21/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 13ο παγκύπριο συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 13ο παγκύπριο συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων
21/12/2010





Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στο 13ο συνέδριο της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων.

Η ΕΚΥΣΥ με την πολύτιμη πείρα που έχει αποκτήσει, κυρίως στον τομέα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των συνταξιούχων αλλά και μέσα από την κοινωνική στήριξη που παρέχει στα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχει καταστεί ένας πολύτιμος συνεργάτης στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής του τόπου μας και χαίρει τεράστιας εκτίμησης από το σύνολο της κοινωνίας και της Πολιτείας. Με τη σκληρή δουλειά που χαρακτηρίζει τα μέλη της, με την ανεκτίμητη προσφορά της στον τομέα της δημιουργικής ενασχόλησης των συνταξιούχων και με τη διεκδικητικότητα στην προώθηση αιτημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των απόμαχων της δουλειάς, η ΕΚΥΣΥ μπορεί και δικαιούται να αισθάνεται περήφανη για τον κοινωνικό της ρόλο και τα έργα της.

Όραμα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη, και να κατοχυρώνεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των ηλικιωμένων. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η παρούσα Κυβέρνηση έχει προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα στοχεύοντας στην προστασία και την ενσωμάτωση των ηλικιωμένων ως ενεργών και ισότιμων μελών της κοινωνίας.

Κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ολόκληρη η υφήλιος σήμερα αρκετές Κυβερνήσεις προχωρούν στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, με στόχο την εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Δική μας πεποίθηση είναι ότι, ειδικότερα σε τέτοιες συνθήκες, απαιτείται η λήψη μέτρων και πολιτικών που οδηγούν σε πιο συνεκτικές και πιο ανθρωποκεντρικές κοινωνίες. Άλλωστε η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τα ζητήματα φτώχειας και αποκλεισμού που βιώνουν διάφορες ομάδες συνανθρώπων μας μεταξύ αυτών και οι συνταξιούχοι.

Μέσα σ' αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες και προκλήσεις η Κυβέρνηση προωθεί την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο φτώχειας που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας μας.

Επειδή τον τελευταίο καιρό συστηματικά καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κυβέρνηση ως ανακόλουθη και ότι έχει πάρει διαζύγιο με τη δέσμευσή της για μια πιο δίκαιη κοινωνία, να μου επιτρέψετε να κάνω συγκεκριμένη αναφορά στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των συνταξιούχων όπως αυτές καταγράφονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

«Πρόγραμμα διακυβέρνησης - Προστασία και ενίσχυση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η στήριξη του Ταμείου αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο προς τις σημερινές γενιές εργαζομένων, αλλά και προς αυτές που θα έλθουν στο μέλλον. Συγκεκριμένα, προς αυτή την κατεύθυνση θα προωθήσουμε τα εξής:

· Κοινωνικά ισορροπημένες λύσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τ.Κ.Α.). Το όποιο βάρος προϋποθέτουν αυτές οι λύσεις θα πρέπει να κατανεμηθεί κοινωνικά δίκαια.
· Οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα πρέπει να συρρικνώνουν δικαιώματα ούτε να προωθούν κοινωνική οπισθοδρόμηση.

· Διατήρηση του δικαιώματος των εργαζομένων για προαιρετική συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας τους και διατήρηση του 65ου έτους ως έτους αφυπηρέτησης.
· Λήψη αποφασιστικών μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας με συνεχείς ελέγχους και επιβολή αυστηρών ποινών στους παραβάτες.
· Πιο αποδοτική διαχείριση των αποθεμάτων του Ταμείου και πιο ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον η συσσώρευση μεγάλου ύψους δανεισμού του κράτους από τα αποθεματικά του».

Τηρήσαμε ευλαβικά και με συνέπεια όλες μας τις δεσμεύσεις για το Τ.Κ.Α. Με την τροποποίηση του Νόμου τον Απρίλη του 2009 βελτιώσαμε τη βιωσιμότητά του διασφαλίζοντας τη δυνατότητά του να δίνει ωφελήματα στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους. Δεν συρρικνώσαμε ωφελήματα και το βάρος των αυξήσεων κατανεμήθηκε ανάμεσα στο κράτος, τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Προχωρήσαμε σε δημιουργία πραγματικού αποθεματικού για το Τ.Κ.Α. και έχουμε τώρα επενδύσεις με πιο ψηλές αποδόσεις. Βάλαμε τις βάσεις έτσι που να αντιμετωπιστεί ορθολογιστικά και έγκαιρα η ανάγκη που θα υπάρξει στο μέλλον για επιστροφή χρημάτων στο Τ.Κ.Α. από αυτά που το κράτος δανείστηκε διαχρονικά από το αποθεματικό του.

΄Εχουμε επίσης αυξήσει κατακόρυφα τους ελέγχους μας για την αδήλωτη εργασία. Από τον Απρίλη του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009 έγιναν 4654 επιθεωρήσεις από τα μεικτά κλιμάκια και πρόσθετα έγιναν από τα κλιμάκια επιθεωρητών του Τ.Κ.Α. επιθεωρήσεις σε ακόμα 5245 εργοδότες.

«Πρόγραμμα Διακυβέρνησης – Συνταξιούχοι

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θα επιδιωχθεί με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

· Αύξηση των χαμηλών συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. ΄Οραμά μας είναι κανένας συνταξιούχος και κανένας Κύπριος να μη ζει κάτω από το κοινωνικά καθορισμένο όριο της φτώχειας.
· Ενσωμάτωση της αντισταθμιστικής χορηγίας στις συντάξεις.
· Παραχώρηση του επιδόματος μάνας σε όλες τις συνταξιούχες πολύτεκνες μάνες.
· Παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε μόνιμη βάση.
· Βελτίωση του συστήματος παροχής κατ΄ οίκον φροντίδας στους συνταξιούχους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
· Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα γηροκομεία. Θα ασκείται αυστηρός έλεγχος, έτσι που οι υποδομές και οι προσφερόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου.
· Επέκταση των ωφελημάτων που παρέχονται μέσω της κάρτας συνταξιούχου.
· Επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων ψυχαγωγίας και διακοπών ηλικιωμένων.
· Καταρτισμό προγραμμάτων ενεργού συμμετοχής των ατόμων της τρίτης ηλικίας στα κοινωνικά δρώμενα. Θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και δεξιότητές τους με τη δημιουργία διαφόρων ομίλων, προγραμμάτων εκπαίδευσης κ.ά».

Τι έγινε αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια για τους συνταξιούχους:

· Νέο σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στηρίζονται περίπου 55000 συνταξιούχοι με συνολική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν των €82 εκ.
· Από τον Μάρτη του 2008 δίνεται Πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους. Από το 2010 το Πασχαλινό επίδομα δίνεται στοχευμένα. Συνολικά για τα χρόνια 2008-2009-2010 δόθηκε για πασχαλινό επίδομα ποσό €87.8 εκ.
· Επεκτάθηκαν τα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι συνταξιούχοι στους τομείς του θεάτρου και του αθλητισμού μέσω της κοινωνικής κάρτας.

· Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα σε επιχορηγημένες διακοπές με το σχέδιο του κοινωνικού τουρισμού. Κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής του σχεδίου επιχορηγήθηκαν πέρα των 12000 συνταξιούχων.
· 127 προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν από εθελοντικές οργανώσεις και ΑΤΑ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας επιχορηγήθηκαν από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών και το Σχέδιο Επιχορήγησης ΑΤΑ με ποσό πέρα των €2 εκ.
· ΄Οσον αφορά την παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους σε στέγες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πραγματοποιούν μηνιαίες επιθεωρήσεις για την τήρηση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των ενοίκων, τα επίπεδα φροντίδας και καθαριότητας, την καταλληλότητα του προσωπικού, τα ζητήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων και άλλα, και εκεί όπου παρουσιάζονται προβλήματα οι επιθεωρήσεις εντατικοποιούνται. Παράλληλα, προωθείται τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι που να γίνει πιο σύγχρονη με βάση και εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οσον αφορά την κατ΄ οίκον φροντίδα, ο αριθμός των ηλικιωμένων για τους οποίους έχει εγκριθεί κατ΄ οίκον φροντίδα από αλλοδαπές φροντίστριες ανέρχεται στους 3075, ενώ άλλοι 1500 περίπου ηλικιωμένοι λαμβάνουν κρατική ή ιδιωτική κατ΄ οίκον φροντίδα. Προωθούμε, επίσης, τη διεξαγωγή μελέτης για τη μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων. Τα έργα μιλούν και αποδεικνύουν ότι είμαστε συνεπείς έναντι των απλών πολιτών, και ειδικότερα των συνταξιούχων.

Αναφορικά με το επίδομα μάνας να σημειώσω ότι αυτό ρυθμίστηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση λίγο καιρό πριν από το τέλος της θητείας της.

Οι προσπάθειές μας για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων και για ολοκληρωτική εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης συνεχίζονται. Στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι ήδη η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της για αντισταθμιστικά μέτρα σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ, μια αύξηση που ήταν αναγκαίο να γίνει λόγω των συμβατικών μας υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε. Αυτό αποδεικνύει ότι εμείς δεν έχουμε στόχο τις φορολογίες. Στόχος μας είναι υγιή δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών βαρών και αύξηση των εσόδων του κράτους τα οποία θα μας βοηθούν να στηρίζουμε αυτούς που έχουν την ανάγκη στήριξης από το κράτος.

Στην πορεία για επίτευξη των στόχων μας η συνέχιση και εντατικοποίηση της ήδη άριστης συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας μαζί σας, αγαπητοί φίλοι της ΕΚΥΣΥ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είμαστε συνοδοιπόροι στις προσπάθειες για κοινωνική αλληλεγγύη για τα πρεσβύτερα μέλη της κοινωνίας και εργαζόμαστε μαζί σας για μια πιο συνεκτική και δίκαιη κοινωνία για όλους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στην ΕΚΥΣΥ για τη συνολική κοινωνική της προσφορά, να ευχηθώ καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου σας και καλές γιορτές σ΄ όλους.