14/12/10

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
14/12/2010





Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το μέλλον της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014 – 2020, με έμφαση στο στόχο διατήρησης της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Σε παρέμβασή του ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού είναι απαραίτητη η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μέσω των άμεσων πληρωμών, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη διακύμανση που παρατηρείται στις τιμές των γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εργαλείων αγοράς και τη δημιουργία νέων.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής τροφίμων, συνέχισε, συνδέεται και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας. Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής μέσω του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και της ενδυνάμωσης της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών, ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε, επίσης, τη σημασία της χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα (ορεινές και μειονεκτικές περιοχές) οι οποίες, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, κινδυνεύουν με εγκατάλειψη. Στη νέα ΚΑΠ, υπογράμμισε, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές αυτές, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ και η επιβίωση των αγροτικών πληθυσμών στις περιοχές τους.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι «27» συζήτησαν τον ορισμό του «ενεργού γεωργού» που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε τη συμπερίληψη στον όρο τόσο των γεωργών μερικής απασχόλησης όσο και εκείνων που διατηρούν τη γη τους σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, έχοντας μικρή ή καθόλου παραγωγή, δίνοντας ωστόσο προτεραιότητα στους γεωργούς που παράγουν τρόφιμα και ζουν από το γεωργικό επάγγελμα.

Τη Σύνοδο απασχόλησε, επίσης, η Πρόταση Κανονισμού για τις συμβατικές σχέσεις στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και, συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίησή του. Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την επιφύλαξη της Κύπρου ειδικά για την πρόνοια η οποία αφορά τη μέγιστη ποσότητα γάλακτος που μπορεί να διαπραγματεύεται μια ομάδα παραγωγών. Ο κ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί για τα μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, των οποίων η παραγωγή είναι μικρή σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο και δεν επηρεάζει την κοινοτική αγορά.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας προσυπέγραψε με αριθμό κρατών μελών Κοινή Διακήρυξη με θέμα τη νέα ΚΑΠ στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι θέσεις της Κύπρου για αντικειμενική και δίκαιη κατανομή των πιστώσεων άμεσων πληρωμών στα κράτη μέλη, καθώς και για μια ενδυναμωμένη ΚΑΠ με περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό των εργαλείων της αγοράς, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως δίκτυ ασφαλείας.