπει λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Βεβαίως δεν παύει το Κυπριακό να είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτό έχει αναγνωρίσει και το Συμβούλιο της ΕΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, είναι σημαντικό η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και εποικοδομητικά στη διαδικασία των συνομιλιών και να στηρίξει τη λύση που έχω περιγράψει. Αφιέρωσα περισσότερο χρόνο σε αυτό το θέμα διότι η Γερμανία αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συγχαίρω για αυτό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί στενά την επίλυση του Κυπριακού. Γι΄ αυτό θεώρησα ότι είναι σημαντικό να ενημερώσω τον συνάδελφο για αυτήν τη διαδικασία.

Δύο λόγια για το θέμα της Τουρκίας. Όπως ξέρετε, η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε το 2004 τη συγκατάθεσή της για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η Κύπρος θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, νοουμένου βεβαίως ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες, δηλαδή θα πρέπει η πορεία της να είναι μια ενταξιακή πορεία χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και για να καταστεί πραγματικά ευρωπαϊκή θα πρέπει να ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που προβλέπεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει και αφορούν την Κύπρο. Εμείς βλέπουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία θα μπορέσει να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού που είναι μια από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν το 2005. Βεβαίως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας ακριβώς για να διαχειριστούμε αυτήν την περαιτέρω πορεία.

Θα μείνουμε σε επαφή, στα πλαίσια της ΕΕ αλλά και διμερώς, γιατί για όλα αυτά τα ζητήματα, θα έλεγα, έχουμε μια κοινή προσέγγιση. Είναι σημαντικό να τηρούμε ο ένας τον άλλο ενήμερο και να έχουμε έναν καλό συντονισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που είχαμε να ανταλλάξουμε απόψεις σήμερα.

Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Κ. Westerwelle, αναφερθήκατε στο Μεσανατολικό. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιθανότητες να βρεθεί μια λύση τον επόμενο χρόνο;

Απάντηση: Πιστεύω ότι με καλή θέληση και ευελιξία από όλες τις πλευρές η διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία. Ωστόσο, ανησυχώ για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θέλω να αναφερθώ σε σχόλια εφημερίδων, αλλά στο ότι πρέπει να αποφευχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συλλογιστούμε για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε, ίσως με έναν πιο ενισχυμένο ρόλο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα στην ΕΕ. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό, ωστόσο μπορεί να κλείσει πολύ σύντομα. Γι΄ αυτόν τον λόγο συμφωνούμε με τη στάση της ΕΕ, που είναι και η στάση της Γερμανίας, για τη λύση δύο κρατών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δραστηριότητες εποικισμού πρέπει να τερματιστούν. Κατά την άποψή μας, αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ερώτηση: Η Γερμανία, και εσείς ιδιαίτερα, θα μπορούσατε να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες;

G. Westerwelle: Την περασμένη εβδομάδα δεν επισκέφθηκα μόνο το Ιράκ, όπου είχα σημαντικές συνομιλίες, αλλά και το Αμάν όπου το βράδυ που προηγήθηκε συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Abbas και έπειτα με τον Ιορδανό ομόλογό μου. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα με την ισραηλινή Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι μια πιο ενισχυμένη δραστηριοποίηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ χρήσιμη. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να συντονιστεί και να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκομένους, όχι μόνο με την παλαιστινιακή και ισραηλινή πλευρά αλλά και με τους Αμερικανούς. Και αυτό το ζήτημα θα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη. Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι απευθείας διαπραγματεύσεις είναι μια πραγματική ευκαιρία. Τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν υπάρχουν συχνά και όλες οι πλευρές καλούνται να την αξιοποιήσουν. Όταν κλείσει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χρειάζεται τριπλάσια δύναμη για να ξανανοίξει.

Μ. Κυπριανού: Παρόλο που δεν έχω ερωτηθεί θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας λόγω των παραδοσιακών σχέσεων των χωρών της περιοχής και λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου. Θα έλεγα ότι μέσω της Κύπρου η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην περιοχή. Όσον αφορά την ουσία, οι απόψεις μας ταυτίζονται απόλυτα με αυτές της γερμανικής Κυβέρνησης, όπως έχει περιγράψει ο συνάδελφος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτό, αλλά πραγματικά εκτιμούμε ότι έχουμε αυτήν την κοινή προσέγγιση.

Ερώτηση: Κύριε Κυπριανού, σε ποιο χρονικό πλαίσιο πιστεύετε ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία;

Απάντηση: Πρώτα από όλα, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, ήδη έχουν αποφασιστεί κάποια βήματα στη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη, κάποια διαδικασία αυτήν την περίοδο και μια συνάντηση στο τέλος του Γενάρη. Έχει συμφωνηθεί ποια θα είναι η λύση και έχει υιοθετηθεί και από τα Ηνωμένα ΄Εθνη και από την ΕΕ. Εκείνο που έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση από την Τουρκία για να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Άρα, θα μπορούσε ακόμη και αύριο να λυθεί το Κυπριακό εάν δούμε μια προσέγγιση από την άλλη πλευρά που δεν θα προσπαθεί να διατηρήσει, μέσα από τη λύση, την υφιστάμενη κατάσταση αλλά να υλοποιήσει τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές όταν άρχισαν οι συνομιλίες και θέλω να το τονίσω αυτό. Η λύση που έχω περιγράψει, της ομοσπονδίας, έχει συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές, άρα είναι θέμα υλοποίησης και εφαρμογής.

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εμείς θεωρούμε ότι πέρα από τις προϋποθέσεις που αφορούν τα τεχνικά μέρη των κεφαλαίων, η ΕΕ το 2005 έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που αφορούν την Κύπρο που είναι όχι μόνο η εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και για την Κύπρο αλλά και η ομαλοποίηση των σχέσεων, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ειρηνική επίλυση διαφορών και οι σχέσεις γειτονίας. Αυτά είναι καταγραμμένα, η Τουρκία τα έχει δεχτεί όλα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που συμφώνησε με την ΕΕ. Άρα, ούτε καινούργιες απαιτήσεις είναι, ούτε παρουσιάστηκαν εκ των υστέρων. Ήταν εκεί, η Τουρκία τις δέχτηκε, τώρα είναι θέμα υλοποίησής τους. Εμείς, όπως είπα ξανά, είμαστε έτοιμοι, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, να στηρίξουμε αυτή την ενταξιακή πορεία.

Ερώτηση: Κύριε Westerwelle, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ ο συνεταιρισμός με την ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Από τότε που έχει ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ το 2004, η Άγκυρα εμποδίζει τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη σημερινή συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό σας υπήρξε κάποια εξέλιξη στο κατά πόσο μπορεί να συμβάλει η Κύπρος ώστε να προωθηθεί ο συνεταιρισμός ΕΕ-ΝΑΤΟ;

Απάντηση: Το ζήτημα του ΝΑΤΟ δεν ήταν αντικείμενο των σημερινών μας συνομιλιών. Αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στις προετοιμασίες των δύο συνεδριάσεων την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία [για ένταξη της Τουρκίας]. Δεν επιτρέπεται να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Για αυτό είναι αναγκαία η ευελιξία όλων των εμπλεκομένων. Επιθυμούμε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Χαιρετώ ιδιαίτερα τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι σημαντικό. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, όπως το άνοιγμα κεφαλαίων.

Ερώτηση: Κύριε Κυπριανού, αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα συνεχίσει να εμποδίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού; Κύριε Westerwelle, τι αναμένετε συγκεκριμένα από την Τουρκία για να μπορέσει να ανοίξει το εν λόγω κεφάλαιο;

Μ. Κυπριανού: Όσον αφορά το κεφάλαιο του ανταγωνισμού, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Επομένως, εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ακολουθήσει τους κανόνες που προϋποθέτουν το άνοιγμα των κεφαλαίων, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να το δούμε να ανοίγει.

G. Westerwelle: ΄Οσον αφορά τα άλλα ζητήματα, αυτά πρέπει να συζητηθούν με τη Βελγική Προεδρία. Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Κατά τη γνώμη μας, με καλή θέληση, το θέμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού μπορεί να λυθεί σε λογικό χρονικό διάστημα. Όσον αφορά αυτό το θέμα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις τις οποίες καλωσορίζω ιδιαίτερα.