26/11/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Κοτσώνη, στη γκαλερί Γκλόρια
26/11/2010

Με όπλα του τον χρωστήρα και τη σμίλη και μοναδικό εφόδιο τη δημιουργική του φαντασία ο καλλιτέχνης αντιμάχεται ό,τι απειλεί να διαβρώσει την κοινωνία. Αντιμάχεται την ιδιοτέλεια, την υποδούλωση του πνεύματος στα ευτελή και ασήμαντα. Γι’ αυτό και κάθε γνήσια και αυθεντική καλλιτεχνική πρόταση δεν υπήρξε ποτέ πράξη εσωστρέφειας, μια ιδιωτική υπόθεση του δημιουργού. Το αντίθετο. Είναι η προέκταση των εσωτερικών αισθημάτων του καλλιτέχνη προς τα έξω, ένας διάλογος με τους ανθρώπους, τη φύση, ακόμα και με την ιστορία.

Η παρουσία μου στα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης του Γιώργου Κοτσώνη πρέπει να ερμηνευθεί σαν ακόμα μια κίνηση στήριξης και συμπαράστασης. Συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τον δικό τους τρόπο, ο καθένας ξεχωριστά, για την ομορφιά στη ζωή, για μια άλλη θεώρηση του κόσμου. Σε όλους εκείνους που αντιστέκονται μέσα από την τέχνη σε ό,τι άσχημο και κακόγουστο μας κατακλύζει.

Η αντίσταση του Γιώργου Κοτσώνη κρατά εδώ και 43 χρόνια, από το 1967 όταν επέστρεψε στην Κύπρο για να ζήσει στην Πάφο έχοντας στις αποσκευές του τον τίτλο του ακαδημαϊκού ζωγράφου από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας. Των σπουδών του στην Τσεχοσλοβακία προηγήθηκαν σπουδές το 1958 στο Saint Martins School of Art του Λονδίνου και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου όπου μετέβη με υποτροφία το 1961.

Το γεγονός που εκπλήσσει, όπως διαπιστώνουν οι μελετητές που προσέγγισαν κατά καιρούς το έργο του Γιώργου Κοτσώνη, είναι ότι παρά τις διαφορετικές αυτές εμπειρίες ο καλλιτέχνης δεν προσκολλήθηκε σε κανένα από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του ούτε ακολούθησε κάποιον από τους δασκάλους του. Αντίθετα, αναχωνεύει και μεταπλάθει δημιουργικά τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα των μεγάλων δημιουργών του 20ού αιώνα κατορθώνοντας να διατυπώσει τη δική του γόνιμη πρόταση.

Υμνητής του γυναικείου κάλλους, οξυδερκής παρατηρητής του τοπίου, απόλυτος κυρίαρχος κάθε εκφραστικού μέσου με το οποίο επέλεγε κάθε φορά να υπηρετήσει το όραμά του, ο Γιώργος Κοτσώνης αναμετράται σε όλη του τη διαδρομή με ένα και μόνο πρόβλημα: Πώς να αποκαλύψει την ομορφιά η οποία, αθέατη πίσω από τα επιμέρους πράγματα, είτε πρόκειται για σώματα είτε για αντικείμενα, περιμένει το δημιουργικό άγγιγμα του καλλιτέχνη για να μας φανερωθεί.

Μορφοποιώντας σε σχήματα και χρώματα αυτό που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, ο Γιώργος Κοτσώνης ανακαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από το κάθε συγκεκριμένο πορτρέτο, τη φύση πίσω από κάθε συγκεκριμένη τοπιογραφία και μεταβάλλει τις ζωγραφικές εικόνες σε μνημειακές συνθέσεις που ενυπάρχουν πέρα από δεσμεύσεις χώρου ή χρόνου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο Γιώργος Κοτσώνης είναι η ζώσα ενσάρκωση της απαράμιλλης ρήσης του Ρίτσου ότι «ο αληθινός δημιουργός είναι δημιουργός δημιουργών». Η γκαλερί Κύκλος που ο Γιώργος ίδρυσε και διευθύνει στην Πάφο δεν είναι μόνο ένα βήμα έκφρασης για τους καλλιτέχνες, αλλά και ένας πυρήνας ευρύτερων πολιτιστικών διεργασιών αφού εκεί διοργανώθηκαν κατά καιρούς διαλέξεις και μαθήματα για την τέχνη.

Καταλήγοντας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια δική μου, προσωπική εμπειρία. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία, ως Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το 1993, να παραδώσω στο Γιώργο Κοτσώνη το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη». Συνειδητοποιώ πως το σκεπτικό της τότε βράβευσης είναι απόλυτα επίκαιρο και σήμερα. «Ο Γιώργος Κοτσώνης …..άνοιξε δρόμους, θεσμοθέτησε, έδωσε έναν καθρέφτη σε όλους μας για να κοιτάξουμε τη μοίρα και τον βαθύτερο εαυτό μας, τόσο σαν λαός όσο και σαν τόπος».

Απόψε, στο πρόσωπο του Γιώργου Κοτσώνη θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημιουργούς μας για την προσφορά τους. Στον ίδιο τον Γιώργο εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και του εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια καλλιτεχνικών επιτευγμάτων. Ξέρω ότι έχει ακόμα να μας δώσει πολλά.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω την ατομική έκθεση του Γιώργου Κοτσώνη και σας καλώ να απολαύσουμε μαζί τα έργα του.