27/12/10

Αναφορές εκτός κειμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο 37ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ
27/12/2010





Όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας τηρείται από εμάς ενήμερο και όσο κρατάμε σωστά τις γραμμές με φίλους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει περίπτωση ο ΓΓ του ΟΗΕ και οποιοσδήποτε πίσω από τον ΓΓ να περάσει αλλαγή των όρων εντολής του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Στις εκτός κειμένου αναφορές του κατά την ομιλία του σήμερα στο 37ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής από την πλευρά μας επιδιαιτησίας και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, είπε: «Επειδή λέχθηκε, πρέπει να σας πω ότι ο ΓΓ ασκεί τα καθήκοντά του έχοντας όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Καμιά εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ο ΓΓ για να εισηγηθεί ή και να επιβάλει αλλαγή των όρων εντολής του και αλλαγή της διαδικασίας. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο ΓΓ, έστω και αν επιχειρείται από ορισμένους κύκλους πολύ καλά γνωστούς να δοθεί αυτό το μήνυμα και να επιβληθεί μια τέτοια νέα διαδικασία. Όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας τηρείται από εμάς ενήμερο και όσο κρατάμε σωστά τις γραμμές με φίλους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει περίπτωση ο ΓΓ και οποιοσδήποτε πίσω από τον ΓΓ να περάσει αλλαγή των όρων εντολής του. Ούτε επιδιαιτησία να επιβάλει ούτε χρονοδιαγράμματα να επιβάλει ούτε οτιδήποτε άλλο το οποίο να είναι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και ας μην κινδυνολογούμε εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας. Βέβαια, αυτό γίνεται στο εσωτερικό μας μέτωπο, δυστυχώς. Όλοι επικαλούμαστε την ενότητα και την ίδια ώρα ‘βαράμε’ όσο είναι δυνατόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα με επιχειρήματα τα οποία δεν ευσταθούν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στις ακραίες συμπεριφορές που έχουν ως αποτέλεσμα να βλάπτουν τις προσπάθειες για επανένωση, υπογράμμισε το πρόσφατο παράδειγμα των βανδαλισμών φασιστικών στοιχείων στον αγώνα μπάσκετ ΑΠΟΕΛ με τουρκική ομάδα τους οποίους, όπως είπε, «δυστυχώς, ορισμένοι προσπαθούν να συγκαλύψουν».

Αναφερόμενος στο περιστατικό κατά το οποίο οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν τη θεία λειτουργία στην Καρπασία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτη η ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους να απαγορεύσουν τη λειτουργία σε εκκλησίες εγκλωβισμένων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ήδη έχουμε αναλάβει δράση και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ και άλλων περιφερειακών οργανισμών καταγγέλλοντας αυτήν την απαράδεκτη στάση των κατοχικών ‘αρχών’. Το ‘ένα σου, ένα μου’ πρέπει να τερματιστεί. Αυτό πρέπει να κατανοήσει και το κατοχικό καθεστώς αλλά πρέπει να το κατανοήσουν και κάποιοι δικοί μας οι οποίοι νομίζουν ότι εκφράζουν πατριωτισμό με πράξεις βανδαλισμών που έχουν σχέση είτε με την Τουρκία είτε με Τουρκοκύπριους – διότι είχαμε και αρκετούς βανδαλισμούς σε βάρος Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, όπως ζημιές σε αυτοκίνητα και μαχαιρώματα. Αυτά τα αξιοποιεί κατά κόρον η τουρκική προπαγάνδα και η τουρκική πλευρά και πρέπει να σας πω ότι κάποιοι από εμάς μπορεί να νιώθουν και ικανοποίηση όταν βλάπτουν Τουρκοκύπριους. Εκείνο που γίνεται όμως στην πραγματικότητα είναι ότι βλάπτουν την ίδια την πατρίδα τους. Διότι πείθει η τουρκική προπαγάνδα αξιοποιώντας αυτές τις αλόγιστες φασιστικές πράξεις».

Αναφερόμενος στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν είναι ανακάλυψη του Χριστόφια, έχει γίνει αποδεκτή από το 1977 από τον Εθνάρχη Μακάριο, την έχουν επαναβεβαιώσει με αποδοχή μπροστά στο λαό όλοι οι εκλεγμένοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Εμείς τολμούμε στη βάση ακριβώς της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος και των εξελίξεων του παρόντος να συγκεκριμενοποιήσουμε το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: ‘δεν θέλουμε την ομοσπονδία’. Και να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας. Θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη λύση να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποσείσουμε τις εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε ξένους. Αν αυτό το κατανοήσουμε και συνεργαστούμε όλοι τότε μπορεί να σώσουμε την πατρίδα μας. Και μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω».