22/12/10

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου στις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου στις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής
22/12/2010





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής κ. Λουκά Αριστοδήμου, επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών διεξάγει από το 2007 σε συστηματική βάση τα «Παρατηρητήρια Τιμών». Τα Παρατηρητήρια αυτά ετοιμάζονται με επιστημονική μέθοδο, με τη χρήση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων προϊόντων και σημείων λιανικής πώλησης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα Παρατηρητήρια καθώς και οι σχετικές αναλύσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και είναι συγκρίσιμες διαχρονικά. Οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις οι οποίες δεν βασίζονται σε διαχρονικά στοιχεία ούτε σε επιστημονική μέθοδο θεωρείται ότι γίνονται αποσπασματικά και ότι δεν καταλήγουν σε ορθά συμπεράσματα.

Καλούμε την Ένωση να παραδώσει τα στοιχεία της στην Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για να αξιολογηθούν.

Με βάση τα αποτελέσματα των Παρατηρητηρίων που διεξάγει το Υπουργείο διαφαίνεται ότι φέτος οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρσι.

Το Υπουργείο καλεί τους καταναλωτές να ψωνίζουν ό,τι χρειάζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαβεβαιώνει ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι και η ποιότητα των προϊόντων πολύ καλή.

Σε ό,τι αφορά θέματα χορηγίας του κράτους προς τις Οργανώσεις Καταναλωτών για εξειδικευμένα προγράμματα και έρευνες, αυτή κατανεμήθηκε κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν στο Υπουργείο και της σχετικής τεκμηρίωσης και με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό των €29000 που διερωτάται ο πρόεδρος της Οργάνωσης τι απέγινε, παρέμεινε στο ταμείο του κράτους.