16/12/10

Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010

16/12/2010
Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής απονέμονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε τρία χρόνια. Βασικός στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο 
 


και, γενικότερα, η ενθάρρυνση υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία απονέμονται σε αποπερατωμένες μεμονωμένες οικοδομές ή συμπλέγματα οικοδομών που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής. Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η προσφορά της προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι ο τρόπος ένταξης της οικοδομής στον περιβάλλοντα χώρο, η κυριαρχούσα φιλοσοφία και βασική ιδέα, η καταλληλότητα της ως προς τον σκοπό που προορίζεται, καθώς και η συνοχή, η συνέπεια και η καινοτομία στον σχεδιασμό, στον τρόπο κατασκευής και στη χρήση υλικών (συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον). Τα βραβεία απονέμονται σε τρεις κατηγορίες:

Α Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο, που αναφέρεται στη γενική κατηγορία αρχιτεκτονικών έργων.
Β Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, που για την παρούσα βράβευση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αρχιτέκτονες που γεννήθηκαν μετά τις 31.12.1970.
Γ Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, που για την παρούσα βράβευση καθορίστηκε το θέμα «Έργο Τοπικής Αρχής».

Για το Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2010 καθορίστηκε το θέμα: «Έργο Τοπικής Αρχής». Η επιλογή του θέματος, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωσή της, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία. Παράλληλα, λήφθηκε υπόψη το μεγάλο και αυξανόμενο ενεργό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Τοπικές Αρχές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του δομημένου περιβάλλοντος της περιφέρειάς τους, καθώς και τα σημαντικά επιτεύγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσα από την επιλογή του θέματος, στόχος είναι να αναγνωριστεί, προβληθεί και επιβραβευθεί η προσπάθεια ποιοτικού σχεδιασμού των έργων κοινοτικής ωφελείας.

Σημειώνεται ότι τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010, είναι αφιερωμένα στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους: Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, Πρόεδρο και Γιάννη Τουμαζή, Αθηνά Αριστοτέλους, Αργύρη Σολωμού, Κωνσταντίνο Κυπρή, Χρύσανθο Πισσαρίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου, Μέλη, αποφάσισε όπως βραβεύσει κατά κατηγορία τα ακόλουθα έργα:

Κατηγορία Α – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
Αθλητικές Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Κύπρου
Αρχιτέκτονες: Χρύσανθος Χρυσάνθου και Ηρακλής Παπαχρίστου

Κατηγορία Β – Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων
Νέα Γραφεία ΣΠΕ Συνεργασίας, στο Κίτι
Αρχιτέκτονας: Νεκτάριος Αυξεντίου

Κατηγορία Γ – Έργο Τοπικής Αρχής
Μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα
Αρχιτέκτονες: Ζήνωνας και Χριστίνα Σιερεπεκλή

Επίσης, η Κριτική Επιτροπή θα τιμήσει με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής τα ακόλουθα Έργα:

Κατηγορία Α – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
Κατοικία – Φροντιστήριο, στην Αγλαντζιά
Αρχιτέκτονες: Γιώργος Χατζηχρίστου και Πέτρος Κωνσταντίνου

Διατηρητέα Κατοικία, στο Καιμακλί
Αρχιτέκτονας: Γιώργος Χατζηχρίστου

Κατηγορία Β – Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων
Ελληνική Σχολή Φόρουμ
Αρχιτέκτονας: Ηρακλής Παπαχρίστου

Κατηγορία Γ – Έργο Τοπικής Αρχής
Πολιτιστικό Κέντρο «Μύλοι», στο Καιμακλί
Αρχιτέκτονας: Έλενα Σοφιανού

Δυτικός Παραλιακός Πεζόδρομος Κάτω Πάφου
Αρχιτέκτονες: Ανδρέας Βάρδας και Ανδρούλα Ευθυμίου

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75), στη Λευκωσία, στις 20 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Από τις 20 μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου διοργανώνεται στον προθάλαμο της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) έκθεση με τα βραβευμένα και άλλα αξιόλογα έργα που επιλέγηκαν για τον σκοπό αυτό.