23/12/10

Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα τρόφιμα και φάρμακα

23/12/2010
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για σκοπούς συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 10 Ιανουαρίου 2011 καταργείται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμοζόταν σε ευρεία κατηγορία τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων. Τα τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια που ήδη υπόκειντο στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν υφίστανται οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισή τους.


Από τις 10 Ιανουαρίου 2011 θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% σε όλα τα τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των ποτών που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά που υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση φαρμάκων όπως και στην παράδοση εμβολίων για την ιατρική και κτηνιατρική, τα οποία και θα υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Η παράδοση παρασκευασμένων ή μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (εξαιρουμένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, με ή χωρίς μεταφορικά ( π.χ. take-away, delivery), που δεν συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες υποστήριξης, υπόκειται επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 5% από τις 10 Ιανουαρίου 2011.

Από τις 10 Ιανουαρίου 2011 ως υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης που υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 8% νοούνται οι υπηρεσίες που συνίστανται στην παράδοση παρασκευασμένων και μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (περιλαμβανομένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, για ανθρώπινη κατανάλωση, συνοδευόμενες από επαρκείς υπηρεσίες στήριξης που καθιστούν δυνατή την άμεση κατανάλωσή τους.