22/12/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

22/12/2010
Όσο είμαστε τόσο πολύ διασπασμένοι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχουμε στον αγώνα μας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επισήμανε ότι τα ψεσινά επεισόδια εναντίον της τουρκικής ομάδας δημιούργησαν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία τα οποία ωστόσο έχουν αποτραπεί με προσπάθεια της Κυβέρνησης.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο Κομμόροτσος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας κ. Κώστα Παπακώστα και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη, αφού ξεναγήθηκε στον χώρο και άκουσε τα Κάλαντα, απευθυνόμενος στους οπλίτες είπε: «Οι μέρες τούτες δεν είναι μέρες για να τα βάζουμε ο ένας με τον άλλον διότι είδα και άκουσα πράγματα από επισκέψεις σε στρατόπεδα που μου προκάλεσαν όχι καλή εντύπωση. Γι' αυτό εγώ δεν θα απαντήσω σε κανέναν και δεν θα αμυνθώ ούτε θα επιτεθώ, διότι μπορώ και να επιτεθώ υπερασπιζόμενος και την πολιτική της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο είμαστε τόσο πολύ διασπασμένοι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχουμε στον αγώνα μας. Χρειάζεται συσπείρωση, χρειάζεται να κατανοήσουμε πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές και ότι ο αντίπαλος που έχουμε απέναντι μας δεν αστειεύεται, έχει όλα τα μέσα να παραπληροφορεί και τη δική του κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη, άρα εμείς χρειάζεται, επαναλαμβάνω, να συσπειρωθούμε ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε την παραπλανητική προπαγάνδα του αντιπάλου μας. Καλώς ή κακώς κάποιοι δημιούργησαν μια κατάσταση από την οποία πρέπει να βγούμε, και δεν μπορούμε να βγούμε, αλώβητοι. Αυτό το κράτος θα έπρεπε να ήταν ενιαίο. Δυστυχώς, δημιουργήσαμε μόνοι μας τις συνθήκες να είναι διζωνικό δικοινοτικό αυτό το κράτος. Εμείς διαχειριζόμαστε αυτά που βρήκαμε, και δεν μέμφομαι προηγούμενους. Δεν μέμφομαι τον Μακάριο διότι αποδέχθηκε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία διότι ο αγνός στόχος του ήταν να απαλλαγούμε από την κατοχή και να μη βλέπουμε με τα κιάλια τον τόπο μας. Από εδώ βλέπω το χωριό μου και αντιλαμβάνεστε τι συναισθήματα δημιουργεί αυτό. Εν πάση περιπτώσει, ο στόχος είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να μπορούμε να διακινούμαστε παντού ελεύθερα και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Θέλω να δώσω το μήνυμα ότι και εμείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι παιδιά της ίδιας πατρίδας και θα πάρουν μέρος στη διακυβέρνηση του κράτους. Αυτό πολλοί δεν το έχουν χωνέψει, δυστυχώς. Αν το χώνευαν από την αρχή πιθανόν να μην είχαμε πολλά κακά τα οποία είχαμε στην πορεία και τα οποία ζούμε.

Δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να υλοποιήσει επεκτακτικά σχέδια. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε την ευκαιρία στην Τουρκία να εδραιώσει τον επεκτατισμό της, να εδραιώσει τη διχοτόμηση. Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας. Αυτό είναι επίπονο, είναι δύσκολο και θα χρειαστούν θυσίες. Δεν αναφέρομαι σε θυσίες αρχών, αλλά θυσίες από μέρους μας όσον αφορά πράγματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν υπό ομαλές συνθήκες. Η διζωνική δικονοτική ομοσπονδία δυστυχώς φέρνει μαζί της αυτές τις θυσίες. Θέλω να σάς υποσχεθώ ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η τραγωδία, ούτως ώστε να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας. Δεν πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται ανόητες πράξεις των οποιωνδήποτε από εμάς. Και αυτό γίνεται, δυστυχώς, επανειλημμένα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είμαστε μαζοχιστές. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε ένας λαός που αγαπά την πατρίδα του πραγματικά και θέλει να τη λυτρώσει από τα δεινά της εισβολής και της κατοχής».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε στους οπλίτες και τους αξιωματικούς καλές γιορτές, σημειώνοντας ότι «είναι καλά οργανωμένη η Εθνική Φρουρά». Χαριτολογώντας είπε ότι παρήλθαν «οι εποχές που ήταν ο Παπακώστας διοικητής μου. Εύχομαι στον φίλο Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, κάθε καλό, ατσάλινη υγεία για να συνεχίσει το έργο του το οποίο έχει ξεκινήσει από τα παιδικά του χρόνια και να το ολοκληρώσει. Είθε ο νέος χρόνος να είναι ο χρόνος λύτρωσης της πατρίδας μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Μιλώντας στους οπλίτες και τους αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ευχήθηκε να έχουν μια καλή και καρποφόρα παραμονή στο νησί και να συμβάλουν στην αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς και της Κύπρου.
Με αισθήματα συγκίνησης ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, είπε: «Έχω γνωρίσει την ΕΛΔΥΚ από κοντά σε πολύ πολύ δύσκολες και τραγικές στιγμές, την ώρα που προδομένοι οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ έδιναν μάχες ζωής και θανάτου για να κρατηθεί ο εισβολέας μακριά από το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Εγώ υπηρέτησα με τον Παπακώστα ως νοσοκόμος στο υγειονομικό και την ώρα της επιστράτευσης κλήθηκα για τραυματιοφορέας στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και είδα με τα ίδια μου τα μάτια πόσο ηρωικά αγωνίστηκαν τα παιδιά της ΕΛΔΥΚ για να κρατήσουν το αεροδρόμιο, και το κράτησαν. Αυτά τα συναισθήματα και τα αισθήματα τα κουβαλώ μαζί μου και θα τα πάρω στον τάφο τιμώντας αυτά τα ηρωικά παιδιά.

Θέλω στο πρόσωπό σας να υπομνήσω τον ηρωισμό αυτών των παιδιών, θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τις πολιτικές δυνάμεις και τους απλούς ανθρώπους διότι συνεχίζουν με ζήλο, με αγάπη να στέκονται στο πλευρό της Κύπρου και είμαι σίγουρος ότι μαζί θα διαβούμε τα αγκάθια της τραγωδίας και θα καθαρίσουμε το δρόμο, θα επανενώσουμε την Κύπρο και τον λαό μας και κάποια στιγμή επιτέλους να χαρούμε όλοι μαζί την ελευθερία σ' αυτόν τον τόπο».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενους στους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ τους είπε ότι «όταν επαναπατρισθείτε – πατρίδα είναι και η Κύπρος φυσικά - να πάρετε τις καλύτερες αναμνήσεις από την παραμονή σας εδώ».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο στρατόπεδο Τάσου Μάρκου στην Κλήρου όπου, απευθυνόμενος στους οπλίτες και αξιωματικούς, εξήρε τον ηρωισμό του Τάσου Μάρκου σημειώνοντας ότι «είναι υπόδειγμα Κύπριου αξιωματικού που θυσίασε πραγματικά τη ζωή του για να μείνει με τους ανθρώπους του, να μείνει με τους στρατιώτες του και μέχρι την τελευταία του πνοή να πολεμά. Υποκλίνομαι πραγματικά μπροστά στον ηρωισμό και τη μνήμη αυτού του μεγάλου ανθρώπου».

Πρόσθεσε επίσης: «Τούτες οι μέρες είναι μέρες χαράς, είναι γιορτινές μέρες, είναι μέρες ανταλλαγής δώρων. Θα περιοριστώ και εγώ περίπου σε αυτά, παρόλο που σας διαβεβαιώ ότι η ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να χαρεί ούτε τις γιορτές. Πρέπει συνεχώς να σκέφτεται και να δρα για το πώς να αντιμετωπίσει και την τουρκική προπαγάνδα αλλά και πράξεις δικών μας ανθρώπων οι οποίοι δίνουν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα, όπως αυτό που συνέβη ψες. Παίζαμε με μια τουρκική ομάδα, νικήσαμε κιόλας και, δυστυχώς, κάποιοι - λεγόμενοι οπαδοί - χούλιγκανς, ανεγκέφαλοι έκαναν και επίθεση εναντίον τους διότι ήταν τουρκική ομάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία λέμε μάλιστα ότι σεβόμαστε και ότι πρέπει να την υπερασπιστούμε. Τρομερά προβλήματα γιατί έδωσε, όπως είπα και προηγουμένως, φοβερή τροφή στην τουρκική προπαγάνδα. Ηθελαν να τους μεταφέρουμε από ψες στα κατεχόμενα και ασχοληθήκαμε ολονυκτίς να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, και απετράπη.

Κατά συνέπειαν, χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίζει στον διεθνή χώρο, να κερδίζουμε στην υπόθεση της υπεράσπισής της και όχι να χάνουμε στην προσπάθεια της Τουρκίας να υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δυνατότητές της να προσφέρει ασφάλεια σε μια ομάδα ποδοσφαιρική ή ομάδα μπάσκετ ή βόλεϊ η οποία προέρχεται από την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να στέλνει τις ομάδες της στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό, είτε το θέλει είτε όχι, είναι μια έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη σκοτώσουμε, όπως γίναμε αιτία ουσιαστικά να ακρωτηριαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αγωνιζόμαστε όλοι, πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, οι πάντες, να αποκαταστήσουμε την ενότητα αυτού του ακριβού επιτεύγματος, του σπουδαίου επιτεύγματος του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο καθένας από το μετερίζι του να διαδραματίσει τον ρόλο τον οποίο θέλει η πατρίδα μας να διαδραματίσουμε, ούτως ώστε να καταλήξουμε στην επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην απαλλαγή από την κατοχή και στη λύτρωση του λαού μας, επιτέλους».