26/11/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο
26/11/2010





Η σημερινή σεμνή τελετή, για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σηματοδοτεί τη νέα πορεία και σχέση του Ινστιτούτου με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από 20 χρόνια έντονης παρουσίας και σημαντικής προσφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, νέοι ελπιδοφόροι και ακόμη πιο παραγωγικοί επιστημονικοί ορίζοντες διανοίγονται μπροστά του. Η νέα αυτή συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα κενά, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες των προηγούμενων 20 χρόνων λειτουργίας του Ινστιτούτου, προσφέρει ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναντίληψης και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, το Ινστιτούτο και οι πολιτειακοί φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας, βελτιώνουν ουσιαστικά τη συμφωνία του 1999. Της προσδίδουν νέο πνεύμα και πιο δυναμική πνοή για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, με ακόμη πιο θετικό τρόπο και ακόμη πιο αποτελεσματικά, τις νέες προκλήσεις, αλλά και απαιτήσεις των καιρών. Η συμφωνία του 1999 υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για την παροχή από το Ινστιτούτο υπηρεσιών προς το κράτος, γεγονός που απετέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα και έθεσε τα θεμέλια για τη συντήρηση, ενδυνάμωση και μετέπειτα ανάπτυξη του Ινστιτούτου. Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι ο ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης του Ινστιτούτου στο πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσουμε και το μεγάλο μας ευχαριστώ προς τους εμπνευστές και ιδρυτές του Ινστιτούτου. Όλους εκείνους που είχαν το όραμα και δούλεψαν σκληρά για τη δημιουργία ενός τέτοιου ερευνητικού, και όχι μόνο, ιδρύματος. Θερμές ευχαριστίες και την εκτίμησή μας απευθύνουμε και στο σημερινό Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο, αλλά και προς όλους όσοι κατά καιρούς υπηρέτησαν το Ινστιτούτο από αυτούς τους φορείς. Τους ανθρώπους που, με τον μόχθο και την αφοσίωση τους, πέτυχαν την καταξίωσή του.

Τέλος, απευθύνω ένα θερμότατο χαιρετισμό, αλλά και τον μεγάλο σεβασμό και την εκτίμησή μας στο προσωπικό του Ινστιτούτου, γιατί χωρίς την πλήρη αφοσίωση και σκληρή δουλειά αυτών των ανθρώπων, το Ινστιτούτο δεν θα μπορούσε να λειτουργεί στη μορφή και το επίπεδο που λειτουργεί σήμερα.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με το έργο του απέδειξε μέσα από την εικοσάχρονή του πορεία ότι έχει προσφέρει πολλά και έχει ακόμη πολύ περισσότερα να δώσει στους ασθενείς και στους πολίτες αυτού του τόπου. Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών, η παραγωγή πρωτοποριακής έρευνας και η προσφορά μεταπτυχιακής εκπαίδευσης αποτελούν κύριο και πρωτεύον μέλημα για το Ινστιτούτο, και συνιστούν τους βασικούς πυλώνες δραστηριότητάς του. Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά του αποτελέσματα έχουν κατατάξει το Ινστιτούτο όχι απλά ως ένα άριστο Ινστιτούτο, αλλά ως ένα Εθνικό Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς. Βασικός γνώμονας των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου είναι και παραμένει πάντοτε η προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αναγνωρίζει το άξιο επαίνου έργο του Ινστιτούτου και το στηρίζει σε όλες του τις δραστηριότητες και προσπάθειες. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, προσφέρει κάθε χρόνο γύρω στις 65.000 εξετάσεις προς όλους τους γιατρούς, τις κλινικές και τα νοσοκομεία, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από αυτές τις εξετάσεις, αριθμός πέραν των 9.000 αφορά εξετάσεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και στον θάλαμο ασθενών. Συνολικά, από το 1990 μέχρι σήμερα, προσφέρθηκαν περίπου 700.000 εξετάσεις, όπου πέραν των 98.000 ήταν ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων και του θαλάμου ασθενών.

Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός πως το Ινστιτούτο έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και πως ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ασθενών ανέρχεται στους 600, ενώ οι συνολικές υπηρεσίες προσφέρονται σε αριθμό πέραν των 850 ασθενών ετησίως.

Στο σημείο αυτό, θέλω να αναφερθώ και στο Πρόγραμμα που αφορά τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας το οποίο ανέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ινστιτούτο. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, και σε συνεργασία με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, το Ινστιτούτο προχωρά στην αναγνώριση και ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων με τη χρήση σύγχρονων γενετικών μεθόδων. Η εμπλοκή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου στο Πρόγραμμα Αγνοουμένων άρχισε το 1997 με πολύ στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους και ιδιαίτερα την Υπηρεσία Αγνοουμένων και το Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 2007 συνεργάζεται στενά και με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Μέχρι σήμερα, έχει ταυτοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός λειψάνων αγνοουμένων μέσω του προγράμματος. Το έργο που έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει με άριστο τρόπο το Ινστιτούτο, καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημαντική προσφορά του στα επιστημονικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα του τόπου μας.

Η έρευνα κατέχει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Ινστιτούτου. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι μέσα στους δύσκολους καιρούς, από πλευράς οικονομικών που διανύουμε, το Ινστιτούτο συνεχίζει να αποσπά αξιολογικά μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Η επιτυχία αυτή καταδεικνύεται και αριθμητικά μέσα από τα εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται και από τις εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα τελευταία τρία χρόνια εξασφαλίστηκαν πέραν των €6 εκ. για ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύθηκαν περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα.

Το 2010 είναι ένας χρόνος σταθμός για το Ινστιτούτο, γιατί πέραν από την παροχή υψηλού επιπέδου κλινικών και εργαστηριακών υπηρεσιών, τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την προσφορά πτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, έρχεται να ενδυναμώσει τον ρόλο του και η δημιουργία κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον Κλάδο της Ιατρικής Γενετικής. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και, αναμφισβήτητα, θα αποτελέσει την αφετηρία και απαρχή για περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Η διεθνής αναγνώριση του Ινστιτούτου φαίνεται έμπρακτα και από τις πολυάριθμες συνεργασίες που έχει με διάφορες χώρες της γύρω περιοχής και της Ευρώπης, και θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις πολύ πρόσφατες υπογραφές Μνημονίων Συναντίληψης τόσο με το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Κατάρ όσο και με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας. Και τα δύο αυτά μνημόνια είναι πολύ ουσιαστικά και θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη, κοινωνικά και ιατρικά, τόσο στο Ινστιτούτο και στο νησί μας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο στους απλούς πολίτες.

Θέλω καταλήγοντας να αναφέρω ακόμη μια φορά πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχει την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και τη δική μου προσωπικά. Θεωρούμε το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας ως την προμετωπίδα και το υψηλό υπόδειγμα και παράδειγμα Αριστείας για τις προσπάθειες μετεξέλιξης της πατρίδας μας σε τόπο επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.

Εύχομαι στο Ινστιτούτο και στους εργαζόμενους σε αυτό, κάθε επιτυχία στο μέλλον και ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στον ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό τομέα, για το καλό της επιστήμης, του τόπου μας και του λαού μας.

Να είστε πάντα καλοτάξιδοι, και με τις δικές μας πάντοτε ειλικρινείς ευχές, στο νέο σας γεμάτο προκλήσεις και επιτυχίες παραγωγικό ταξίδι της γνώσης.