3/11/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας
03/11/2010





Mετά τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Γιαννάκη Αγαπίου, πρώτου Προέδρου της Ανεξαρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του διόρισε στη θέση του Προέδρου της Αρχής το νομικό κ. Ανδρέα Κ. Σπυριδάκι για το υπόλοιπο της θητείας της που λήγει στις 4 Απριλίου 2011. Ο διορισμός του κ. Ανδρέα Κ. Σπυριδάκι είμαι βέβαιος πως ικανοποιεί στον πιο ψηλό βαθμό τα κριτήρια και προσόντα που καθορίζει ο νόμος.

Ο Νόμος καθορίζει ότι ως μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής «διορίζονται άτομα εγνωσμένου κύρους και ήθους, από τα οποία δύο τουλάχιστον πρέπει να είναι νομομαθείς ανώτατου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου».

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μου για το έργο που επιτελεί η Αρχή και να εξάρω για ακόμα μια φορά και δημόσια τη σημαντική προσφορά και το ζήλο που επέδειξαν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους τα μέλη της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Επιτρέψετέ μου, όμως, να αναφερθώ ιδιαίτερα στον αείμνηστο και αγαπητό μου φίλο Γιαννάκη Αγαπίου που ως πρώτος Πρόεδρος της Αρχής αφιέρωσε τον εαυτό του και μεγάλο μέρος των καθημερινών του δραστηριοτήτων στην εμπέδωση των κανόνων σωστής λειτουργίας της Αρχής και στην ανάδειξη του κοινωνικού της ρόλου ως σημαντικού εργαλείου απόδοσης δικαιοσύνης και προστασίας των πολιτών. Το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει θα λειτουργεί πάντα ως καθοδηγητικός φάρος των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Αρχής.

Τα καθήκοντα και οι εξουσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας καθορίζονται από το Νόμο και σε σύνοψη αφορούν:

· Πράξεις διαφθοράς ή δωροδοκίας ή αθέμιτου πλουτισμού ή διαπλοκής με εξωγενείς παράγοντες ή με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

· Παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από μέλη της Αστυνομίας

· Παράπονα και ισχυρισμούς που συνιστούν ευνοιοκρατική μεταχείριση ή συμπεριφορά και τείνουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην Αστυνομία ή να δυσφημίσουν το κύρος της.

Για να είναι σε θέση να επιτελέσει με επιτυχία το δύσκολο έργο του το Αστυνομικό Σώμα οφείλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την εκτίμηση του κοινού. Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη οι σχέσεις του Αστυνομικού Σώματος με την ευρύτερη κοινωνία και τον πολίτη δεν μπορούν να είναι σχέσεις αλληλοβοήθειας και στήριξης, με τελικό αποτέλεσμα την ελλιπή και μη καρποφόρα εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στο κοινό.

Είμαι απόλυτα βέβαιος πως η ηγεσία της Αστυνομίας έχει πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην κοινωνία και τον πολίτη και πως συνειδητοποιεί πλήρως την ορθότητα των πιο πάνω εκτιμήσεων. Μέσα από αυτές τις διαπιστώσεις πηγάζει και η απόλυτη βεβαιότητά μου πως ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα, από την ηγεσία του μέχρι και τον απλό αστυνομικό, συμφωνεί ότι η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση και η συνεργασία με το κοινό δεν επιβάλλονται με νόμους και κανονισμούς αλλά κερδίζονται με συνετή και συνεπή δράση, με σωστή εκπαίδευση και με εφαρμογή ορθών κανόνων λειτουργίας και συμπεριφοράς αλλά και απόλυτο σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών.

Κατά καιρούς διάφορα περιστατικά αλλά και ενέργειες μεμονωμένων μελών του Αστυνομικού Σώματος δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτραπεί στους, έστω ελάχιστους, παραβάτες του καθήκοντός τους που επιδεικνύουν ασέβεια προς τον όρκο τους αλλά και παραβιάζουν δημοκρατικές αρχές και αναγνωρισμένα δικαιώματα των πολιτών να αμαυρώνουν το όνομα αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα υπόλοιπα νομιμόφρονα και πιστά στις υποχρεώσεις τους μέλη του Σώματος.

Θέλουμε να δώσουμε στο λαό τη διαβεβαίωση αλλά και να διασφαλίσουμε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι καταγγελίες και ισχυρισμοί εναντίον μελών της Αστυνομίας θα εξετάζονται αντικειμενικά και ανεπηρέαστα από αυτήν την πλήρως ανεξάρτητη Αρχή.

Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, πιστοί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μας και με αιχμή του δόρατος την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησής Ισχυρισμών και Παραπόνων, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αδιαπραγμάτευτης εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου και των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, και με τον πιο εμφαντικό τρόπο, θέλω να τονίσω ότι η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων δεν βρίσκεται σε αντιπαραθετική διάταξη και δεν αποτελεί αντίπαλο της Αστυνομίας. Το αντίθετο, και οι δύο οργανισμοί συναντώνται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και τη διαρκή αναβάθμιση του κύρους και της αποτελεσματικότητας της Αστυνομικής Δύναμης.

Απευθύνομαι στο νεοδιορισθέντα Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής και εκφράζω την πεποίθηση ότι θα επιτελέσουν σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον τους. Τους συγχαίρω και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή τους, με τη διαβεβαίωση ότι θα με βρίσκουν θερμό συμπαραστάτη στο δύσκολο έργο τους και ότι το ενδιαφέρον μου για τις προσπάθειές τους θα είναι συνεχές και έντονο.